Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

På spåret - Historia En resa till historiska händelser.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "På spåret - Historia En resa till historiska händelser."— Presentationens avskrift:

1 På spåret - Historia En resa till historiska händelser

2 Spelregler Ledtrådarna blir lättare och lättare ju lägre poängen blir.
Efter läst ledtråd har ni ca 30 sekunder på er innan nästa ledtråd läses upp. Ni får bara chansa på historisk händelse en gång så välj ert tillfälle väl.  När ni är redo att ge ett svar, räck upp handen, skriv sedan ner ett svar på ett papper eller på er dator så kommer jag och tittar vad ni gissat på.  Ni får chansa på samma poäng om ni vill det, så ingen stress med att hinna först. 

3 Omgång 1 Vart är vi på väg?

4 10 poäng Lyssna noga!! Inspirerade av ett lands frihet i väst, börjar det storma politiskt även i detta europeiska land.

5 8 poäng Händelsen utspelar sig på Folkes dag, som är en varm sommardag i juli, då man som minst kan räkna med storm. 

6 6 poäng Händelsen delar jubileum med vår Viktoria, dock nästan 200 år åtskilda åldersmässigt. 

7 4 poäng När systrar valde att kräva mera bröd, krävde landets bröder mer jämlikhet. Denna händelse ses ofta som startskottet för kommande revolution.

8 2 poäng Denna dag tog männen vapen med våld, för att rusta sig för kommande revolution. Vilken är händelsen som anses som startskottet för franska revolutionen?  

9 Omgång 2 Gör er redo

10 10 poäng Mannen i kilt i bestämd form, befinner sig i detta mellaneuropeiska lands huvudstad. 

11 8 poäng Upprinnelsen till denna händelse är svår att förklara av ren Princip.

12 6 poäng Under denna händelse dör tragiskt en man, som delar namn med folkkär julaftons-tjur.

13 4 poäng Händelsen ses som ett startskott för det första kriget i sitt slag.

14 2 poäng Den svarta handen låg bakom detta attentat i huvudstaden för dagens Bosnien, där en prins blev mördad och spänningarna som vuxit i Europa skulle snart därefter få ett utbrott. 

15 Omgång 3 Gör er redo

16 10 poäng Ett av offren för denna händelse var bland annat far till den före detta tusenkronorsmodellen. 

17 8 poäng Höll du på Sture hade du inte någon framtid, såvida du inte skickade in en brasklapp.

18 6 poäng Händelsen kan ses som en början på en ny era inom Sveriges historia, en era ledd av en skicklig skidburen adelsman som delar namn med älskat knäckebröd.

19 4 poäng Händelsen utspelades i Sveriges huvudstad, bland tomtar och Trolle. 

20 2 poäng Kristian II, i Sverige känd som Kristian Tyrann, valde att omintetgöra sina politiska fiender för att säkra sin makt över unionsriket under 1500-talet – vilket är en förklaring till denna händelse. 

21 Omgång 4

22 10 poäng Samma år som aktuell händelse, tillträder George W. Bush den yngre den amerikanska presidentposten. 

23 8 poäng Händelsen var upprinnelsen till en invasion av ett land i mellanöstern, där mustaschprydd man till slut blev avrättad. 

24 6 poäng När jag själv tänker tillbaka på denna händelse i början på 2000-talet känns det som om tiden har flugit iväg.

25 4 poäng Attacken mot världens handelscentrum chockade hela världen.

26 2 poäng Al-Quida tog på sig denna terrorattack mot dessa byggnader på amerikansk mark, en flygande attack kostade många oskyldigas människors liv. 

27 Omgång 5

28 10 poäng Platsen där händelsen utspelar sig påminner om granne i väst och hur djurmödrar matar sina barn. 

29 8 poäng Amerikanerna har gjort entré, och sätter genom denna händelse sina fötter på europeisk mark. 

30 6 poäng Denna händelse var inte direkt någon lugn och skön dag på stranden, ljudnivån var hög och båtar välde in från horisonten. 

31 4 poäng Många fransmän jublade över amerikanernas ankomst, vilket i mångt och mycket betydde att lyckan för de allierade skulle vända. 

32 2 poäng På omaha beach i Frankrike anslöt amerikanerna sig till de allierade makterna på europisk mark genom denna händelse, och kallas ofta för denna bokstavsdag. 

33 Uppgift – skriva reportage
Vi tittar tillsammans på filmen, tips för att skriva reportage.  Välj en av de händelserna som var med i "På spåret" Läs på om aktuell händelse Skriv ett reportage om den händelse du valt Reprotaget bör vara mellan 1-2 sidor på era datorer. 

34 Checklista för reportage
Skriv en ingress, en spännande inledning till händelsen så att läsaren förstår kontexten (varför utspelar sig händelsen?) Beskriv hur platsen ser ut, hur det luktar, vilka färger ser ni osv.  Få gärna med en fiktiv intervju, där ni intervjuar en person ni tycker gör reportaget mer spännande. Lyft gärna fram citat från intervjun. Ta gärna upp personer som varit med. Få med aktuell fakta för den händelse ni valt så läs på noga.  Skriv ett slut som binder ihop reportaget och vilka konsekvenser händelsen kan få i framtiden (orsak och konsekvens) 

35 Centralt innehåll Tematiska fördjupningar kring historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen, till exempel lokalhistoria, global migration och kulturmöten, olika historiska världsbilder, synen på jämställdhet och människors värde Granskningar och tolkningar av historiskt källmaterial, till exempel arkivmaterial, pressmaterial och databaser, som utgångspunkt för behandling av historiska frågeställningar.


Ladda ner ppt "På spåret - Historia En resa till historiska händelser."

Liknande presentationer


Google-annonser