Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

STILFIGURER.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "STILFIGURER."— Presentationens avskrift:

1 STILFIGURER

2 STILFIGURER Stilfigurer, stilistik eller stilmedel, är ett sätt att smycka språket. Istället för att använda det mest exakta ordet eller uttrycket så använder man en stilfigurer för att göra läsningen trevligare eller förmedla något utöver innehållet. Utan stilfigurer Med stilfigurer

3 Stilfigurer används för att smycka språket
Läraren var så tråkig att jag somnade. Läraren var så tråkig att klockorna stannade, så jag föll ner i sömnen och reste till drömmarnas rike.

4 EXEMPEL PÅ STILFIGURER

5 Retorisk fråga En retorisk fråga är en fråga man inte vill ha svar på. Antingen svarar man själv, eller så utgår man från att svaret är självklart. ”Vill människor leva i fattigdom och okunskap? Nej, självklart inte!” ”Ska vi då fortsätta förstöra miljön och vår egen framtid?” ”Ska jag behöva lyssna på sådant här dumt prat?”

6 Besjälning När man ger saker mänskliga drag
”Läxan som jag inte hade gjort stirrade anklagande på mig.” ”Den färgglada t-shirten med katter hängde i garderoben och deppade för att jag aldrig använde den.”

7 Hyperbol Hyperbol är en överdrift. ”Det här tar ju hundra år!”
”Du är mitt allt, älskling!” ”Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga, en för en rik att komma in i Guds rike!” Motsatsen är litotes, d v s underdrift: ”Det var inte dåligt!”

8 Anafor Att upprepa samma ord i början av meningar:
”I have a dream, that one day… I have a dream…” (Martin Luther King Jr.) ”Och dit kom folket från varven, från SKF och från Volvo. Och dit kom folket från Hisingen och bostadsområdena runtom Göteborg. Och vi såg varandra i ögonen. Och vi tryckte varandras händer och vi sa: ’Vi tar det, vi ska segra!’” (Olof Palme) (Vanligt i låtrefränger.)

9 Antites Antites betyder motsats.
”Att vara eller inte vara, det är frågan!” ”Antingen är du med oss eller så är du mot oss!” ”Upp som en sol och ner som en pannkaka.”

10 Liknelse En liknelse är när man liknar något vid något annat, ofta genom att omvända ordet ”som”: ”Min älskling, du är som en ros. en nyutslagen, skär. Ja, som den ljuvaste musik min älskade, du är.” (Evert Taube) ”Han ljuger som en häst travar och har minne som en guldfisk.” ”Dina tänder är som en flock tackor som stiger ur badet, alla har tvillingar, ingen är utan lamm” (Höga visan)

11 Metafor En metafor är egentligen detsamma som en liknelse, men man säger inte att något är som något annat utan att något är något annat. ”Vi trodde att livet var en resa, med ett mål, en belöning i slutet. Men vi missförstod allt. Livet är musik, och vi skulle ha sjungit och dansat medan musiken spelade.” ”Gräset är alltid grönare på andra sidan.” ”Se, nu har jag äntligen lyckats nagla fast mig vid pappret med ordets spikar” (Majakovskij)

12 Allitteration Bokstavsrim där ord börjar på samma ljud:
”Volvos värde varar.” ”Om du var ett hav, vore jag en våg, om du var vidderna ville jag va vinden” ”Bagar Bengtsson är död han har bränt sig på bröd han har själv bakat in sig i limpan” (Lennart Hellsing) ”Veni, vidi, vici”

13 Allitteration (Havamal)
Bättre börda  man bär ej på vägen  än mycket mannavett.  Sämre vägkost  man ej släpar över fältet  än övermått utav öl.

14 Oxymoron En oxymoron är ett ord eller begrepp som består av två ord som är varandras motsatser. Det är en antites i koncentrerad form. ”Jätteliten” ”Äckligt gott!” ”Grymt snäll.” ”Jag känner en bitterljuv hatkärlek till denna fulsnygga pojkflicka!”

15 Bildkällor: riviera-crew-neck-t-shirt-grey-melange make-happen-another ii lturskolan-3-samhallssyn/


Ladda ner ppt "STILFIGURER."

Liknande presentationer


Google-annonser