Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Spel om Pengar - Idrott.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Spel om Pengar - Idrott."— Presentationens avskrift:

1 Spel om Pengar - Idrott

2 Spel om pengar inom idrotten Centrum för psykiatriforskning 2017/01
Studien är en kartläggning av förekomst av spel, problemspelande samt attityder till spel bland idrottare och ledare inom elitidrotten och elever vid Nationellt Godkända Idrottsutbildningar (NIU) på gymnasiet. Undersökningen genomfördes med en webbenkät som besvarades av individer uppdelade på 1438 idrottare, 401 ledare och 1638 NIU-elever. Resultaten ger dock bilden att spel om pengar är nästan dubbelt så vanligt förekommande hos pojkarna som hos flickorna på NIU, och 36 % av eleverna under 18-år har spelat om pengar under det senaste 12 månaderna.

3 Idrottsrörelsen, pengar och spel
Idrotten är en av de absolut största ideella rörelserna i Sverige och består av cirka föreningar organiserade i 71 specialidrottsförbund. Varannan svensk är medlem i en idrottsförening och rörelsen spänner över ett stort fält såväl i aktiviteter som i Spel om Pengar i Idrottens Värld.

4 För många föreningar kan det vara svårt att få ekonomin att gå runt och ofta har lotterier och annat spel stått för viktiga ekonomiska bidrag. Men inom elitidrotten rör sig klubbarna och bolagen med stora summor, både i in- och utgifter slog till exempel Allsvenskan omsättningsrekord på 1,3 miljarder och rapporten från Sport Business Group inleder med att konstatera ”Fotbollsallsvenskan är en miljardindustri med stora möjligheter och utmaningar”. På den nivån är verksamheten inte enbart ideell men trots det är finansiella bekymmer ofta ett återkommande tema .

5 Carl Denman – 75.000 följare (JLC)
P 3 dokumentär psyket – problem-med-spel-i-r/ Lyssna ca in i intervjun - i psyket Aftonbladet se denna - spelbolagen-inifran-ett-rent-djavulskap

6 Av samtliga 1438 idrottare är det 80 % som har spelat under de senaste 12 månaderna.
• Av de 401 ledarna är det 72 % som spelat de senaste 12 månaderna. • Majoriteten (cirka 2/3) av idrottare och ledare tycker att deras matcher ska erbjudas som spelobjekt. • Klubbens attityd till spel om pengar: En klar majoritet på över 65% svarar endera att det inte pratas om det eller att de inte vet vad klubbens attityd är till spelande om pengar. Drygt 5 % av idrottarna och 8 % av ledarna svarade ja på frågan om de bettat på egen match under de senaste 12 månaderna.

7 Resultaten visade också att manliga idrottare inom fotboll generellt spelar mer, lägger in högre summor pengar i spelet och har en större andel problemspelande än kvinnorna inom samma idrott och studenter i de andra idrotterna. Betting (Vadslagning) Ungefär 16 % av eleverna uppger att de känner någon som bettat på egen match under senaste 12 månaderna varav något fler är pojkar jämfört med antalet flickor

8 Så här kan det se ut !!!


Ladda ner ppt "Spel om Pengar - Idrott."

Liknande presentationer


Google-annonser