Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Framtidsspaning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Framtidsspaning."— Presentationens avskrift:

1 Framtidsspaning

2 Vår bild av framtiden – År 2022
Sjukvårdens organisation och utmaningar Stödet till föreningslivet Digitala tjänster och arbetssätt i föreningslivet Hälsotillståndet bland befolkningen Vår framtidsbild har tagits fram i workshops under våren med förbundsstyrelsen respektive kansliet

3 Sjukvårdens organisation 2022
Inga stora förändringar mot idag men ökad politisk insikt om behovet av regionalisering Ökad närhet till sjukvården digitalt Ökat behov av individualiserad vård inom den specialiserade vården Behovet av medskapare till bra vård ökar, t.ex. Riksförbundet HjärtLungs satsning på Hjärtguiden och patientutbildningar Vi tror att rent organisationsmässigt struktureras sjukvården ungefär som idag, men insikten att en omstrukturering av landstingen behövs har ökat. Vi ser en ökad närhet till sjukvården digitalt – både offentligt och privat – i likhet med vad regeringens utredare Anna Nergårdh spår (Samordnad utveckling för en god och nära vård). Det ger större direktaccess för patienten, särskilt för enklare åkommor, men också ökade initiala kostnader för samhället för utveckling och besök. För den specialiserade vården ser vi ett ökat behov av individualiserad vård. Starka patienter tar sig fram, och kommer att ställa större krav på delaktighet, men den offentliga vården hinner inte med att stötta svaga och kroniskt sjuka. Vi tror att vårt pågående arbete att erbjuda vården mervärden i form av exempelvis patientutbildningar för våra diagnoser och metodstöd i arbetet (t.ex. Hjärtguiden) har hunnit en bit på väg.

4 Utmaningar i sjukvården 2022
I en EU-jämförelse är Sverige bra på överlevnad men har bristande bemötande, tillgänglighet och delaktighet Långa väntetider, rekryteringsproblem, ojämlik vård, ökande andel äldre, utbildningsbehov hos personalen samt geografiska utmaningar Rådande kultur i vården i de fall den är i motsats till personcentrerad vård I en jämförelse med andra EU-länder framgår att det som är specifikt för Sverige är bra överlevnad men bristande bemötande, tillgänglighet och delaktighet. I vår framtidsspaning ser vi i stort samma utmaningar som nu – långa väntetider, svårigheter att rekrytera ny personal, ojämlik vård (särskilt specialistvård), ökande antal av äldre, geografisk utmaning samt utbildningsutmaningar hos sjukvårdspersonalen. Därtill finns en utmaning med rådande kultur i vården i de fall denna är i motsats till personcentrerad vård.

5 Stödet till föreningslivet 2022
Organisationer kommer inte kunna förlita sig på statsbidrag, utan behöver även säkra sina intäkter via andra källor Projektbidrag (t.ex. Socialstyr., Allm. arvsfonden) Arbeta mer personcentrerat för att behålla medlemsantalet Insamling och företagssamarbeten Vi tror att testamenten generellt kommer att öka, men de kan inte tas för givet Generellt kommer inte organisationer att kunna förlita sig på statsbidrag, utan man behöver även säkra sina medlemsintäkter genom att arbeta mer personfokuserat för att behålla medlemsantalet (t.ex. med personlig service om medlemskapet etc., vad vill medlemmen?) samt söka olika projektbidrag och jobba med insamling och olika företagssamarbeten. Testamenten ökar generellt, men det kan inte tas för givet!

6 Digitala tjänster i föreningslivet 2022
Digitala tjänster och arbetssätt kommer än mer vara en förutsättning för en effektiv organisation Ökande digital individualisering, med fler digitala mötesplatser utifrån gemensamma intressen Digitala klyftor bland befolkningen kopplat till ålders- och socioekonomiska aspekter Ett ökat samhällsengagemang via digitala diskussionsplattformar Digitala tjänster och arbetssätt förutsätts i hela samhället, och så även i föreningslivet. Digitala arbetssätt är grunden för en effektiv organisation, och digitala tjänster kommer att efterfrågas av nya medlemmar. Vi ser en övergripande digital individualisering med fler digitala mötesplatser utifrån gemensamt intresse. Behovet av sociala plattformar ökar, och vi ser en ökad användning av appar. Samtidigt finns det digitala klyftor bland befolkningen kopplat till ålders- och socioekonomiska aspekter. Slutligen ser vi ett ökat samhällsengagemang, framför allt via digitala diskussionsplattformar.

7 Hur mår människor i Sverige 2022
Vi lever längre, men kanske med sämre livskvalitet Kunskapen om vikten av hälsa och träning kommer att öka hos vissa i befolkningen, men fortsatt låg kunskap bland befolkningen generellt Kunskapsnivån kommer ha stor inverkan på om vi kommer att leva ett friskt och långt liv Forskningsgenombrott som visar på vikten av individualiserad medicinering Vår bedömning är att vi kommer leva längre, men kanske med sämre livskvalitet. T.ex. tror vi att vällevnadssjukdomar fortsätter att öka samt att vi får en ökad andel människor med sämre psykisk livskvalitet. Troligen får vi också en ökad andel multisjuka på grund av att vi lever längre. Kunskapen om vikten av hälsa och träning kommer att öka hos vissa i befolkningen, men fortsatt låg kunskap bland befolkningen generellt. Vi tar inte till oss livsstilsförändringar i tillräcklig grad, och Metabolasyndromet kommer att öka (kärlsjukdomar, typ 2 diabetes, åderförkalkning, fönstertittasjuka). Kunskapsnivån (utbildning/högskola) kommer ha stor inverkan på ifall vi får leva ett friskt och långt liv. De som håller på med idrott under sin uppväxt har med sig livsstil och kunskap om god hälsa upp i vuxenlivet och de kommer klara sig bättre än de som inte motionerar i unga år. Forskningsgenombrott kommer att visa på vikten av individualiserad medicinering, samt livsstilsfaktorer som vardagsmotion och bra kost.

8 Workshop 1 Vad krävs av Riksförbundet HjärtLung för att möta framtidsspaningen? Diskutera i grupper om 3-4 personer hur vi behöver matcha vår organisation Välj område och frågor utifrån det ni tycker är mest intressant

9 Fikapaus Återsamling senast 10.30

10 Workshop 1 Vad krävs av Riksförbundet HjärtLung för att möta framtidsspaningen? Redovisning av grupperna

11 16-17 april 2018 – Presentation av försöksverksamheterna och workshop på ordförandekonferens på Djurönäset September 2017 – Försöksverksamheten startade Juni 2017 – Förbundsstyrelsen bjöd in föreningarna att delta i försöksverksamheten September 2016 – Förbundsstyrelsen gav kansliet i uppdrag att påbörja utredning Kongressen 2016 gav förbundsstyrelsen i uppdrag att till kongressen 2019 föreslå en ändamålsenlig organisationsform utifrån identifierade möjligheter/utmaningar

12 Workshop 2 Samarbete mellan lokalföreningar
Kan samverkan mellan lokalföreningarna ta över vissa av länsföreningarnas uppgifter? Hur utvecklas din lokalförening? OBS! Lämna in enkät

13 Lunch Lunch – 13.00 Återsamling i Stora konferensen

14 Inger Ros Förbundsordförande

15 Sammanfattande reflektioner
Sjukvårdens organisation Vi måste bli ännu bättre på att visa på våra medlemmars behov. Sedd i vården är ett exempel på hur vi kan arbeta för det.

16 Sammanfattande reflektioner
Utmaningar i sjukvården Sjukvården förändras. Det är en viktig fråga på lokal nivå och viktig fråga på nationell nivå. Vi måste föra diskussionen vidare inom organisation om hur vi bäst agerar medskapare.

17 Sammanfattande reflektioner
Stödet till föreningslivet 2022 Vi behöver förstå och kartlägga bidragssystemet bättre i hela organisationen och långsiktigt utveckla finansieringsformerna.

18 Sammanfattande reflektioner
Digitala tjänster i föreningslivet Vi ser att vi är inne i en digitalisering i alla avseenden. Vi måste lära varandra att använda tjänsterna och hur vi kan använda dem i vardagen.

19 Sammanfattande reflektioner
Hur mår människor i Sverige 2022 Vi behöver titta på livskvalitet och kunskapsnivån om hälsa ur ett brett perspektiv, inte bara relaterat till socioekonomiska klasser. Vår roll blir att vara kunskapskatalysator för personer med hjärt- och lungsjukdom. Alla mår bättre om vi blir bättre på kunskapsspridning.


Ladda ner ppt "Framtidsspaning."

Liknande presentationer


Google-annonser