Fiber är så mycket mer än bara snabbt internet…

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hjo Energi AB Fiber till Hammarn ?.
Advertisements

Integrationsplats För ett mänskligare och tryggare Göteborg.
Stormöte
Västerhejde Fiber Nu är det på riktigt
Stadsnätsanslutning villaområde ”Gleber” i Påarp
OLA Det tävlingsadministrativa systemet Javaapplikation Klient-Server
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
Att flytta till Frankrike – vad ska jag tänka på?
Livet fungerar – med bredband från Telia
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Nu projekterar vi bredband via fiber till Långgatan 14-22, Lenhovda
Informationsmöte Kungsbacka Bredbandsnät
Post- och telestyrelsen Nn a Alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster. Trygghetslarm Anna Lindgren Konsumentmarknadsavdelningen.
TV, telefoni och Internet i en kabel ”Ny teknik med nya möjligheter, valfrihet mellan operatörer och tjänster samt ett sätt att spara pengar”
Förstudien om utbyggnad av Bredband på landsbygden
Bredband i Ragunda Kommun
Måttgränds IT-förening En samfällighet och ett antal villor i samma kvarter i samverkan för Sveriges bästa anläggning inom IT-området!
Agenda Vad har hänt sedan sist Offert och kalkyl Tjänster och inkoppling i huset - Erik Larsson TV/Telefoni/Bredband priser Varför investera Vad händer.
Snabbare kommunikation
Intressegruppen för Bredband i Sköllersta
Mikael Jarmdahl Kommun och stadsnätsansvarig
”PORTEN TILL ALLT MÖJLIGT”
Status fiber i Norrköping
Södra Fräkne Fiberförening
Västra Färgelanda.
Fibernät till Dybladet?
INFORMATIONSTRÄFF 2/
Om byNet 10 års erfarenhet av byggnation av fibernät på landsbygden. Genomfört över 200 föreningar runt om i Sverige. Samma upplägg som utbyggnaden av.
Fiber till hemmet. Agenda Presentera dagsläget Vad har vi gjort sedan sist Valet av nätbyggare Vem vi valt och varför Insatser och Fiber bonus Tidsplan.
Tekniska Verken och Linköpings universitet som regional motor för en hållbar utveckling
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Fiber för snabb landbygd
Informationsmöte Varglyan 26 januari 2013 FIBER I HOTAGSBYGDEN.
Hur spara 5 – om året för ditt hushåll ? TakNet har svaret.
Thasse Ekonomisk Förening Framtidssäker internetuppkoppling
Fiber i Bråbacka (?)
Stöd till bredband.
Dagens problematik Trygghetslarm.
Framtiden är här nu Brf Bolmen 2
Livet fungerar – med bredband från Telia
Anslutningspris för fiber till villa
Styrelsens presentation Beslut om stöd 2. Möjligheter att framskrida fortare 3. Prioritering av vem som får stöd 4. Vad händer nu.
INFORMATIONSMÖTE VAD HAR VI GJORT? Intressemöte Startat upp föreningen, Interimsstyrelse Stadgar Bolagsverket bankkonto, mm Hemsida
Vad händer ikväll? Information från Timmersdala utvecklingsgrupp
Klimatsmart företagande Klimatsmart företagande Vilka är vi på Oskarshamn Energi Miljöarbete i det dagliga arbetet på Oskarshamn Energi Energibolagen.
Forma ett nytt internationellt avtal EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimatförändringarna.
Informationsmöte 13/ Välkommna! Ta en kaffe och slå dig ner! Vi som kallat till detta möte: Ulrika, Peter, Beatrice, Mattias, Didrik, Johan och.
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
8 Fibern grävs ner i mark och är därför väldigt driftsäker och okänslig för störningar. Möjlighet till minst 100 Mbit/sek både till och från.
Utveckling och ekonomi
BUD-projektet Bredband Utbyggnad och Drift Samordning av fiberutbyggnaden Arholma till Landsort Sune Fogelström
Telia Operator Business som kommunikationsoperatör – ett öppet nät Tobias Blom.
Karlskronas öppna Stadsnät
SKAPAD AV. Trygghemma med digital teknik - går det att samordna? - Svar: Kort sikt, nej- Lång sikt, ja.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Agenda Presentation Ca Kaffe Ca Frågestund
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
AFFÄRSPROJEKTPLAN Projektgruppen / Nordanstigs Byafiber.
Medlemsmöte 11 juni 2015.
Fiber från Telia. Bredband för hela hemmets kommunikation Tv med mängder av kanaler och program Fast telefoni med lägre priser Abonnemang utan bindningstider.
FIBER PÅ NORRA ÖLAND. STATUS Byxelkrokklart för fiber Enerum/Hunderum70 av 150 Norra Slingan 75 av 180 Byxelkrok 250 av 640 fastigheter har beställt.
Grattis Du skall få fiber - en framtidssäkrad lösning!
Presentation Vadholmen Öppen Fiber® i Munkedal, Vadholmen Valfrihet och konkurrens Med Öppen Fiber kan du idag fritt välja mellan 11 stycken.
Fiber till Ammenäs Morgan Sjöberg, It- och stadsnätschef Jenny Andersson, Försäljningschef
Första steget mot fiber har tagits i Baggbron! Projektgrupp fiber till bygden Anders Erman, Hultebo Mikael Lönnberg, Godkärra Jan Onning, Getingtäkten.
Varför fiber? -Framtida vårdtjänster -E-hälsa -Nattövervakning via Kameror -Trygghetslarm -Billigare tjänster -Snabbare internet -Bättre TV -Jobba och.
Nät och sedan en operatör för tjänster Vi upphandlar en operatör! Några exempel : IP – Only Zitius Gästabudsstaden ( Nyköping) Du beställer själv tjänster.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
Zitius.
Fiberinformation.
Presentationens avskrift:

Fiber är så mycket mer än bara snabbt internet…

Dagens Agenda... Introduktion av styrelsen. Varbergsenergi – Sune Lindgren. Vart är vi, Hur ser vägen ut framöver. Vad är kostanden..? Övriga frågor Intro Styrelsen; Styrelsens medlemmar Vilka göra vad Interim styrelse och kommer inom kort välja en ny styrelse. Bakgrund. Presentation Summering och inför säljning av Sune Lindgrén. Sune Lindgren, Har säljer in varför fiber är så bra… Vart är vi, Hur ser vägen ut framöver..

VI ÄR I DAG EN SKARA GLADA AMATÖRER SOM FÖRSTÅTT VÄRDET AV FIBER När konkurrensen nu är så markerad så måste vi utmärka oss på något annat sätt. Det här hänger på oss själva, att vi framstår som annorlunda och bättre än våra konkurrenter. Vi har förmodligen bättre verktyg, mer kunskap redan idag, men vet kunden detta?

1997 – 50 000 unika webbplatser 2012 – 170 000 000 unika webbplatser Det ökar I dagsläget med 2 miljoner unika webbplatser varje månad – you do the math

Tiden är inne för att gå med… VARFÖR SKALL NI/VI VARA UTAN..? Framtiden är FIBER… VARFÖR SKALL NI/VI VARA UTAN..?

Varbergsenergi & Sune Lindgren…. Fingera ett antal coachrapporter – Öva på dessa

1 000 Mbit/s till 90% av boende i Varberg år 2020

Vad använder du Internet till? Betala räkningar, streama film och musik, jobba hemifrån eller prata med barnbarnen på andra sidan jorden? Med fiber blir det möjligt – en anslutning täcker hela familjens behov av internet, tv och telefoni! De tjänster som finns idag kräver mer och mer bandbredd som varken telefonnätet eller mobilnätet kan leverera. Därför bygger vi ut framtidens stadsnät i Varberg. Vill du vara med?

VARBERG ENERGI ELHANDEL GASHANDEL FJÄRRVÄRME ELNÄT GASNÄT BREDBAND ENERGI-TJÄNSTER Varberg Energi är en energi- och IT-koncern som ägs av Varbergs kommun genom Varbergs Stadshus AB. Vi är idag ca 100 personer som arbetar med el, fjärrvärme, naturgas, energitjänster, bredband och internettjänster. Vi ansvarar och äger elnät och gasnät i de centrala delarna av Varberg. Vi säljer el under namnet VIVA- vind och vatten – två rena och förnyelsebara energikällor. Ca 40% av den el vi säljer producerar vi själva! Vi hjälper också våra kunder med solcellsanläggningar och andra miljökloka lösningar. Vår fjärrvärme består av spillvärme från Södra Cell och biobränsle som vi eldar i vårt nya, supereffektiva värmeverk, den har numera Guld-klass somär av intresse för de fastighetsägare som vill miljöklassificera sina byggnader. Vi erbjuder energitjänster så att våra kunder kan vara säkra på att de deras värmeanläggningar är förbrukar rätt mängd energi. Processindustrier och restauranger i stan uppskattar den effektiva, rena och snabba gasen som gör deras verksamhet konkurrenskraftig.

Vår affärside ”Med kundens behov i centrum, god etik, affärsmässighet och hög leveranssäkerhet erbjuder vi energi- och bredbandstjänster. Varberg Energi arbetar aktivt för ett hållbart samhälle med egen förnybar energiproduktion.” Säger det mesta om oss! Så här jobbar v!

1 000 Mbit/s till 90 % I Varberg år 2020 7 av 10 ansluter sig i dag Långsiktighet Öppet nät Internet – TV – telefoni – larm … Öppet för alla tjänsteleverantörer Vi konkurrerar inte med egna tjänster Prisvärda tjänster 13 500 hushåll anslutna till fibernätet i dag Öppet nät har många fördelar- Bra och prisvärda tjänster eftersom det är flera leverantörer som vill att du ska välja just deras tjänst. Du kan spara 100-lappar varje månad när du byter från fast telefoni och ADSL. Sverige har en bredbandsstrategi att år 2020 ska 90 % av Sveriges befolkning ha tillgång till minst 100 Mbit/s Internet. Vi kommer att satsa stort de närmaste åren för att nå detta mål – fast med 1 000 Mbit/s till våra invånare och naturligtvis med fiber. Redan idag är mer än hälften av oss som bor i Varbergs kommun anslutna till vårt stadsnät. 7 av 10 som får en intresseanmälan av oss vill ha fiber! När du väljer att ansluta dig till stadsnätet får du en lokal leverantör. Vi har hög driftsäkerhet, är lätta att nå och du är alltid välkommen in till oss om du har några frågor. Varbergs kommun är våra ägare och det innebär att vi finns till för kommunens invånare. Vi tänker långsiktigt och för Varbergs bästa. Vårt stadsnät förser även skolor, vård & omsorg och näringsliv med bra kommunikation via fiber. Vi är medlemmar i Svenska Stadsnätsföreningen vilket innebär att vi samarbetar med liknande stadsnät för att byta erfarenheter och hitta gemensamma lösningar. 1 000 000 hushåll finns idag kopplade via sina lokala Stadsnätsföreningen. Lokalt ägande/ Lokal närvaro

Vad är fiber? Tunn glasfibertråd - tunnare än ett hårstrå Ljus som transporterar våra datorers ettor och nollor mellan varandra, långa sträckor utan att tappa fart Livslängd på flera decennier I dag bygger vi 1 000 Mbit/s till varje anslutning. Vilket innebär att du kan titta på 200 tv-kanaler samtidigt Fibern har mycket lång livslängd och kan transportera oerhörda mängder data då ljus kan överföra väsentligt mycket mer data än exempel kopparledning. Dessutom störningsfritt. Det är en stabil och snabb kommunikation , allt mer nödvändigt med dagens IT-utveckling. Det är ändutrusningen som behövs uppdateras med jämna mellanrum beroende på hur hög kapacitet som behövs i nätet. Idag har vi bytt ut så att alla i net@seaside har möjlighet att använda 1000 Mbit – vilket data mässigt innebär att kunna titta på 200 tv-kanaler samtidigt. Kan transportera mer än 1 740 000 Mbit/s Vilket t ex är 350 000 tv-kanaler samtidigt Bra och prisvärda tjänster i stadsnätet eftersom det är flera leverantörer som vill att du ska välja just deras tjänst. Du kan spara 100-lappar varje månad när du byter från fast telefoni och ADSL. Distansen som ljuset färdas i glaset spelar mindre roll, alla ettor och nollor hänger med hela vägen (till skillnad från koppartrådar där effekten avtar vid långa transporter, till exempel på landsbygden).

Från ”bara” surfande till viktig infrastruktur Boende Skola Fritid Näringsliv Skoj och ploj till samhällsnytta. Från där triple play betydde TV, bredband & telefoni till nya triple play : Nytta, nöje, välfärd Hållbar miljö Trygga, praktiska tjänster Vårt stadsnät förser skolor, vård & omsorg och näringsliv med bra kommunikation via fiber.

Internet of Things Hälso- sensorer Elmätare Värmepump Dator Trygghetslarm Lås Bild- kommunikation Surfplatta Larm Klimat- sensorer Telefon Trygghets- sensorer Internets möjligheter ökar hela tiden. I framtiden kommer allt fler apparater i hemmen att vara uppkopplade. Styrning av vitvaror, fastighetsapplikationer för rätt inomhusklimat, lås…Finns redan ett utbud och efterfrågan på marknaden. ”den uppkopplade kroppen” Verisure Belysning Kamera TV Inpassering Mobiltelefon Hemmagym

Trygghetstjänster Tekniken möjliggör det att bo kvar hemma på äldre dar. Olika trygghetstjänster utvecklas hela tiden. Till exempel trygghetslarm, bildtelefoner och nya kontaktvägar med hemtjänst och vårdcentraler. Samarbeten mellan kommunen och stadsnäten möjliggör nya, effektiva tjänster. Bilderna visas större i slutet på presentationen

En långsiktig investering Fastighetens värde ökar Många husköpare efterfrågar en fiberanslutning när de letar efter en ny bostad. Enligt mäklare ökar värdet på en villa som är ansluten till fiber med ca 40 000 - 50 000 kr.

Från tv-tablå till ”playtjänster” Allt mer av vårt TV-tittande går idag via internet. Vi vill själva styra när vi vill se ett visst program, eller film…

Allt transporteras på Internet Mobiltelefonen kopplas upp på ditt nätverk när du kommer hem för att spara data. Ringer, skickar SMS via internet, olika appar Allt vanligare med videokonferenser, slipper många resor TV:n blir en dator med, med appar Filmer och annat kommuniceras via YouTube och andra kanaler på internet Man håller kontakten via sociala medier

Mobilnätet börjar bli fullt Betalning per överförd datamängd Mobilnätet behöver avlastning, när vi kommer hem kopplar vi upp mot hemmanätverket

Förändringar Förändringar: Vi var antagligen nöjda med hur det var då men vill vi tillbaka dit?

Tjänsteleverantörer i net@seaside Vi arbetar hela tiden hårt för att få in nya, attraktiva tjänsteleverantörer i net@seaside! TV-utbudet kommer att utökas, nya tjänster tillkommer… En prioriterad fråga för oss för att vi ska fortsätta vara det mest attraktiva valet för våra kunder!

Utbyggnaden Utbyggnaden av net@seaside sker områdesvis. Att ansluta många samtidigt i samma område håller nere kostnaderna - ger dig lägre anslutningsavgift och vi kan ansluta fler. Vår höga utbyggnadstakt innebär att vi inte har möjlighet att ansluta din fastighet till fiber i efterhand. Du behöver bestämma dig för en anslutning när vi är i ditt område. Naturligtvis kommer du att få nytt erbjudande om fiber, men det kan dröja upp till 4 - 5 år.

Detta projektet

Detta projekt OBS EX: I Veddige bygger vi ut fiber under 2014-2015. Vi delar in Veddige i olika etapper. Innan varje etappstart bjuder vi in till en mindre infoträff på plats. Vi behöver att 70 % vill ha fiber för att gå vidare. När vi får in tillräckligt med avtal bjuder vi in till en projektstartträff där vi diskuterar förutsättningar var vi går in etc… Obs- övergripande info här. Ej fastna i enstaka kundanslutningar på infomötet. Praktisk hantering kommer senare. Anpassa efter område

TACK Sune Lindgren sune.lindgren@varbergenergi.se 0340 - 62 88 03

Utbudet av produkter som kräver hög kapacitet i teknik och tjänster är mycket större idag än för 10 år sedan, vågar du ens tänka tanken på vart vi är om 10-15 år…

Översiktsbild av området och vart medlemmarna finns idag… Det tillkommer medlemmar varje dag…

VART ÄR VI, HUR SER VÄGEN UT FRAMÖVER…?!?

Vad kommer det att kosta….? Det vet vi inte.. Hur väljer en kund sina produkter och varför köper man just den artikel som man köper.. Kan vi i butiken påverka vilka varor kunden väljer bara genom att exponera på ett visst sätt? Känslan av att det är en riktigt bra produkt, känslan man får av butiken, personalens bemötande… Känslan av att man gör ett fynd, att produkten t.ex. är unik, exklusiv, att varan är ett fynd….osv. Ni kommer ihåg röda tråden och hur vi vill exponera varorna i butik…

Men.. Kostnaden bestäms efter hur många vi blir samt hur många fastboende som är med…

Länsstyrelsens poängsättning för EU-bidrag Befolkningsmängden (1-5p) 30% Anslutningsgrad (1-5p) 35% Antal anslutningar (1-5p) 25% Kvalité i projektplan (0-5p) 10% Samlad poängsumma avgör storleken på bidraget Hur tror ni att det ligger till här? Varför väljer kunden att handla hos oss? Gissa…. Snack: Vad skiljer oss från många av våra konkurrenter? Många av våra kollegor i branschen kommunicerar bara att de är billiga eller att dom är billigast. ? Vad händer när någon är billigare? Vi skall ha bra produkter till vettiga priser - men Clas Ohlson är så mycket mer än pris! Trevlig personal! Service = Trygghet, du kan alltid få hjälp som kund Reklamationspolicy – oerhört generös reklamationspolicy där vi har alla möjligheter att göra en missnöjd kund nöjd! Kundtjänst – möjlighet för kunden att få hjälp och support av kunniga medarbetare Reservdelslager för våra mest frekvent sålda varor i 10 år… helt unikt Tillgänglighet av personal ger bättre service

Grundläggande säljutbildning. Euromaster 2013 Fiber kommer att påverka många viktiga frågor i framtiden så som teknisk utveckling bl.a. inom sjukvården, skola, larm, värdeökning på er fastigheten, mm Grundläggande säljutbildning. Euromaster 2013

Einsteins definition av galenskap: Om man alltid gör på samma sätt, kan man heller inte förvänta sig ett annat resultat..!

Frågor…?!? Fingera ett antal coachrapporter – Öva på dessa

Summering av dagens träff... Introduktion av styrelsen. Varbergsenergi – Sune Lindgren. Vart är vi, Hur ser vägen ut framöver. Vad är kostanden..? Övriga frågor Intro Styrelsen; Styrelsens medlemmar Vilka göra vad Interim styrelse och kommer inom kort välja en ny styrelse. Bakgrund. Presentation Summering och inför säljning av Sune Lindgrén. Sune Lindgren, Har säljer in varför fiber är så bra… Vart är vi, Hur ser vägen ut framöver..

Stort Tack för oss…