Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
VÄLKOMNA
2
Tillsynsprojekt skadedjur
På gång – nyheter Tips julbordsservering
3
Tillsynsprojekt skadedjur
Skadedjurskontroll, -hantering och förebyggande arbete
4
Det här var bra! Tittar efter spår i samband med städning
Snabb omsättning på torrvaror FIFU – Först In Först Ut Rutiner om skadedjur eller spår upptäcks
5
Att jobba mer med Otäta ytterdörrar
Oordning och smutsigt på lager, varumottagning Smutsiga golvbrunnar Utsidan – skräpigt, bråte och växtlighet Källarförvaring – oförslutna förpackningar Andra skadedjur än möss och råttor
6
På gång
7
Lagstiftningsområden
Kontrollområden: Täcker inte all lagstiftning Inte tillräckligt detaljerad, All kontroll som utförs kan inte rapporteras Tillräckligt bra uppföljningar och analyser har inte varit möjliga
8
Vilka är lagstiftningsområdena?
Hygien Information Adm Handel
9
Vad innebär detta för er?
Titta på nya saker Annat utseende på tillsynsrapporterna vilken lagstiftning vi bedömt utifrån Kan dröja med rapporter
10
Gemensamt fokus med operativa mål
Riskbaserad och effektiv kontroll Mål och prioriteringar för livsmedelskontrollen i hela Sverige Konsumenter känner förtroende för maten och livsmedelsförtagarna konkurrerar på lika villkor
11
Vad ska vi uppnå? Senast 2019 ska vi…
Minska de negativa hälsoeffekterna orsakade av kemiska och mikrobiologiska ämnen i dricksvattnet. Minska antalet livsmedelsburna sjukdomar med fokus på campylobacterlisteria, EHEC/VTEC och norovirus. Minska de negativa hälsoeffekterna till följd av miljö-föroreningar, tungmetaller och myko- toxiner i maten. Information om livsmedel … ska säkerställas genom hela livsmedels-kedjan.
12
Tillsyn 2018 Mikrobiologiska risker - Ehec i malet kött (operativt mål 5). Kontroll av Ehec i malet/ hackat kött (exempelvis hamburgare och råbiff). Norovirus som kan överföras från personal vid hantering av livsmedel (operativt mål 6). Kontroll av hygienrutiner på verksamheter som tillverkar tårtor, bakelser, smörgåstårtor, smörgåsar och sallader. Uppgifter om ingredienser (operativt mål 13). Uppgifter som anges i ingrediensförteckningarna ska stämma med tillsatta ingredienser.
13
Julbordsservering Tillräckligt med förvaring.
Små fat – mindre risker och mindre svinn. Kallt ska vara kallt och varm ska vara varmt. Mat som stått framme bör slängas, eller? Bakterier och virus: Stafylokocker Listeria Bacillus cereus Norovirus – vinterkräksjuka. Även gäster kan bära på smitta.
14
säkra livsmedel och nöjda kunder
Samma mål – säkra livsmedel och nöjda kunder
15
Frågor?
16
Hör gärna av er! Kundcenter 0303 – 23 80 00
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.