Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur skapa engagemang för Teknikcollege?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur skapa engagemang för Teknikcollege?"— Presentationens avskrift:

1 Hur skapa engagemang för Teknikcollege?
Rikskonferens Hur skapa engagemang för Teknikcollege?

2 Säkerheten främst Protective Equipment Emergency Number Alarm Emergency Exit Assembly Point Säkerheten är väldigt viktig inom industrin idag. Visa utrymningsvägar och tala om var uppsamlingsplatsen är. Larmnummer 112.

3 Jag…? Vilken befängd rubrik, man får vara glad att någon kom överhuvudtaget med den titeln… Men OK, nu står det så och frågan är väl då om det har någon betydelse vem som är Ordförande för ett Teknikcollege? Det tror jag att det har och jag kan bara berätta om min historia och hur jag tagit mig an uppgiften.

4 En lagomt pompös 50-årig man som till sist kommit på vad jag är (ganska) bra på…
Från Sandviken, bor i Sandviken Jobbat på Fjällräven, Cell Network, IKEA, Sandvik Ekonom som (nästan) alltid jobbat med HR Olika roller på Sandvik, alltid med fokus på utbildning, ledarutveckling Nu i en roll som Employer Branding Specialist för Sandvik i Sverige Ordf Teknikcollege Gästrikland sedan 2014 Gift och har 3 barn Fotbollstränare!

5 Starten på min TC-karriär
Ingen förankring, kontinuitet, många ordföranden, processledare. I grunden drivet av Kommunstyrelsens Ordförande i Sandviken. Jag hade tur att komma in i rätt tid, då väldigt lite var satt…

6 Den stora utmaningen… Bruksort
En arbetsintensiv industri med låga krav på utbildning. Traditionellt stor skillnad mellan ”Arbetare” och ”Arbetarbarn” och ”Tjänstemän” och ”Tjänstemannabarn” när det gäller synen på utbildning. Lojalitet belönas (eller bestraffas inte i alla fall) men passionen och glöden finns inte alltid där. Traditionellt liten koppling mellan det du lär dig i skolan och det du gör på jobbet. Arbetarklassromantik, Working Class Hero ideal.

7 5 mil - Oändliga möjligheter…
Förmånen att ha en väldigt kompakt region med korta avstånd där ”allt” finns. Stora industrier som är världsledande inom sina områden En högskola En större stad med bra utbud av idrott, kultur och restauranger. Kust och lite berg… Ett lagomt avstånd till Stockholm som gör det OK att flytta hit för många. En djup och genuin tradition inom brytning/avverkning och utveckling av metalliska material och massa. Ovakos nya hybridstål är ett exempel… För att sparka igång nystarten gjordes en bussresa från Gävle till Hofors och tillbaka.

8

9 Jag visste att jag var intresserad av dessa frågor men var tvungen att börja från början och fundera igenom vad Teknikcollege är och hur jag skulle kunna hitta ett sätt att använda denna plattform för att driva utveckling. Att jag brinner för utveckling av vår region är grunden och jag har insett med åren att en av mina starkaste sidor är att få människor att samlas kring en vision och få dem att vilja jobba ihop. Jag själv tycker också att det är extremt stimulerande att jobba i team mot ett gemensamt mål. Baksidan är att jag är usel på administration är impulsiv, ostrukturerad och usel på att passa tider. Nu kanske ni tror att det är klassisk falsk ödmjukhet och att jag egentligen skryter om mina styrkor men så är det inte. Jag är inte stolt över mina brister men har spenderat allt för många år med att försöka hantera dem istället för att lägga energin på det jag är bra på. Får jag bara jobba ihop med såna människor så kan effekten ibland bli bra.

10 Kraftsamling – Vad är egentligen viktigast?
Har jobbat på IKEA och är väldigt förtjust i IKs Nio Teser. Alla stämmer egentligen på Teknikcollege utom möjligen Vinst ger oss resurser men den kan lite kantigt översättas till Elever ger oss resurser. IKEAs vision är att Skapa en bättre vardag för de många Människorna. Teknikcolleges Vision skulle på samma sätt kunna vara att Skapa en bättre framtid för Sveriges Ungdomar. Dock ska ingen komma och tro att vinst är oväsentligt för IKEA. Inget kan vara mer fel, lönsamhet är det fundament som ger IKEA resurser att expandera. På samma sätt är antal elever som går Teknikcollegeutbildningar fundamentet för att vi ska kunna satsa på nya utbildningar, utrustning, lärarfortbildning e t c. Efter att grunden lagts och vi hade städat i ”Progressplanen” och börjat få tid till mer utvecklande samtal så började situationen i Gävle utkristalliseras som den mest akuta. Hela Teknikcollege Gästrikland haltade tack vare att det saknades ett Industritekniskt program i Gävle.

11 Nytt In-program med inriktning Processteknik
Bakgrund: Det industritekniska programmet i Gävle hade under flera år varit i en negativ spiral. Inga sökanden, undermålig utrustning, svag koppling till industrin, svagt intresse från skolledning och politik, ingen investering i utrustning, Inga sökande alls… Diskussion i TC-regional styrgrupp: Vad göra? Stora pensionsavgångar på Billerud = stort rekryteringsbehov. Samma på Stora Enso (rekryterar ej från In utan Natur). Katastrofscenario! Slutsats: Göranssonska Skolan fungerar så uppenbart går det att locka elever till ett krävande In program men inte möjligt att bygga en sån ny skola i Gävle. Friskola? Ja, det diskuterades men Polhemsskolan var första alternativet p g a tradition och stabilitet. Ny politisk majoritet i Gävle med vallöfte om att ”Återindustrialisera Gävle” och rädda den Kommunala Industritekniska utbildningen. Möte med Utbildningsnämndens nya ordförande och Kommunalråd gav raketstart och arbetet startades våren 2016 och hösten 2016 hade vi ett program som presenterades för elever i åk 9 och föräldrar poäng, med lärlingsupplägg så att väldigt mycket tid läggs på företagen år 2 och 3. Sommarjobb och extremt stora möjligheter till jobb efter examen (dock inget löfte). 13 sökande på 11 platser första försöket, start i höst…

12 Några krokar på vägen men på stora hela en angenäm resa

13 Nu har vi ett komplett erbjudande av TC Certifierade utbildningar i alla kommuner anpassade till Näringslivet Göranssonska skolan Industritekniska prog *Produkt- och maskinteknik Sandviken Bessemerskolan Teknikprogrammet Industritekniska prog *Design- och produktutveckling *Svetsteknik *Informations- och medieteknik Hofors Gävle Vi är faktiskt nöjda och stolta med det utbud av utbildningar vi kan visa upp för ungdomarna i Gästrikland. Polhemsskolan Teknikprogrammet *Design- och produktutveckling Nytt program HT 2017 *Informations- och medieteknik *Produktionsteknik *Samhällsbyggande och miljö *Teknikvetenskap Industritekniska prog Inriktning Processindustri El- och energiprogrammet * Inrikting automation Björkhagsskolan Industritekniska prog *Produkt- och maskinteknik Numera Yrkesvux sedan beslut togs att lägga ner Gymnasiet i Hofors p g a för litet elevunderlag. I processen att certifieras med ny inriktning. Yrkesgymnasiet Indusriteknik Svetsinriktning

14 Nästa satsning: Teknik i Grundskolan
Varför? För att få fler att söka, för att bryta utbildningstraditionen.

15 Hur starta? Ny bussresa så klart  !
En djup och genuin tradition inom brytning och utveckling av metalliska material. Ovakos nya hybridstål är ett exempel

16 Våra största framgångar!
Teknikcollege är en självklar plattform för att hantera frågor om samverkan inom utbildningar i Gästrikland Hela den röda tråden (från grundskolan till Högskolan) är involverad Har skapat en helt ny Industriteknisk utbildning i Gävle tillsammans med Processindustrin med TC-kriterier som grund (13 sökanden till 11 platser första året!) Kvar att göra: Tydlighet och stolthet bland elever för att de går en Teknikcollegeutbildning Egen budget för marknadsföring Få med Teknikföretagens regionala representant i arbetet (och därmed fler små företag) Få in Naturvetenskapliga programen i Teknikcollege Skapa mer naturliga kopplingar till företagen för teoretiska program Utveckla Teknikämnet i Grundskolan (vår nästa stora satsning).

17 Framgångsfaktorer Våga prata om den stora frågan: Svensk industris framtid och därmed svensk välfärds framtid! Ta er förbi teknikaliteterna och fokusera på syftet med Teknikcollege i förankringsprocessen: Bra utbildningar, attraktivt förpackade med tydlig koppling till industrin i regionen som ”producerar” anställningsbara och antagningsbara elever Få de stora företagen att ta ansvar för att driva Teknikcollegearbetet framåt, använd det mandat som företagen har att påverka politiken. Se till att mötena blir utvecklande, inte bara administrativa. Använd det bästa exemplet ni har i er region för att skapa engagemang och debatt. Visa att det går att locka elever om rätt förutsättningar finns. Framgång föder framgång – Det är roligt att vara med i ett sammanhang som gör skillnad (kontinuitet på köpet) Kontinuitet och senioritet i Processledarrollen (utan bra processledning blir det bara snack och ingen verkstad… )

18 Framtiden enligt mig… 
Fler stora företag går in och startar skolor modell Göranssonska Skolan, Volvo, MTG, Curt Nicolin Gymnasiet och de som redan har en eller två skolor startar flera på de orter där de har större produktionsanläggningar (Fagersta). Fler samarbeten som det i Gävle: Använder de kommunala skolornas beprövade förmåga att lära ut de teoretiska ämnena med företagens höga tekniska nivå och beprövade kapacitet att lära ut praktiska delar. Mindre nischade kommunala eller friskolealternativ inom t ex Svets, El och Automation där kraven på teknisk utrustning inte är så stor och där det går att hitta bra kopplingar till mindre företag som anställer dessa elever. Målet för dessa skolor är att vara så attraktiva att de har fler sökande än platser så att inga utan fullständiga grundskolebetyg kommer in. Den kommunala gymnasieskolans viktigaste uppgift blir att driva de teoretiska, högskoleförberedande gymnasieprogrammen och locka elever från t ex Samhällsprogrammet genom att bl a stärka banden till de lokala företagen.


Ladda ner ppt "Hur skapa engagemang för Teknikcollege?"

Liknande presentationer


Google-annonser