Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FÖRHANDLING.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FÖRHANDLING."— Presentationens avskrift:

1 FÖRHANDLING

2 NÄR? Ny anställning Ny befattning Nya arbetsuppgifter Ny kompetens
Lokal löneöversyn Kom ihåg att du har avtalsenlig rätt till lönesamtal var 12:e månad (AT-läkare) Rätt till förhandling efter 18 månader

3 HUR? Förberedelser Förhandlingen Förberedelser viktigast

4 Kartläggning Vad har jag att erbjuda? Vad önskar arbetsgivaren?
Meriter Formell kompetens Reell kompetens Personliga egenskaper Meriter – Vad har du åstadkommit tidigare? Formell kompetens – Vad har du papper och intyg på? Reell kompetens – Vad klarar du att genomföra? Personliga egenskaper – Vad i din person bedömer du tillför verksamheten något?

5 Kartläggning 2 Vad vill jag ha? Vad har andra? Lön Förmåner
Utbildningar Ledigheter Lön – Saco lönesök och din lokala SYLF-representant Förmåner - Allt som du vill ha som kan förmånsbeskattas t.ex. resor, hemhjälp, dator, pensionssparande. Utbildningar - Exklusiva utbildningar, del av utbildningen i utlandet/på annat sjukhus. Ryggsäckspengar och kostnadsersättningar för ökade kostnader t.ex. resor och dubbelt boende. Stora saker, annars ST-kontrakt. Ledigheter – möjlighet till deltidstjänst, andel jourkompensation som du får ta ut i tid, semester

6 Alternativ? Hur ser mina valmöjligheter ut?
Om du har flera alternativa jobb som du kan tänka dig är det ingen dum idé att samordna detta. Du känner dig garanterat mera självsäker vid bordet, med ett annat erbjudande samtidigt. Hur ser mina valmöjligheter ut?

7 Strategi Identifiera vad du har som arbetsgivaren vill ha
Tänk igenom dina sidor och se på dem positivt Forma en strategi Övningsförhandla Identifiera … Detta är dina trumfkort, framhåll detta! Tänk igenom dina sidor… Du är svårstressad, inte långsam. Eller snabb, inte slarvig. En viss ödmjukhet. Strategi… Tänk igenom innan vad du kan gå med på och inte, vad du kan tänka dig att byta mot vad. Övningsförhandla… Det finns inga genvägar förbi din första förhandling, men har du prövat innan kommer du känna dig tryggare. Tänk på att din chef antagligen har gjort det här massvis med gånger innan.

8 Förhandling Förhandla efter att du har fått ett erbjudande om arbete
Tid och plats Lugn och glad Förhandla efter… Blanda inte ihop din anställningsintervju med löneförhandling Tid och plats… Välj om möjligt en neutral plats och en tidpunkt när ingen av er är stressade. Lugn o glad… Kom ihåg att du ska sälja dig själv, sura miner ger inga bonuspoäng.

9 Håll huvudet kallt!

10 Förhandling 2 Bestäm dig innan för ett utgångsbud och ett lägsta bud, men håll det för dig själv Fråga och lyssna är lika viktigt som att prata   Var inte rädd för att ajournera . Summera och sätt på pränt Fråga och lyssna… Låt arbetsgivaren lägga första budet. Bestäm dig innan för ett utgångsbud… Ger du arbetsgivaren ett intervall så får du antagligen det lägsta. Ajournera… Bättre att åka hem och slipa på strategin än att ta något du inte är nöjd med.  Summera… Innehållet i ett muntligt avtal kan vara svårt att föra i bevis sedan. Har du lyckats förhandla till dig några speciella arbetstider eller utbildningar så få med detta i anställningskontraktet.

11 Undvik ultimatum!

12 Förhandling 3 Be alltid om timmars betänketid efter att förhandlingen är klar, så du kan tänka igenom i lugn och ro Säg inte upp ditt gamla jobb, förrän det nya är klart Börja inte jobba förrän anställningskontraktet är upprättat och underskrivet Efter förhandlingen är klar, be alltid om timmars betänketid hemma så du kan tänka igenom i lugn och ro. – Du minimerar missar och du framstår som professionell.  Säg inte upp ditt gamla jobb, förrän det nya är klart.  Börja inte jobba förrän anställningskontraktet är upprättat.

13 Lycka till!


Ladda ner ppt "FÖRHANDLING."

Liknande presentationer


Google-annonser