Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förhållningssätt & regler i tjänsten

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förhållningssätt & regler i tjänsten"— Presentationens avskrift:

1 Förhållningssätt & regler i tjänsten

2 Varför ska vi prata förhållningssätt?
hur vi agerar påverkar organisationens förtroende frågor om vad som gäller har uppkommit på våra olika arbetsplatser på förvaltningsledningens initiativ startades en arbetsgrupp för att ta fram svar på frågorna gemensam syn på hur vi förhåller oss och agerar i olika situationer alla medarbetare får den här genomgången Med anledning av att det har uppkommit många olika frågor på våra arbetsplatser har förvaltningsledningen sett att det finns behov av att genomföra ett gemensamt arbete med att försöka besvara dessa frågor gemensamt i förvaltningen - frågor som handlar om vad som är ok eller inte ok att göra i sitt arbete. Detta för att vi ska få en gemensam syn på hur vi förhåller oss i vårt arbete som gäller för alla arbetsplatser. Verksamhetscheferna har samlat in frågor från verksamheterna och har sedan tillsammans försökt få fram svar på så många frågor som möjligt. Alla frågor kan inte besvaras direkt – vissa frågor kräver att riktlinjer tas fram. Idag presenteras svar på de frågor som är möjliga att besvara i dagsläget. Denna presentation kommer att tas upp på alla APT inom park- och naturförvaltningen eftersom det är viktigt att alla anställda får kunskap om hur man förväntas agera i dessa frågor.

3 Vad är förhållningssätt?
gemensamt synsätt på hur vi ska arbeta tillsammans, för de vi är till för hur vi ska vara mot varandra och mot andra, när vi representerar Göteborgs Stad park- och naturförvaltningen har fyra ledstjärnor som bygger på stadens förhållningssätt i vardagen ställs vi inför olika situationer där det inte alltid är tydligt vad som gäller, här visar vi framtagna regler och riktlinjer viktigt att prata om vad som gäller om du är osäker – fråga chefen!

4 Varför förhållningssätt?
Från Göteborgs Stads medarbetar- och arbetsmiljöpolicy: ”Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter. Vårt arbete utgår från de mänskliga rättigheterna och principen om alla människors lika värde.” ”Allmänhetens förtroende är av största betydelse. Det är en självklarhet för oss att vara korrekta, att följa regelverk samt agera med omtanke och god moral.”

5 Varför förhållningssätt?
Hur vi agerar när vi möter göteborgarna och varandra bygger (eller raserar) förtroende, på ett ögonblick. Det vi gör påverkar här och nu. Våra fyra förhållningssätt/ledstjärnor hjälper oss att göra rätt – att ge olika människor lika villkor. Man kan säga att förhållningssätten är en överenskommelse mellan alla oss som arbetar i Göteborgs Stad och ett löfte till dem som bor och verkar i Göteborg. Regler och riktlinjer hjälper oss att agera korrekt i vardagen.

6 Detta gäller i förvaltningens lokaler
Vi kan visa arbetsplatsen för familjen – om vi följer säkerhetsbestämmelserna Vissa arbetsplatser är inte lämpliga för barn (fråga din chef) Vi kan vila en stund i samband med övertid Husdjur får aldrig följa med till arbetsplatsen - inte heller i arbetsfordon, förråd, etcetera Vi kan visa vår arbetsplats för familjen, förutsatt att eventuella säkerhetsbestämmelser följs. Det är möjligt att efter avstämning med chef ta med barn till arbetet vid särskilda och kortare tillfällen Vissa arbetsplatser är mindre lämpliga för barn. Diskutera med chef och kollegor kring möjlighet att ta med barn till jobbet vid kortare och särskilda tillfällen. Vi får vila/sova i samband med övertid (var finns vilrummet på er arbetsplats?), men däremot inte övernatta på arbetsplatsen då det inte sker i anslutning till arbetet. Vi får aldrig ta med husdjur till arbetsplatsen. Det gäller även för arbetsfordon, förråd med mera.

7 Detta gäller i förvaltningens lokaler
Cyklar parkerar vi bara på plats avsedd för dem Omklädningsskåp är avsedda för kläder för ombyte – inte förvaringsplats för andra saker Tänk alltid på säkerhetsföreskrifter och se till att nödutgångar inte är blockerade. Cykel parkeras på plats avsedd för det (vad gäller på er arbetsplats för ex spark, elcykel, moped?) och alltså inte i kontorsutrymme eller liknande. Arbetsrum ska kunna nyttjas av alla. Omklädningsskåp är avsedda för ombyte till/från arbetskläder och därmed inte för förvaring av andra saker under längre tid.

8 Detta gäller för förvaltningens maskiner, redskap och material
Förvaltningens utrustning och lokaler, som verkstad och spolplatta får bara användas för arbetsfordon och arbetsutrustning. Gym och bastuutrymmen är tillgängliga för alla efter arbetstid (finns på Ringön och Holmen) Överblivet material är förvaltningens egendom och tas omhand enligt rutiner som finns (växter, möbler, skrot etc). Det är inte tillåtet att samla pantburkar från offentliga papperskorgar som vi tömmer, för att återvinna för egen räkning. Förvaltningens utrustning och lokaler, som t.ex. verkstad och spolplatta får bara användas för arbetsfordon och arbetsutrustning. Redskap, maskiner och material får inte lånas med hem. Det har lämnats förslag till Fritidsföreningen att anordna tillfällen då anställda i förvaltningen får möjlighet att använda den här utrustningen, i Fritidsföreningens regi, med personal på plats som ansvarar för säkerheten. Förvaltningens gym och bastuutrymmen är tillgängliga för alla oavsett anställningsform, efter arbetstider. Det finns gym på Ringön och Holmen. Överblivet växtmaterial, pantburkar, skrot, möbler och liknande får inte tas över för privat bruk. Överblivet material är förvaltningens egendom. Växtmaterial komposteras eller skänks enligt överenskommelse till andra kommunala förvaltningar eller medborgare. Skrot ska återvinnas. Möbler ska återvinnas eller annonseras ut på TAGE om de är i bra skick (Göteborgs Stads databas för möbler och inventarier som kan återanvändas. Finns länk på Intranätet). När det gäller pantburkar, är det ok att samla pantburkar i t.ex. personalmatsal om det är burkar som personalen köpt, för att panta och använda pengar till fikabröd. Det får varje arbetsplats diskutera. Det är däremot INTE tillåtet att samla pantburkar från offentliga papperskorgar som vi tömmer, för att återvinna för egen räkning. Pantburkar som ligger i papperskorgar utan återvinningskorg töms med övriga sopor.

9 Riktlinjer som är klara snart
Riktlinje för användning av förvaltningens fordon Riktlinje kring alkohol- och droger Riktlinjer för arbetskläder Kanske några ord om vad de olika dokumenten kommer att besvara? Riktlinje för användning av förvaltningens fordon kommer att bli klar under hösten 2016 och den kommer bl a att förtydliga hur fordonen får användas, att man som förare är skyldig att följa lagar och trafikregler såsom att hålla hastighetsbegränsning och att använda bälte där sådant finns. Riktlinjen kommer också att redogöra för var fordonen ska parkeras och hur man agerar om skador uppstår på fordonet. En riktlinje kring alkohol- och droger kommer att tas fram under hösten 2016 för att förtydliga vad som gäller kring alkohol i tjänst och i våra lokaler. I höst kommer också en riktlinje kring arbetskläder. Syftet är att förtydliga vilka medarbetare som kan behöva arbetskläder i sitt arbete och när arbetskläderna får bäras, t ex får man använda arbetskläderna på fritiden.

10 Regler för hur får vi använda förvaltningens IT-utrustning
Alla har ett personligt ansvar att hålla sig informerad om regelverken som finns, rutiner och ansvar. Regler och policy för IT finns på intranätet, under styrande dokument. Privat användning av stadens IT-utrustning får bara ske i begränsad omfattning och det får inte påverka ens arbetsuppgifter eller påverka stadens IT-resurser negativt. Gäller datorer, nätverk, servrar, mobiler, programvaror, internetuppkoppling. Prestanda och lagringsutrymme är till för arbetsuppgifter. Det finns regler för IT-användare i Göteborgs Stad. Alla anställda har ett personligt ansvar att informera sig om de regelverk, rutiner och ansvar som gäller. IT-reglerna finns under ”Styrande dokument” på intranätet. Där står bland annat att privat användning av stadens IT-utrustning bara får ske i begränsad omfattning och att det inte får påverka ens arbetsuppgifter eller påverka stadens IT-resurser negativt när det gäller kostnader, lagringsutrymme, prestanda etcetera. Det gäller för datorer, nätverk, servrar, mobiltelefoner, programvaror, internetuppkoppling. Prestanda och lagringsutrymme i IT-utrustning är till för arbetsuppgifter.

11 Regler för hur får vi använda förvaltningens IT-utrustning
IT-avdelningen supporterar endast produkter eller appar som krävs för verksamheten Fildelningsappar såsom Drop-box och Evernote ska inte användas i arbetet Detta betyder att IT-avdelningen inte supporterar någon produkt eller app som inte krävs för att utföra sitt arbete. Park- och naturförvaltningen har ingen egen IT-anvisning eller IT-riktlinje utan hänvisar till stadens regler. Fildelningsappar (t ex drop-box och Evernote) ska inte användas i arbetet eftersom det är en molntjänst som är öppen för alla att läsa och staden inte skyddar informationen Det är ok att skriva ut något enstaka papper någon gång för privat bruk.

12 Det här gäller för Sociala medier
Handbok för sociala medier finns på intranätet, under Styrande dokument Skilj på privat och professionellt agerande - i tjänsten representerar du Göteborgs Stad - du kan förknippas med din tjänst även när du är ledig. Du har ett personligt ansvar att formulera dig så att det tydligt framgår att informationen är privat och inte kommer från Göteborgs Stad som myndighet Använd aldrig din privata profil i tjänsten. Det vi kommunicerar i tjänst gör vi i organisationens kanaler. Det finns en handbok för Göteborgs Stad i sociala medier samt en riktlinje, på Intranätet, under Styrande dokument och kommunikation (finns även länkad från förvaltningens verksamhetshandbok) Den är framförallt skriven till redaktörer och kommunikatörer i Göteborgs Stad men innehåller även skrivningar om hur vi ska skilja på privat och i tjänst. Skilj på privat och professionellt agerande: - Den som använder sociala medier i tjänsten representerar sin verksamhet och Göteborgs Stad - Men du kan förknippas med Göteborgs Stad och din yrkesroll även när du inte jobbar. Vi har alla ett personligt ansvar att formulera oss så att det tydligt framgår att informationen är privat och inte kommer från Göteborgs Stad som myndighet. Använd aldrig din privata profil i tjänsten. Det vi kommunicerar i tjänsten gör vi i de kanaler som organisationen använder. - Oavsett vilka grupper eller diskussioner du är med i med ditt privata konto representerar du inte Göteborgs Stad eller din verksamhet där, vilket ska framgå.

13 KONTAKT: Park- och naturförvaltningen Göteborgs Stad parkonatur@ponf
KONTAKT: Park- och naturförvaltningen Göteborgs Stad intranat.goteborg.se


Ladda ner ppt "Förhållningssätt & regler i tjänsten"

Liknande presentationer


Google-annonser