Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dagens ledtråd: Stor frihetskämpe…….

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dagens ledtråd: Stor frihetskämpe……."— Presentationens avskrift:

1 Dagens ledtråd: Stor frihetskämpe……

2 MARTIN LUTHER KING Föddes 15 januari 1929 Död 4 april 1968 Mördad
Blev 39 år

3 Fakta om martin luther king jr.
Både hans pappa och hans farfar var präster . Han blev också präst. Växte upp i Georgia, USA Hade en yngre bror och en äldre syster. 1953 gifte han sig med Coretta Scott. De fick fyra barn tillsammans, Yolanda, Martin, Dexter, and Bernice. 

4 När Rosa Parks vägrade ge sin plats till en vit man så arresterades hon och hamnade i fängelse.
Då hjälpte Martin till att organisera en bojkott för kollektivtrafiken I Montgomery som varade i över ett år.

5 År 1963 organiserade han en marsch till huvudstaden Washington – marschen samlade mer än 200 000 deltagare, som krävde lika rättigheter för svarta som för vita.

6 Det var vid detta tillfälle som han höll sitt berömda tal ”I have a dream”. Det talet är en av de mest kända tal i världshistorien och han höll den vid Lincolnmonumentet i Washington, D.C. den 28 augusti 1963.

7

8 År 1964 fick han Nobels fredspris. Han var då 35 år gammal
År 1964 fick han Nobels fredspris. Han var då 35 år gammal. Prispengarna gav han till rörelsen som kämpade för alla människors lika rättigheter i samhället. I mitten på 1960-talet kritiserade allt fler militanta svarta organisationer hans moderata politik. Bland annat bildades Svarta pantrarna 1966, som tyckte att Dr. Kings fredliga lösningar hade misslyckats.

9 Martin Luther King mördades på Lorraine Hotel, på balkongen utanför rum 306 i Memphis, Tennessee den 4 april 1968, kl. 18:01, där han befann sig för att organisera en demonstration. Han lutade sig ut över balkongräcket till sitt rum, som var beläget på andra våningen, och pratade med några kollegor då han sköts av en man vid namn James Earl Ray.

10 Efter mordet på King utbröt svåra oroligheter i de amerikanska storstäderna. Ray lyckades fly men greps två månader senare på flygplatsen Heathrow i London. Han erkände sig skyldig och blev dömd till 99 års fängelse. Det finns dock de som hävdar att det inte var Ray som begick brottet. Än i dag spekuleras det om att mordet på King var en konspiration som såväl FBI och CIA som maffian är misstänkta för att ligga bakom.

11 Martin Luther King firas som en allmän helgdag i USA den tredje måndagen i januari.

12 Källor och film: king-jr/2 1/martin-luther-king-jr-facts/ _Jr. V0


Ladda ner ppt "Dagens ledtråd: Stor frihetskämpe……."

Liknande presentationer


Google-annonser