Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tävlingsinformation Divisionsspel 2018

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tävlingsinformation Divisionsspel 2018"— Presentationens avskrift:

1 Tävlingsinformation Divisionsspel 2018
Underlag till föreningens ungdomsansvarige för vidare information föreningens barn- och ungdomsledare.

2 Inledning Denna information skall delges ALLA barn- och ungdomsledare som ansvarar för lag som deltar i HFF divisionsspel i föreningen. Informationen kan också ges till övriga ledare i föreningen.

3 Agenda Regelverk Fogis Attityder Tävlingsbestämmelser (TB)
Förenings ansvar Representationsbestämmelser (RB) Spelardisponering Spelformer och spelregler Fogis Spelarregistrering Lagnamn och kontaktperson Matchbokning Matchändring Domarrapport Resultatrapportering Attityder Sportsliga värderingar

4 Regelverk för fotboll i Sverige
Tävlingsbestämmelser (TB) och representationsbestämmelser (RB) tillsammans med regelboken utgör regelverk för all fotboll i Sverige för föreningar anslutna till SvFF. Numera finns även tävlingsbestämmelser för barn- och ungdomsfotboll som en bilaga till TB, samt förutsättningar för nya nationella spelformer och spelregler för barn- och ungdomsfotbollen. I Halland gäller allt detta fr.o.m Beslut om TB och RB tas av SvFF representantskap i nov/dec varje år. Distrikten har möjlighet att anpassa vissa av de paragrafer som anges i TB/RB till de förutsättningar som finns i distrikten, vilka dessa är anges i TB/RB. Det som gäller för Halland är markerat i särskilda rutor som i TB är gulfärgade och i RB grönfärgade. Här hittar du TB och RB Vissa tävlingar kan också kompletteras med föreskrifter som endast gäller aktuell tävling exempelvis DM.

5 Tävlingsbestämmelser (TB)
Förenings ansvar vid eget arrangemang Föreningen har ansvar att känna till det regelverk som föreningen i stort omfattas av samt att informera föreningens ledare om det regelverk som respektive lag omfattas av. Föreningens ledare har ansvar att känna till det regelverk som gäller för respektive lags tävlingar. Alla arrangemang som föreningen anordnar har föreningen ett stort ansvar för. Det vanligaste arrangemanget är hemmamatch för något av föreningens lag (oavsett ålder). Okunskap fritar ej från ansvar!

6 Ett par förtydligande:
I spel 7mot7 används ingen offside. Att göra en liten 7mot7 plan på en befintlig ”gammal” 7mot7 plan 60x40m (istället för 11mot11 som finns i materialet)? Ställ målen på befintlig målområdeslinje Sidlinjerna konas i straffområdets förlängning. Kona straffområdets sidlinje 5m från befintlig straffområdeslinje. Kona retreatline mellan straffområdeslinjen och mittlinjen.

7 Representationsbestämmelser (RB)
Spelardisponering Föreningen disponerar sina spelare fritt mellan lagen förutsatt att sportsliga värderingar följs. Överåriga spelare används endast om det behövs för att få ihop lag eller om de överåriga inte har ”eget” lag att spela i. Inget dispensförfarande används. Föreningen ansvarar för att informera föräldrar så att det finns en förståelse för att det kan förekomma överåriga i motståndarlaget och varför.

8 Spelformer och spelregler
De förutsättningar som anges för respektive spelform gäller i alla avseende. I spelreglerna för de olika spelformerna finns de avvikelser som gäller respektive spelform i förhållande till spelreglerna som anges i regelboken. Här hittar du information och spelformer och spelregler. Dessa gäller fullt ut i Halland fr.o.m

9 FOGIS - spelarregistrering
Registrering av spelare i FOGIS skall göras av alla som deltar i tävling administrerad av HFF. För spelare 14 år och yngre skall föreningen inhämta godkännande av spelarens målsman. Detta görs via blankett för ungdomsregistrering år. Oavsett ålder på spelaren under 14 år så skall nämnd blankett användas. Registreras spelaren som 10åring så gäller registreringen tom 14 år. HFF uppmanar även föreningen att registrera alla sina spelare från 6 år. Ovan nämnda blankett används även för dessa. Föreningen skall registrera spelaren även det år spelaren fyller 15 år. Detta görs med blanketten Spelarregistrering. Även denna blankett skall undertecknas av målsman. Föreningen förvarar blanketterna i säkert förvar. Registreringen gäller som försäkring och som intyg för framtida ev. utbildningsbidrag.

10 FOGIS – lagnamn och kontaktperson
Lag som deltagit i HFF serie föregående spelår skall döpas enligt följande princip Förening, kön, födelseår, ev lagbeteckning 1, 2 el röd, vit etc. och därefter division som laget är anmält till, exempel IFK Fjärås F06vit div10, IF Böljan P04div8 Minst en kontaktperson med fullständiga kontaktuppgifter skall läggas till respektive lag Nya lag läggs upp enligt ovanstående principer

11 FOGIS - matchbokning För div 8-15
När serien är upplagd i FOGIS med spelordning skall matchen datum och tidsättas samt läggas in i FOGIS av hemmalagets förening/ledare. Innan datum och tid läggs in i FOGIS skall kontakt med motståndarna tas för att komma överens om datum och tid. Kommer man inte överens är det alltid sista speldag som gäller som speldatum För div 1-7 gäller fasta speldagar pga av domarbrist. I dessa serier tillsätter HFF domare. Här skall lagen komma överens om tid för matchstart. Vid matcher där det är stora avstånd mellan lagen finns möjlighet till matchändring.

12 FOGIS - matchändring I div 1-7 görs matchändring görs via matchändringsformulär som finns på hemsidan. I div 8-15 som är omlottningsserier skall vårens matcher vara färdigspelade innan 30/6. För alla divisioner under hösten önskar vi respekt för sista spelomgång, men möjlighet finns att lägga matcher tom 31/10. Matcher som inte är spelade 31/10 behandlas som ospelad match.

13 FOGIS - Domarrapport Samtliga lag som deltar i divisionsspelet skall använda sig av matchrapport i FOGIS. Matchrapport skall alltid fyllas i och tas med till match. Papperskopia sparas till 72 timmar efter match, därefter gäller de uppgifter som är angivna i FOGIS.

14 FOGIS – hantera trupp För att enklare hämta spelare till match kan ledaren lägga upp spelarna som är aktuella för spel i aktuellt lag i en lagtrupp. Då kan ledaren vid match hämta spelare från ”sin” trupp och på de viset slippa leta spelare i hela föreningen. Spelare kan ingå i flera av föreningens trupper.

15 FOGIS - resultatrapportering
Matchresultat skall alltid rapporteras in. Ansvaret för detta är alltid hemmalagets ledare/förening, gäller samtliga serier och divisioner. Inrapporterat resultat anger att matchen är spelad och blir då sorterad på rätt sätt i FOGIS. Resultat och tabell visas inte i division 10-15, men HFF kansli kan följa upp resultaten. Rapportera resultat via SMS eller via FOGIS-inloggning.

16 Resultatrapportering
Via sms För att rapportera ett resultat via SMS skriver man in matchnummer mellanslag antal hemmamål (HM) mellanslag antal bortamål (BM). Exempel: HM=2 mellanslag BM=2. SMS:et skickas sedan till följande telefonnummer: Via föreningens inloggning i Fogis Föreningen kan rapportera resultat via sin inloggning i Fogis för de matcher som distriktet tillåter detta. Det är endast möjligt att registrera en typ av resultat en gång för respektive match. Klicka på fliken Resultat på en match. Registrera de resultat du vill i rutorna och klicka på knappen Spara. Det är möjligt att registrera flera typer av resultat på samma gång. Sidan uppdateras och resultaten läggs till i listan. Om man vill rapportera WO, OW eller WW klickar man i rutorna till vänster och klickar sedan på knappen Spara. 

17 Spelardisponering Föreningarna disponerar fritt sitt spelarmaterial inom ramen för åldersrekommendationerna som är riktmärken, se nästa sida, samt de sportsliga värderingarna nedan. Om ni har fler än nedan angivna antal överåriga spelare som inte har möjlighet att spela i annat lag så anmäl laget i en högre division, alternativt högre nivå inom divisionen. HFFs rekommendation är att de överåriga spelarna är ett år äldre (vid behov kan spelarna vara två år äldre, undantaget div1). Målet är att få ihop lag och att alla i föreningen får speltid. Vid disponering av lagen skall sportsliga värderingar råda, se nedan. Ni bör dock inte använda fler än två (2) spelare som är äldre än rekommenderad ålder per match i spelformen 7mot7. Ni bör dock inte använda fler än tre (3) spelare som är äldre än rekommenderad ålder per match i spelformen 9mot9. Ni bör dock inte använda fler än fyra (4) spelare som är äldre än rekommenderad ålder per match i spelformen 11mot11.

18 Sportsliga värderingar
Det är alltid ansvariga föreningsledare för laget som ansvarar för att sportsliga värderingar följs. Sportsliga värderingar är följande: Att skapa balans mellan träning och match för varje spelare = utbildning. Att tänka på fysisk storlek hos enskilda spelare vid laguttagning. Att hålla jämn standard på lagen under säsongen. Att vid spelarbrist i första hand fylla på med spelare från yngre lag före att använda överåriga. Överåriga spelare används endast när dessa inte har annat/eget lag i föreningen att spela i.

19 Behöver vi en attitydförändring?
Vi nås varje år av berättelse om lag som toppar och som använder överåriga spelare för att vinna matcher. Kan vi tillsammans arbeta med attityder kring spelardisponering och sportsliga värderingar? Dialogmötena har varit mycket eniga om att det är föreningens och ledares ansvar att ha respekt för det anges inom de båda begreppen. Hur kan vi i vår förening bidra till att påverka negativa attityder kring dessa frågor? Att använda överåriga spelare kan vara nödvändigt för vissa lag för att få ihop fullt lag eller för att alla föreningens spelare skall ha möjlighet att spela fotboll. Överåriga spelare skall inte användas för att förstärka ett redan fullt lag, med spelare som har annat lag att spela i.


Ladda ner ppt "Tävlingsinformation Divisionsspel 2018"

Liknande presentationer


Google-annonser