Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sverige (och Europa) talet!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sverige (och Europa) talet!"— Presentationens avskrift:

1 Sverige (och Europa) 1700- talet!
Det hände mycket… Natasha Fre, ISGR/International section, Göteborg –

2 …mer om Sveriges stormaktstid….
Visste ni att Sverige varit en stormakt? Jodå! Det hela började med att Gustav II Adolf blir kung, Då är Sverige i KRIG med Danmark, Polen och Ryssland. Emellertid så stupar kungen 1632, vid slaget vid Lutzen.

3 …fortsättning… Under 1600-talet blir Sverige en stormakt i Europa, därför kallas det stormaktstiden. Men. Vi hade fortfarande en liten befolkning och var ett fattigt land. …….Men vi blir en stormakt genom att de svenska kungarna på 1600-talet, skaffar sig en mycket stark krigsmakt.

4 Det är mycket krig under stormaktstiden, det trettioåriga kriget rasar ute i Europa mellan protestantiska och katolska länder. Sverige krigar på protestanternas sida. Under medeltiden hade hela Europa blivit kristnat och påven var den katolska kyrkans högste ledare. Men i början av 1600–talet var flera länder i norra Europa protestantiska. Folken där ville inte ha påven som kyrklig ledare, de tyckte att Martin Luthers protestantiska lära var bättre.

5 Stormaktstiden är en mycket grym tid, kungarna som sätter igång krig vet att många oskyldiga människor lider, svälter och dör. Städer och byar plundras och sätts i brand. Men kungarna själva tycker att de gör rätt i det de gör.

6 Det här är också häxjakternas tid
Det här är också häxjakternas tid. Oskyldiga kvinnor anklagas för att ha kontakt med onda makter och ställs inför rätta för häxeri. Vittnen hittar på ”bevis” och tusentals av de oskyldiga kvinnorna döms till döden. Men var häxorna, häxor…?

7 Häxorna var ”vanliga kvinnor” eller tom. unga tjejer
Häxorna var ”vanliga kvinnor” eller tom. unga tjejer. Ofta var tjejerna kunniga inom barnafödande (barnmorskor) eller bara duktiga på örter (som exempelvis medicinska växter som kunde lindra värk).

8 ”Bevisen” för att tjejerna var häxor, kunde vara ”hörsägen”
”Bevisen” för att tjejerna var häxor, kunde vara ”hörsägen”. Hörsägen betyder kort och gott: rykten. Det kunde räcka med att någon tyckte illa om någon – och startade ett rykte! Dessa brändes senare på bål, utan rättegång. Det fanns ingen ärlig chans att rentvå sig, alltså (att bevisa sin oskuld). Värst var det i staden, Salem, Massachusetts (USA), där MÅÅÅÅNGA häxor brändes på bål.

9 Tillbaka till Sveriges 1700- tal
Tillbaka till Sveriges tal. Nu kan många fler läsa och skriva, även vanligt folk skriver faktiskt brev, innan var det präster och kungar (mestadels) förunnat!

10 Hur stormaktstiden slutade, är historikerna inte riktigt ense om
Hur stormaktstiden slutade, är historikerna inte riktigt ense om. Många säger kulan som dödade Karl XII år 1718 satte punkt för det svenska stormaktsväldet. Men en del säger att freden i Nystad 1721 avslutade stormaktstiden eftersom vi då fick lämna ifrån oss våra sista landrester av det vi tagit. Stormaktstiden var stor med Sverige mätt….(men kanske inte om man ser på andra länders stormaktstider, som t ex Storbritannien)!!! Sverige erövrade stora delar av landriket runtomkring Östersjön - tyskromerska riket. Bilden intill, visar Sveriges stormaktstid! (Det gråa i bilden, är också Sverige då)!!!

11 Det här är bilder över den svenske krigskungen Karl XII
Det här är bilder över den svenske krigskungen Karl XII. Nynazister använder kungen som en symbol för Sveriges storhetstid tyvärr. Tror ni han hade gillat det?

12 Mycket hände som sagt, på 1700-talet
Mycket hände som sagt, på 1700-talet. Vi är nu mitt i UPPLYSNINGEN - som ses som en inledning till vår moderna tid. Det är också under detta århundrade som en rad filosofer framträder med nya och omdanande tankar och diverse författare prisar förnuft och klarhet, symboliserat som ljus i kontrast till det mörker som rått tidigare (den mörka medeltiden). Man börjar sakteliga VETA allt mer om saker och ting. Dessutom börjar man bry sig om hygien, alltmer…mer om det i det nästkommande!

13 För några århundraden sedan, var inte hygienen den bästa…Man duschade inte varannan eller varje dag. Inte ens 1 gång/veckan. Inte ens 1 gång/månaden! De fanns lite fobi för vatten. Eller åtminstone skepticism! En del trodde sonika att man kunde bli sjuk om man tvättade sig regelbundet (kanske hängde det ihop med att vattnet inte gick igenom de reningsverk det gör idag – utan ofta togs ifrån åar och bäckar, som innehöll allt möjligt)?! De bilder vi alla matats med, är oftast de rika personerna. De med peruker och sminkad hy:

14 …men dessa människor med peruker och vitt puder – VAR riktigt LORTIGA och smutsiga (liksom de fattiga)! På talet levde lopporna loppan. Och man använde starka parfymer för att dölja kroppslukten, som kom av ATT DE TYP ALDRIG TVÄTTADE SIG ELLER BORSTADE TÄNDERNA. ….och vet ni vad? I städerna så slängde man ut skräpet rätt ut på trottoaren. Man tömde tom pottorna ut i gränderna – så det var bra om man duckade!!!! Annars kunde man få på sig något…..! papperskorgar, riktiga toaletter, eller vattenkranar med tvål fanns INTE tillgängligt för gemene man (för folk). Så ni fattar…Det var riktigt snuskigt på talet!

15 Kända kulturella personligheter:
Daniel Defoe Jonathan Swift Voltaire Goethe Rousseau Immanuel Kant Mary Wollencraft Marquis de Sade

16 De kändaste i Sverige är dock, Carl von Linne´… ……och Carl Mikael Bellman

17 Ute i Europa kom nya uppfinningar på 1700- talet!
Första riktiga ångmaskinen. Anders Celcius presenterar sitt verk, som gör att vi än idag kan yttra: ”Idag är det -18 grader Celcius”. Spinnmaskinen: Spinning Jenny uppfanns – vilket var ett ordentligt genombrott, då textilbearbetning (att t ex göra klänningar eller mattor) tog sin tid, innan Spinning Jenny. Tröskmaskinen uppfanns -som separerar säden från agnen (tidigare gjordes det för hand). Första smittkoppsvaccineringar utarbetades och genomfördes.

18 Musiken på talet… Istället för barockmusiken som influerat Europa – går man över till rokoko. Kända kompositörer är: Vivaldi, Mozart, Händel och Bach (med flera)!

19 Revolutioner på talet Den FRANSKA REVOLUTIONEN började för att befolkningen kände sig nedtryckt av kungen och adeln. De ville förbättra sitt land, och det skulle ske, utan någon kung. Efter några år av kamp blev Frankrike en republik ( ).

20 Den industriella revolutionen
Den industriella revolutionen var då människan började tro mer på forskningen och vetenskapen. Det var början på uppfinningar och massproducering. Nu behövdes inte människokraften så mycket. Den industriella revolutionen

21 Frihetstiden. Anledningen till att denna period kallas frihetstiden är att det kungliga enväldet upphävdes genom en lag Det är alltså frihet från enväldesmonarki som avses. Frihetstiden inföll direkt efter stormaktstidens slut, då Karl XII drivit krig mot flera länder vilket tärt mycket hårt på Sveriges ekonomi. Många av Sveriges unga män hade dött i krigen och en stor del av stormaktssveriges landområden var nu förlorade. Frihetstiden inleds med att Karl XII dör 1718!

22 Gustavianska tidseran...
Perioden inleds med att Gustav III som bestigit tronen 1771, emellertid så genomför han, 1772 en oblodig stadskupp som ger kungen större makt. Han hade lätt att få folket på sin sida eftersom Sverige då befann sig i en politisk och ekonomisk kris som förvärrats av två missväxtår Man hoppades att kungen skulle rädda landet ur krisen. P.g.a. kungens stora makt opponerade sig adeln mot honom.

23 Gustav III död Den 16 mars 1772 var det maskeradbal på operan där Gustav III, trots att han mottagit ett anonymt varningsbrev, gick upp på scenen lätt igenkännlig. Direkt omringades han av svartklädda personer som sköt honom. Han dog två veckor senare. Adelsmannen Anckarström avrättades för mordet.

24 Lite bilder på Göteborg på 1700- talet!

25 Lite bilder på Stockholm (1700- talet).

26 Mode på 1700-talet.

27 ...mer mode...

28 ...men under kläderna... ...så var man inte jättefräsh! Man dushade knappt (på sin höjd 2 gånger/år). Och detta löste man genom att ösa på sig parfym. Och fin blev man med peruk (män också). Tillsammans med stora mängder vitt puder. För att inte glömma korsetten. Alla kvinnor av rang, hade korsett! På sista sidan visas en bild av detta!

29 Så här skulle man se ut. Vitpudrad hy med tillhörande peruk
Så här skulle man se ut! Vitpudrad hy med tillhörande peruk. Man pudrade tom peruken.


Ladda ner ppt "Sverige (och Europa) talet!"

Liknande presentationer


Google-annonser