Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Befolkningsprognos för Mölndals stad 2017−2027

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Befolkningsprognos för Mölndals stad 2017−2027"— Presentationens avskrift:

1 Befolkningsprognos för Mölndals stad 2017−2027

2 Prognosmetod Befolkningen för ett specifikt år beräknas genom befolkning föregående år + födda - döda + inflyttade - utflyttade Vid prognosen framskrivs befolkningens årskullar ett år för varje nytt prognosår, det vill säga varje årskull blir ett år äldre varje år. Exempelvis blir 30-åringarna 31 år första prognosåret, 32 år andra prognosåret och så vidare. I varje årsgrupp inträffar ett antal födslar, dödsfall, in- och utflyttningar, vilket gör att folkmängden antingen ökar eller minskar i storlek. Denna metod brukar kallas kohortmetoden. Vid framtagningen av prognoserna används SCB:s befolkningsregister. Vid framtagningen av prognoserna används SCB:s register över totalbefolkningen, RTB. Registret baseras på den folkbokförda befolkningen. Asylsökande, korttidsinvandrade eller personer folkbokförda på fel ort ingår inte. Asylsökande är en person som i Sverige begärt skydd mot förföljelse i annat land, men som ännu inte fått sin ansökan slutlig prövad av Migrationsverket. Personen är inte folkbokförd och ingår därför inte i den officiella befolkningsstatistiken. Om en asylsökande får uppehållstillstånd för minst 12 månader, och blir folkbokförd samma år som denne har sökt asyl i Sverige, ingår denne även bland invandringar och folkmängd i registret.

3 När du läser prognosen tänk på
att prognosen baseras på att de demografiska förutsättningarna som antas från början gäller under hela prognosperioden. Någon händelse längre fram som till exempel höjer inflyttningen avsevärt kommer därför inte med i prognosen. Sådana förändringar är svåra att förutse och därför kan prognosen bli osäker bara efter några år. Prognosmodellen är genom sina antaganden en förenkling av verkligheten. När du använder befolkningsprognosen är det därför viktigt att tänka på att det aldrig med säkerhet går att fastställa vilken storlek och sammansättning den framtida befolkningen kommer att ha. Skillnaden mellan prognosen och det faktiska utfallet kan bero på både slumpmässiga fel och felaktiga antaganden. Träffsäkerheten i en prognos beror också på rörligheten i området. Prognosens träffsäkerhet bör bli god för områden med liten in- och utflyttning. För områden med kraftig omflyttning får man räkna med att prognosens träffsäkerhet blir mindre god. Likaså kan en över- eller underskattning av det framtida bostadsbyggandet i prognosen visa på en felaktig befolkningsutveckling. För att få en så träffsäker befolkningsprognos som möjligt krävs inte bara att rätt antal färdigställda lägenheter per år kan förutsägas, utan också fördelning mellan hustyper och var i kommunen det kommer att byggas.

4 Demografiska bakgrunds-fakta 2016-12-31
Folkmängd: = prognosens startbefolkning Födda: 815 Döda: Inflyttade: Utflyttade: Folkökning: (1,8%) Största folkökningen sedan (3%) En framskrivning av befolkningen kräver antaganden om fruktsamhet, dödlighet samt in- och utflyttning. För det behövs kunskap om befolkningsutvecklingen för de senaste tio åren. Men också vilka planer kommunen eller andra aktörer har för den framtida befolkningen i form av till exempel nya bostäder.

5 Åldersfördelning jämfört med riket
Jämfört med riket har Mölndals stad relativt många personer i gruppen 0 – 19 år och mellan 33 och 55 år. Kommunen har däremot en mindre andel personer i åldrarna 20 – 25 år och mellan 59 och 91 år än i riket som helhet.

6 Fruktsamhet Fruktsamheten antas vara en procent lägre i Mölndals stad än i riket. Det är den genomsnittliga skillnaden jämfört med riket under åren 2011 – Fruktsamheten i Mölndal antas i övrigt följa utvecklingen i riket enligt SCB:s riksprognos. Antagandet om fruktsamheten antas gälla under hela prognosperioden. Summerad fruktsamhet = Hur många barn en kvinna förväntas föda i genomsnitt under sin reproduktiva period. I prognosarbetet beräknas det summerade fruktsamhetstalet, TFR (total fertility rate), vara högre för kvinnor som bor i småhus än för kvinnor i flerbostadshus.

7 Dödlighet Dödligheten antas följa utvecklingen för riket under hela prognosperioden. En regional justering har gjorts för personer i åldern 20 – 90 år. SCB har använt den observerade dödligheten i Mölndals stad, i förhållande till riket, för åren 2007 – 2016 som justeringsfaktor. Ingen justering görs för personer under 20 eller över 90 år.* Dödligheten för män i åldern 20 – 64 år antas ligga 4,3 procent lägre än i riket och för män i åldern 65 – 90 år antas dödligheten ligga 4,4 procent lägre än i riket. Dödligheten för kvinnor i åldern 20 – 64 år antas ligga 2,4 procent högre än i riket och för kvinnor i åldern 65 – 90 år antas dödligheten ligga 4,0 procent lägre än i riket. * Det beror framförallt på gruppernas storlek. I åldrarna upp till 20 år är det så pass få dödsfall att enskilda slumpmässiga dödsfall kan påverka dödsriskerna i alltför hög grad. Särskilt om det sker någon större olycka där yngre personer är inblandade, skulle gruppen tilldelas väldigt höga dödsrisker i prognosen. Antalet 90-åringar och äldre är också få, men dödligheten i den gruppen är istället hög. Om till exempel om enskilda personer i kommunen, i de äldsta åldrarna, inte avlider skulle gruppen tilldelas väldigt låga dödsrisker i prognosen.

8 Inflyttning Antalet immigranter till Mölndals stad antas under prognosperioden uppgå till mellan 452 och 580 personer per år. Det motsvarar 0,38 procent av hela rikets immigration, vilket är kommunens genomsnittliga andel under åren 2014 – Den framtida immigrationen till riket antas följa utvecklingen enligt SCB:s riksprognos.

9 Statistik för antaganden om inflyttning (1)
Inrikes inflyttning (exkl. nybyggnation) = pers/år Inflyttning i nybyggt småhus = 3,24 pers/lgh Inflyttning i nybyggt flerbostadshus = 2,04 pers/lgh Inflyttning i nybyggda bostäder baseras på uppgifter från Hushållstatistiken för Mölndals stad, Det genomsnittliga årliga antalet inrikes inflyttade oberoende av nybyggnation har uppskattats till personer under åren 2011 – Detta antal antas också i prognosen.

10 Statistik för antaganden om inflyttning (2)
Flerbostadshus 67% av inflyttarna i Mölndals nybyggnation kommer från övriga Sverige. Småhus 65% av inflyttarna i Mölndals nybyggnation kommer från övriga Sverige.

11 Nybyggnation: inflyttare från övriga Sverige ökar kommunbefolkningen!!!
I prognosen förväntas varje nytt småhus leda till en inflyttning av 2,17 personer från övriga Sverige och varje ny lägenhet i flerbostadshus förväntas leda till en inflyttning av 1,33 personer.

12 Utflyttning Utflyttningen under prognosperioden baseras på ålders- och könsspecifika inrikes och utrikes utflyttningsrisker i Mölndals stad för åren 2011 – 2016.

13 Befolkningsutveckling
Om tio år har Mölndals befolkning ökat med knappt 19 procent. Från invånare år till år Det innebär fler invånare än i dag.

14 Befolkningsförändring
Befolkningen förväntas öka under samtliga prognosår, som mest med personer (år 2022) och som minst med 200 personer (år 2027). Under hela prognosperioden väntas fler personer födas än vad som dör och flyttningsnettot (inflyttning − utflyttning) väntas vara positivt samtliga år utom de två sista.

15 Funktionella åldersklasser Barn och unga (1)
Antalet yngre barn, 0−5 år, förväntas öka med personer mellan åren 2016 och En period av sammanhängande ökning förväntas fram till år 2026, då antalet ökar med mellan 53 och 211 personer per år. Antalet barn mellan 6 och 15 år förväntas öka med personer mellan åren 2016 och I genomsnitt är det en ökning med 108 personer per år.

16 Funktionella åldersklasser Barn och unga (2)
Antalet ungdomar mellan 16 och 18 år förväntas öka med 507 personer mellan åren 2016 och Antalet väntas öka samtliga prognosår utom det sista med mellan 21 och 86 personer. År 2027 förväntas gruppen minska med 40 personer. Under hela perioden förväntas antalet 0–18-åringar öka med personer.

17 Funktionella åldersklasser Äldre
Under hela perioden förväntas antalet personer i åldrarna 65 år och äldre öka med personer. Antalet personer 85 år eller äldre förväntas öka med 275 personer mellan åren 2016 och Antalet väntas öka under hela prognosperioden förutom år I genomsnitt ökar gruppen med 25 personer per år.

18 Vid frågor kontakta gärna
Åsa Kramér Analytiker


Ladda ner ppt "Befolkningsprognos för Mölndals stad 2017−2027"

Liknande presentationer


Google-annonser