Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret"— Presentationens avskrift:

1 Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
3 temakvällar hösten 2018

2 Sammanfattning av temakväll 1
I Trollbärets bostadsrättsförening tar vi, var och en, ansvar för vårt boende och att vi trivs tillsammans. Gemensamt skapar vi en välskött förening som håller sitt värde över tid. Detta är till nytta för oss i vårt hem men också som ägare av fastigheterna i föreningen samt för Nya Hjärsta som stadsdel i Örebro.

3 Sammanfattning av temakväll 2
Våra stadgar i Trollbäret är och ska vara grunden för ansvarsfördelningen mellan föreningen och bostadsrättsinnehavaren. Var och en tar eget ansvar för att veta vad stadgarna säger. Styrelsen är alltid lojal med stadgarna för att vår bostadsrättsförening ska skötas rätt och bra. Vi behöver tillsammans fortsätta bygga upp kunskaperna om stadgarna och dess tillämpning.

4 Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
Temakväll 3 Hur är jag som granne?

5

6 De vill svenskarna helst bo bredvid

7 Bordsdiskussion 1 – Varför tror ni att GW och övriga på listan bedöms som en god granne? Lista tre kännetecken eller egenskaper

8 Vi äger husen tillsammans
Att bo i en bostadsrättsförening innebär att du tillsammans med andra får möjlighet att utveckla ditt boende på bästa sätt. Styrelsen har uppdraget att se till att bostadsrättsföreningen förvaltas på bästa sätt, men alla medlemmar är gemensamt ansvariga för att boendet fungerar bra. Och att vi också trivs tillsammans!

9 Hur är jag som granne och vad kan jag göra för att Trollbäret ska ha god grannsämja?

10 Sophia Lövgrens och Cecilia Hennings bok: Lokala sammanhang och identiteter – om grannkontakters plats i en föränderlig värld (Hälsohögskolan i Jönköping år 2002) ”Relationen med grannarna är speciell och man ska inte ha samma krav och förväntningar som på sitt umgänge i övrigt. Eftersom vi är så måna om vår autonomi vill vi inte stå i skuld till någon. Jag skulle säga att det är typiskt svenskt att vilja jämna ut, och bjuda tillbaka lika mycket om man fått hjälp med något.” ”Det bästa sättet att lära känna sina grannar är genom att dela ett intresse, eller en fas i livet. Barnfamiljer är utan tvekan de som kommer varandra närmast som grannar. Här kan också vänskapen långsamt växa till”.

11 Bordsdiskussion 2 – Vad tycker ni är viktigt att lyfta i vårt sätt att vara mot varandra för att uppnå en bra stämning med grannarna: - de som bor närmast i huslängan? - de som bor i Trollbäret? - de som bor i området?

12 Att undvika som en god granne (några punkter från andras tipslistor)
Skriv inte arga lappar Snacka inte skit om grannarna Frys inte ut någon Lägg dig inte i för mycket utan respektera integriteten Överdriv inte, de flesta vill inte ha så mycket kontakt med sina grannar

13 Att vara en bra granne, några tips från andra föreningar
Visa respekt :Bor man i ett radhus bör man inte störa i onödan. Borra inte i väggarna sent på kvällen och prata med närmaste grannarna om du ska ha fest eller riva ut ett badrum. Tänk också på att alla inte har samma vanor. Även om du tycker att lördagsmorgonen är optimal för att dra igång bastubaövningen kanske grannen bredvid inte håller med. Tänk på karman: Du behöver inte bli bästis med grannarna men att hjälpa varandra med enkla sysslor kan vara guld värt. Kanske kan muskelknutten hjälpa till att bära in soffan som bara levererades till dörren. Varför inte brygga en termos kaffe och ta med några extra koppar om du tänkt fika i lekparken, det finns säkert någon mer som är fikasugen. Och tänk hur lycklig grannen blev när du gick över med en bit överbliven sockerkaka. Kanske kan hen ta in dina tidningar eller kolla din post när du far iväg på semester nästa gång. Hälsa på varandra! Ett väldigt enkelt sätt att skapa god stämning är att börja hälsa. Ta det direkt när du flyttar in, gå runt och presentera dig för dina grannar. Eller när någon flyttar in - gå dit och säg hej! Du gör en insats för tryggheten i området, eftersom chansen att upptäcka inbrottstjuvar ökar om man vet vilka som bor bakom de andra dörrarna och om man har koll på vilka som är bortresta.

14 Att bli en bra granne, några ytterligare tips
Prata, prata, prata: Arga lappar och anonyma tips till styrelsen gör ingen glad, det bidrar enbart till dålig stämning. Om en konflikt uppstår - prata direkt med den berörda grannen istället för att skicka ett mejl eller banka i väggen. Det mesta går att lösa med sunt förnuft och tydlig kommunikation Och då menas kommunikation ansikte mot ansikte! Om det inte skulle lösa problemet, då kan det vara läge att kontakta vicevärden och få hjälp. Det underlättar om du då berättar inte bara vad som hänt utan också vad du själv gjort för att lösa situationen. Rätt skit på rätt plats! Det finns få saker där vi får så mycket klagomål som på ordningen i våra miljöstationer/soprum. Se därför till att du håller ordning på dina sopor och sortera i de fraktioner som finns, brännbart och komposterbart. Papper, kartong, plast och glas mm. Var för sig! Och lämna latmasken hemma! Sluta älta! Hämnden är inte ljuv och det går åt mycket energi till att älta. För både din egen skull och din grannes - avstå från fruktlösa hämndaktioner och älta inte gammalt groll. Prata med varandra istället - över en fika eller ett glas vin. Glöm inte berömma! Att vara förtroendevald i föreningen är oftast roligt och stimulerande Ibland är det också jobbigt, arbetskrävande och otacksamt. Det är lätt att glömma bort att de personer du valt att sköta föreningen också är vanliga medlemmar precis som du. Kom därför gärna med kritik och förbättringsförslag, men glöm inte bort att då och då också ge beröm eller visa din uppskattning på annat valfritt sätt. Detta gäller naturligtvis även för våra vicevärdar som ser till att våra gårdar är i gott skick. Ett litet leende, ett tack eller några uppmuntrande ord räcker lång även där.

15 Sammanfattning av temakväll 3
Som granne skapar vi i Trollbäret god anda genom att… vi hälsar och se varandra vi bemöter varandra respektfullt vi tar ansvar för att ha trevligt tillsammans vi är konstruktiva och sakliga för att upprätthålla god grannsämja vi hjälps åt att behålla vår förenings anseende!

16 Kommande aktivitet i Trollbäret
Lördag 1 december: glöggavsmakning vid julgranen kl 16:30. Välkomna! Planer för våren: Filmkvällar en söndag i månaden kl 17.00 Studiebesök på Trädgårdarna med fika Vinprovar-vandring/Ciderprovning VAD VILL NI MER HA?

17 så pysslar vi en stund till!
Temakvällen avslutas. Tack för i kväll… eller så pysslar vi en stund till!

18 ”Julpyssel och pynt” välkomna att pyssla


Ladda ner ppt "Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret"

Liknande presentationer


Google-annonser