Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vem är det som styr oss? Om konspirationsteorier.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vem är det som styr oss? Om konspirationsteorier."— Presentationens avskrift:

1 Vem är det som styr oss? Om konspirationsteorier.
Övning Tid: 15 – 45 minuter

2 Syfte med övningen En konspirationsteori är en tro på att det finns en sammansvärjning som styr vad som händer i olika sammanhang. Konspirationsteorier har alltid funnits och sprids idag lättare än någonsin. En förklaring till spridningen är den moderna teknologin. Många människor tror på konspirationsteorier och det kan vara svårt att övertyga dem om något annat. Syftet med övningen är att problematisera varför människor tror på konspirationsteorier och vad det kan leda till.

3 Arbeta i grupper Undersöka två sajter (SMHI och en privat blogg) som båda tar upp fenomenet chemtrails. Chemtrails, eller k-strimmor, är de kondensstrimmor som kommer efter flygplan, som enligt konspirationsteoretiker består av gift som sprids i luften av amerikansk militär.

4 Arbeta i grupper Gör en allmän bedömning av sajterna och granska dem källkritiskt. Vilken källa är mest trovärdig? Varför? Vad talar för och mot att chemtrails finns? Motivera. Sök på chemtrails. Vad får ni upp för träffar? Diskutera resultatet och vad det kan få för konsekvenser.

5 Lyssna Lyssna på radiodokumentären “Giftet i luften” som handlar om konspirationsteorier med fokus på så kallade chemtrails. Dokumentären är 28 minuter lång och finns här:

6 Diskutera Varför tror människor på konspirationsteorier?
Vad är det i konspirationsteorierna som lockar så många? Vilka andra konspirationsteorier finns? Illuminati är en så kallad superkonspiration som är inblandad i många andra konspirationsteorier. Det finns till exempel de som hävdar att Illuminati låg bakom Michael Jacksons död. Undersök detta genom att titta på klipp från Youtube och att läsa annat material på nätet. Hur argumenterar man för detta? Vilka metoder för påverkan använder man? Kan det finnas något bra med konspirationsteorier?


Ladda ner ppt "Vem är det som styr oss? Om konspirationsteorier."

Liknande presentationer


Google-annonser