En presentation över ämnet: "matchfunktionärsutbildning"— Presentationens avskrift:

1 matchfunktionärsutbildning
Munkedals bk Säsong

2 Kursmål Svenska ishockeyförbundets målsättning för utbildningen är Att funktionärerna ska ha god regelkännedom god administrativ förmåga genomgått distriktets eller förbundets matchfunktionärskurs

3 matchfunktionärer Enligt regelboken ska ett matchfunktionärsbås ha följande bemanning: Protokollförare Speaker Matchtidtagare Två strafftidtagare

4 PROTOKOLLFÖRARE protokollföra matchens händelser i TSM
Vara i god tid – minst en timma före matchstart Öppna matchen tidigast två timmar före matchstart

5 PROTOKOLLFÖRARE - Före match
Visa protokollet för domarna 20 min före match informera domarteamet om sådant de kan ha nytta av: Kan ni i sekretariatet domartecknen bra, eller dåligt Något som strular t ex klockan Ställ krav på domaren - Tala om att de inte får ha för bråttom vid utvisningar och mål

6 PROTOKOLLFÖRARE - Under match
Vid mål se till att målgörare och assisterande finns med i laguppställningen Om inte - se till att domaren blir uppmärksammad på detta innan pucken släpps Om spelare saknas skall hen tas bort från matchen Gäller även vid utvisning

7 PROTOKOLLFÖRARE - Utvisningar
Se till att ta det lugnt och att det blir rätt Se till så att ni vet exakt vad som gäller och att ni är överens innan ni släpper iväg domaren Undvik att via speakern meddela ”domaren till speakerbåset”

8 TSM för U9-U12 Båda lagens ledare skall få laguppställning och fylla i spelare samt skriva under. Allt som händer under matchen skall rapporteras i TSM som vanligt. bara resultatet syns i Games Online Kopior av matchprotokollet delas inte ut till ledare Efter matchen skrivs matchprotokoll ut, domaren skriver under, originalet förvaras på kansliet.

9 PROTOKOLLFÖRARE - efter match
Skriv ut matchprotokollet - stäng INTE matchen. Vid skada: Domaren skriver under protokollet och noterar skadan Skadan skrivs in på den plats som är avsedd för detta i TSM – ”notes” Protokollet skrivs ut igen och domaren skriver under på nytt Protokollet förvaras hos arrangerande förening ifall försäkringsbolaget vill ha en kopia av matchprotokollet Stäng matchen Skriv ut kopia till båda lagen, originalet till kansliet

10 SPEAKER - före match Tänk på syftet med att vara speaker – publik och spelare måste höra vad du säger… Hälsa välkommen till dagens match mellan…. På Skogsvallen Presentera de båda lagens laguppställningar med nummer och namn – gästande lag först. presentera huvuddomare och hans linjemän med namn

11 SPEAKER Värderingar ska undvikas Domaren tyckte att…
Laget ökar på sin ledning ytterligare till… Hemmalaget ”drabbas av” en utvisning Musik i arenan Ingen musik får spelas under time-out eller vid skadad spelare

12 SPEAKER - under match Meddela anledningen till domarens och linjemännens avblåsningar på ett neutralt sätt Fullt synliga och lättförståeliga händelser, som exempelvis blockering och puck över sarg, ska inte meddelas. Informera om gjorda mål, målskytt, passningsläggare och tiden för målet. Exempel: MBK gör 1-0 genom spelare nr 24 Peter Eriksson, han assisteras av nr 11 Anders Karlsson - tiden var 12.14

13 SPEAKER Informera om utvisning, utvisad spelare, utvisningsorsak, straffets längd samt tiden för straffets utdömande Exempel: MBKs spelare nr 23 Andreas Nilsson utvisas 2 minuter för slashing – tiden var 1.21 Meddela då numerären på banan förändras beroende på att strafftiden på utvisningar tar slut. Exempel: MBK är fulltaligt Exempel: MBK spelar med fyra spelar på isen Meddela då det återstår en minut av perioderna och två minuter av tredje perioden

14 SPEAKER Periodslut Meddela resultat och skottstatistik i den aktuella perioden Efter match Meddela resultat och skottstatistiken i den sista perioden och totalt i matchen Tacka lagen, domarna och publiken för matchen samt hälsa välkommen åter till nästa match

15 Matchtidtagare domaren och matchtidtagaren ta ögonkontakt så att båda är överens om att spelet kan börja. Då domaren meddelar att ett lag begärt ”timeout” är det matchtidtagaren som tar tid på den. En ”time-out” är 30 sekunder, och får begäras av varje lag en gång per match. Båda lagen får begära time-out i samma spelstopp.

16 Matchtidtagare det viktigt att du som matchtidtagare förvissar Dig om att matchuret verkligen startar matchtiden skall inte gå vid utförandet av ett straffslag Ett reservur skall finnas till hands om matchuret av någon anledning slutar att fungera – alla har ju mobil idag 

17 Strafftidtagare I varje utvisningsbås skall det finnas en strafftidtagare. Strafftidtagaren ansvarar för att alla utvisade spelare återinträder i spelet vid rätt tidpunkt. Det är viktigt att strafftidtagare är insatta i regeln ”Först UT – Först IN”

18 Mindre straffet Lagstraff = 2 minuters utvisning
2 minuters utvisning för spelaren som begått förseelsen Om målvakten ådöms ett Mindre straff, skall det avtjänas av en spelare som var på isen då förseelsen begicks Exempel på utvisningsorsaker - holding, hooking, slashing och tripping Lagstraff = 2 minuters utvisning Vilken spelare som helst, utom målvakten eller redan utvisad spelare, får avtjäna straffet. Exempel på utvisningsorsaker är för många spelare på banan och ledare som uppträder olämpligt mot funktionär

19 Större straffet Större Straffet innebär 5 minuters utvisning och automatiskt Game Misconduct penalty Den skyldige spelaren utvisas för resten av matchen och en lagkamrat avtjänar det Större straffet på utvisningsbänken. I protokollet bokförs 5+20 min (TSM hjälper till) Ett större straff som avvaktas av domaren eller som avtjänas kan aldrig strykas vid ett mål.

20 Misconduct penalty Personligt straff på 10 minuter
Eftersom straffet är personligt får laget spela med fullt manskap på isen om inga andra utvisningar ådömts laget. En spelare som avtjänar en 10 min utvisning kan aldrig återvända under pågående spel. Tiden på utvisningen ska inte visas på matchuret.

21 Game misconduct penalty
Personligt straff och innebär utvisning för resten av matchen Eftersom straffet är personligt får laget spela med fullt manskap på isen om inga andra utvisningar ådömts laget. Ofta kombineras straffet med ett större straff. I protokollet bokförs 20 min och straffet föranleder ingen ytterligare avstängning.

22 Match penalty Innebär utvisning för resten av matchen för spelaren eller ledaren som gjort förseelsen En spelare i laget (ersättare) skall avtjäna 5 minuters utvisning. förseelsen innebär anmälan till förbundet och automatisk avstängning i nästa match i samma serie. Match penalty protokollförs som 25 minuter

23 Lathund för straffen Mindre straffet (2 min)
Större straffet (5 min) - alltid automatiskt Game Misconduct Penalty Misconduct Penalty, ”Misc” (10 min): personligt, drabbar ej laget Game Misconduct Penalty, ”Game”: spelare utvisas resten av matchen, ersättare sitter av 5 min, 5 min på klockan Match penalty ”MP/match”: Samma som ”game” men domaren skickar rapport till förbundet och spelaren är avstängning i nästa match i samma serie

24 Straffslag Skall protokollföras som en förseelse i protokollet.
Matchklockan inte skall gå under genomförandet av ett straffslag

25 Domartecken

26 FÖRST UT - FÖRST IN När ett lag är underlägset i spelarantal och motståndarlaget gör mål, skall det först påbörjade straffet av dessa upphöra. Kontrollfrågor: Har laget en eller flera spelare utvisade p.g.a. Mindre straffet eller Lagstraff? Är laget underlägset i spelarantal på isen? Görs mål emot det underlägsna laget? Om alla tre svaren är JA skall det först påbörjade mindre straffet eller lagstraffet upphöra. Gäller dock ej vid mål på straffslag.

27 FÖRST UT - FÖRST IN Undantag till denna tolkning finns:
1 Lag A Lag B Nr 4 2 min 5.00 Nr 5 2 min 5.30 Nr 3 2min 5.00 Mål 6.00 2 Lag A Lag B Nr min 3.30 Nr 9 2 min 4.00 Mål 5.00 Lag A nr 5 återvänder, eftersom den spelare som orsakade numerära underläget kommer in vid mål. Lag A nr 9 återvänder, eftersom ett större straff som avtjänas aldrig kan strykas vid mål.

28 FÖRST UT - FÖRST IN 2 Lag A Lag B Nr 6 2 min 7.00 Nr 7 2 min 7.00 Mål 8.00 3 Lag A Lag B Nr min 3.45 Mål 5.00 En av de båda spelarna återvänder. Lagkaptenen i lag A bestämmer vem som får komma ut. Spelarens första mindre straff upphör. Hans andra mindre straff påbörjas följaktligen tiden 5.00.

29 KVITTNING Syftet med kvittningsregeln är att lagen ska spela med så många spelare som möjligt på isen. Kvittade utvisningar ska inte visas på klockan. Då utvisningstiden på en kvittad utvisning tar slut ska spelaren tillåtas återinträda vid nästa spelstopp.

30 KVITTNING Grundregler kvittning Undantag
Kvitta så många straff som möjligt. Kvitta straff så att så många spelare som möjligt finns på isen. Kvitta straff så att ersättare på utvisningsbänken undviks. Undantag Spel 5 mot 5. En spelare i respektive lag ådöms ett Mindre straff/Lagstraff. Lagen ska då spela 4 mot 4

31 KVITTNING Exempel: 1 Lag A Lag B Nr 6 2 min 4.00 Nr 7 2 min 5.00 Nr 8 2 min 5.00 2 Lag A Lag B Nr 3 2 min 3.00 Nr 5 2 min 3.30 Nr 4 2 min 3.00 Nr 6 2 min 3.30 Lag A nr 7 och lag B nr 8 kvittas. Fortsatt spel 4 mot 5. Lag A nr 7 och lag B nr 8 återvänder i första spelstopp tiden 7.00 eller senare. Utvisningarna tiden 3.00 kvittas inte (undantaget gäller). Utvisningarna tiden 3.30 kvittas. Fortsatt spel 4 mot 4. Kvittningsregelns undantag gäller endast vid spel 5 mot 5.

32 Uppskjutna straff Högst två utvisningar, utöver kvittade utvisningar och Misconductutvisningar, kan avtjänas samtidigt i respektive lag. Utvisas en tredje spelare i samma lag, när två spelare från samma lag avtjänar straff, skall utvisningstiden för den tredje spelaren inte börja räknas förrän någon av de andra två spelarnas utvisningstid tagit slut. den utvisade spelaren får återvända vid första spelstopp eller då laget ska ha en spelare till på isen.

33 Regelnyheter Domare ska ha godkänt halsskydd Tröjor ska vara utanpå
Det ska finnas nummer fram på tröjorna eller armarna (sidan 41) Målvaktsbyte i spelstopp ska göras på samma sätt som alla byten Om mål görs i samband med att slutsignalen ljuder skrivs i protokollet. Nedsläpp i mittzon behöver inte göras. Om målburen flyttas efter skottet avlossats och innan domaren hinner stoppas spelet = mål Vid time out - räknas från det att domaren visar tecknet framför sekretariatet Upp till U12 registreras målgörare och passningsläggare men de redovisas inte externt

34 TSM Support TSM – först och främst till Charlotta Testmatcher finns
Anette Ohlsson tfn; Testmatcher finns 1-10 juli, 2017 Tänk på att alltid se till att de som ska sitta vid datorn på cuper och DM har behörighet att komma åt alla matcher – meddela i god tid. Kontaktperson för MBK Charlotta Wilhelmsson

Ladda ner ppt "matchfunktionärsutbildning"