Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jämställdhet Vad är det?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jämställdhet Vad är det?."— Presentationens avskrift:

1 Jämställdhet Vad är det?

2 Jämställdhet Jämställdhet betyder att män och kvinnor har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Kvinnor får göra samma saker som män. Män får göra samma saker som kvinnor. Alla människor är lika.

3 Symboler kvinna man Vad betyder symbolerna? Kvinnans symbol: venus (planeter + romersk mytologi) mannens symbol: mars (planeter + romersk mytologi)

4 Olika roller i familjen?
I en del länder är det vanligt att mannen är den som bestämmer i familjen. I Sverige är jämställdhet viktigt: män och kvinnor är lika viktiga, de bestämmer tillsammans. När man kommer till ett nytt land kan rollerna i familjen förändras.

5 Föräldrar och barn Barn lär sig svenska snabbt! Ofta snabbare än pappa/mamma. Ibland kan det bli problem när barnen tolkar för sina föräldrar. Då tar barnen hand om pappa och mamma istället. Ställ frågan: varför är det inte bra att barnen tolkar för sina föräldrar? Ta exempel som: på skolan (barn kan dölja information), sjukhuset (barnet får höra/förklara saker som det inte ska) och det kan vara svårt för föräldrar att prata öppet om allt (hälsoproblem). Ge tips om tolk / telefontolk.

6 Hur ser det ut i din familj?
Sonia Sherefay, Barnen i våra hjärtan. Illustratör Karin Södergren Olika roller i familjen som kan förändras när man kommer till ett nytt land. Vilken triangel är bäst? Vem ska bestämma i familjen? Vilka konsekvenser kan de olika bilderna medföra?

7 Vem ska ….. Städa hemma? Jobba? Studera? Handla mat? Byta blöja?
Laga maten? Diska? Hjälpa barnen med läxa? Lämna barnen på förskolan? Natta barnen? Betala räkningar? Tvätta bilen? Diskutera. Alla i familjen borde hjälpa till, varför är det viktigt? Vilka fördelar blir det för familjen?

8 Aktiviteter Finns det speciella aktiviteter för män och för kvinnor?
Fritid handlar inte bara om sport, det kan så klart också vara kulturella aktiviteter, avslappning. Båda föräldrar borde ha samma möjligheter till fritid utöver ansvar i hemmet. Är det så? Vad gör ni på er fritid? Ge förslag på aktiviteter i den egna kommunen.

9 Jämställdhet och jobb Män och kvinnor har samma rättigheter.
En rättighet betyder att man får göra någoting. Män och kvinnor får ha samma jobb.

10 Diskutera bilderna: Kan män och kvinnor ha samma jobb
Diskutera bilderna: Kan män och kvinnor ha samma jobb? Hur är det i ditt hemland? Hur ser arbetsmarknaden ut i Sverige? Var finns jobben (i vilka sektorer)? Prata om vilka vägar till jobb det finns (yrkeshögskolan, praktik, universitetet).

11 Lön När du jobbar får du lön.
Hur mycket lön du får beror på utbildning, erfarenhet och kompetens. Vad är kompetens? Social kompetens, vilka egenskaper krävs, språk? Läs mer om hur du skriver cv och personligt brev på följande länken:

12 Jobba hemma I Sverige är det vanligt att både män och kvinnor har ett jobb. Hemma finns det också mycket att göra men man får ingen lön för det! Diagram från Det blir mer och mer jämställt i hemmet, men det är fortfarande kvinnan som lägger mest tid på hemarbete. På nästa sida följer en mer detaljerad statistik: diskutera den tillsammans!

13 Vem jobbar hemma? Förklara diagrammet: vad betyder det?
Diskutera tillsammans: hur är det hemma hos dig? Vad får det för konsekvenser om kvinnan gör det mesta hemarbetet? (samband mellan sjukskrivning och ökad arbetsbelastning, se länken: )

14 Föräldraledighet I Sverige finns föräldraledighet.
Både pappa och mamma får ledigt för att vara hemma och ta hand om barnen. Pappa och mamma får 480 föräldradagar. 90 dagar är för den ena föräldern. 90 dagar är för den andra föräldern. Resten av dagarna delas hur föräldrarna vill. INFO från Föräldraförsäkringen - hälften var Föräldraförsäkringen är till för att alla föräldrar ska kunna kombinera arbete med föräldraskap. Föräldrar har rätt till föräldrapenning när ett barn föds eller adopteras. För ett barn får föräldrarna 480 föräldrapenningdagar. En nybliven pappa eller den andra föräldern har dessutom rätt till tio dagar med ersättning när ett barn föds. Föräldrar med gemensam vårdnad har rätt till hälften var av dessa dagar. Man kan avstå dagar till varandra, men 90 av dagarna är reserverade för var och en av föräldrarna och kan inte avstås till den andre föräldern. Om barnet är fött innan den 1 januari 2016 är det 60 reserverade dagar per förälder som inte kan avstås till den andre föräldern. Dagarna kan tas ut som hela eller delar av dagar fram till dess barnet är åtta år eller senast när barnet avslutat första skolåret. Barn har rätt till båda sina föräldrar enligt FN:s barnkonvention som Sverige undertecknade 1990.

15 Föräldraledighet Hur är det i ditt hemland?
Vem ska vara hemma med barnen? Varför? Snabbfakta om varför det är bra med ett mer jämställt uttag Det finns ett samband mellan fördelningen av föräldrapenninguttag och fördelningen av hushållsarbete. Till exempel tar pappor ett större ansvar för, och utför en större andel av, hushållsarbetet i familjer som delat föräldrapenninguttaget mer jämställt. Studier har visat att risken för sjukskrivning kan öka för kvinnor som har ett huvudansvar för hem och familj samtidigt som hon förvärvsarbetar i hög utsträckning. I familjer där föräldrarna har ett jämställt uttag av föräldrapenning är också VAB-uttaget mer jämställt. I familjer som tar ut ett jämställt uttag av föräldrapenningen och pappan tidigt engageras i sina barns liv, har han och barnen bättre kontakt senare i livet. Pappors ökade uttag av föräldrapenning bidrar till höjd inkomst för mamman, främst bland lågavlönade kvinnor. Mammors ökade eller minskade uttag av föräldrapenningen påverkar inte mannens framtida inkomst. Läs mer på:

16 Vem ska vara hemma med barnen?
2013 tog kvinnor ut 75% av föräldradagarna. Diskutera statistiken. Varför tar kvinnor ut de flesta dagarna? Vad betyder det? Påverkar det jobbet/lönen/pension/relation barn-förälder samt förälder-förälder? • 1985 tog kvinnor ut 94 % av dagarna med föräldrapenning, män 6 % tog kvinnor ut 75 % och män 25 %. (

17 Jämställdhet i världen
Jämställdhet finns inte överallt. Om man tittar på hela världen är det ofta män som har mer makt. Män har mer makt. Män har mer frihet. Män tjänar mer pengar. En chef är ofta en man. Varför? INFO FRÅN Både tjejer och killar kan behandlas illa eller orättvist på grund av sitt kön. Genom att titta på såna saker som går att mäta i statistik framgår det att det ofta är tjejer som förlorar på att det inte är jämställt. Här är några exempel: Kvinnor tjänar oftast mindre pengar än män. För nio av de tio vanligaste jobben har kvinnor i genomsnitt sämre lön än män, trots att de gör samma jobb. Kvinnor har ofta högre utbildning än män eftersom fler kvinnor studerar på högskola. Men ändå har färre kvinnor riktigt höga positioner på högskolor. Där till exempel 80 procent av professorerna är män. Det är mycket vanligare att män är chefer, och i bolag sitter väldigt få kvinnor i styrelserna. Kvinnor tar oftare ledigt från jobbet eller jobbar deltid för att ta hand om barn, det gör att de bland annat får lägre pension än män. Kvinnor jobbar lika mycket utan betalning som med betalning, medan män arbetar dubbelt så mycket betalt som obetalt. Med obetalt jobb menas sånt man gör hemma, som att städa, diska, och tvätta. Fler kvinnor än män utsätts för sexuella övergrepp

18 Du bestämmer över din kropp!
Jämställdhet betyder också att du bestämmer över din kropp. Ingen annan får bestämma över din kropp! Det gäller också med sex. Du bestämmer själv om du vill ha sex med någon. Ingen får tvinga dig. Prata tillsammans: Om du är en man bestämmer du över din egen kropp. Om du är en kvinna bestämmer du över din egen kropp. Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar i en rapport från 2005 att mellan 30 och 60 procent av alla kvinnor någon gång under sin livstid har utsatts för fysiska och/eller sexuella övergrepp. I en sammanställning av forskning från 2013 uppskattar organisationen att 35 procent av världens kvinnor har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av en partner och/eller sexuellt våld av en annan person än en partner. Se viktig länk:

19 Våld är alltid fel! I Sverige får man inte slå en annan person. Inte barn, inte vuxna. Det finns också annat våld: Psykiskt våld Sexuellt våld Materiellt våld Ekonomiskt våld Det är alltid fel att använda våld! Psykiskt våld: kränka eller hota någon. Säga elaka saker till någon. Ignorera någon, kritisera någon. Även hota ett djur eller hota om något med barnen. Styra andra människor och kontrollera. Sexuellt våld: när någon tvingar dig till sex eller rör din kropp om du inte vill. Materiellt våld: slå sönder saker, förstöra saker, kasta saker (materiella saker) Ekonomiskt våld: När en annan person kontrollerar dina pengar. Du har inga egna pengar. Den ena är beroende av den andra. Man gömmer gemensamma pengar. Fördjupning om olika sorters våld: Fysiskt våld: -Förknippas med slag, sparkar, nerstickningar eller nedskjutning - Våld som riktar sig direkt mot den andre, ex slag, knuffar, örfilar, att gripa tag i, slå någon med ett föremål, hålla fast, nypa, kasta... - Målet att skada, smärta, skrämma eller kränka Psykiskt våld: *Direkta hot -Våldskonsekvenser -styr andra människor lika effektivt som fysiskt våld -Hot gällande andra närstående, husdjur etc. *Indirekta hot -förmedlar fara eller konsekvens i form av våld -Kroppsspråk, rösten, blicken -Skapa oro, fruktan eller obehag *Degraderande och förödmjukande beteende - Drabbar själen -Förminska eller såra *Kontroll - Utövas genom makt eller hot - Begränsning av frihet - Kan ske i form av "förhör" - Utseende, klädsel -Ekonomi -Sms, mail * Utagerande svartsjuka - Hot och kontroll -Påstående och anklagelser om att partnern är attraherad av andra * Isolering - Begränsa livsutrymmet och rörelsefriheten -Frihetsberövning -Egen trygghet, dölja annat våld - Släkt och vänner *Emotionellt våld - Går ut på att få andra att känna sig små, dåliga, oviktiga eller utan värde -Negligering = se förbi, ignorera Sexuellt våld - Handlingar riktade mot en persons sexualitet -Smärta, skadar, skrämmer, kränker -Får personen att göra något mot sin vilja -Tvång till sex eller bevittna sex -Sexuella trakasserier Materiellt våld - Slå sönder föremål i syfte att väcka fruktan, verka skrämmande eller kränkande. Ex garderobsdörrar, dörrar, kasta föremål, slå sönder saker. Kläder och andra personliga tillhörigheter förstörs -Speciellt skrämmande om det förekommit fysiskt våld -Upplevs ofta skrämmande för barn Latent våld (nämns inte i PP) -Beteende styrs genom risk för våld -Blicken, kroppsspråk, tonfall, steg m.m. -Hot med tidigare våldshändelser.

20 Du kan hjälpa någon! Om du känner någon som är i en våldsam relation kan du ringa till kvinnofridslinjen Kvinnofridslinjen hjälper kvinnor som har blivit utsatta för våld och hot. Om du ser eller hör att någon blir slagen: ring polisen! Skriv ut en lista med olika myndigheter och organisationer: t.ex: 112 – polisen vid akuta situationer – polisen – ej akuta situationer Kvinnofridslinjen: Socialtjänsten: (Umeå) – berätta hur socialtjänsten kan hjälpa (samtalsgrupper etc.) BRIS – vuxentelefon – om barn: Nationala stödtelefonen hedersvåld: (yrkesverksamma och ideella) Kurator på skolan Vårdcentralen

21 Vem bestämmer? Vilka kläder du har på dig? Vilka du ska umgås med?
Vad du ska göra efter skolan/jobbet? Om barnen får sova hos kompisar? Vilka tv program barnen ska se på tv? Vilka aktiviteter barnen ska göra?

22 Diskutera Peter och Maryam har varit gifta i 10 år. De bråkar mycket. Maryam vill skilja sig, men Peter vill inte. Vad ska de göra? Tipsa om socialtjänstens samtalsgrupper, kommunens familjerådgivning, kyrkans familjerådgivning, kuratorn på skolan, vårdcentralen.

23 Diskutera Henrik och Sofia har varit gifta i 12 år. De bråkar mycket. Henrik slår Sofia ibland och säger att hon är dum. Sofia älskar Henrik men hon är rädd. Vad ska hon göra? Koppla tillbaka till våld. Våld är olagligt och Sofia har rätt till hjälp. Ge tips om kvinnofridslinjen, socialtjänsten etc. År 1864 avskaffades husagan för vuxna och därmed var även hustruagan definitivt avskaffad. (Länk:

24 Diskutera Din vän är ledsen. Hon berättar att hennes man säger att hon måste ha sex med honom också de gånger när hon säger nej och inte vill. Vad ska din vän göra? Vad säger du till henne? Påminn om att våldtäkt även händer inom äktenskap. Lagen: 1965 Våldtäkt inom äktenskapet blir straffbart. (Se länken: )


Ladda ner ppt "Jämställdhet Vad är det?."

Liknande presentationer


Google-annonser