Hem- och konsumentkunskap Lektion 3

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Släng inte mat! Ta hand om den!
Advertisements

godare, snabbare och enklare!
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Mitt arbete om förändringar av Elias och Elliott.
Syra dina grönsaker
De tre aggregationsformerna
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Tvätt och rengöring.
Mitt arbete om förändringar av Markus och Vilgot
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
Kemi.
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Målet med dagens lektion: Lektion 1
VI GÖR VÅFFLOR Hetta upp våffeljärnet. Vispa ner innehållet från en påse i 6 dl kallt vatten och 2tsk (tesked) bakpulver och vispa till en jämn smet. Servera.
Vi värmer våra pulver.
Näring och individuella behov åk 8
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella.
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Mat och hälsa åk 6.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. HUR? Powerpoint
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Mitt arbete om förändringar av Klara och Natalie.
Learning Study i Ämnet matlagningskunskap
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Introduktion & Säkerhet del 2
Cornflakes historia.
Chokladmuffins.. med vaniljgrädde. ingredienser Chockladmuffins med Vaniljgrädde ! 10–12 muffinsformar 100 g mörk choklad, i bitar 200 g rumsvarmt smör.
Vad är temat för dagens lektion?. Tema: Någons skräp, en annans skatt.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Krossa, smälta, riva, garnera
Mitt arbete om förändringar av Ida och Alicia
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
NATTFASTA.
Vad är en KATA? katatogrow.com.
Att skriva en beskrivande- och instruerande text
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
Hem- och konsumentkunskap 1. Presentation 2. Presentation av ämnet KR4 3. Smarta Val ?
 SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.  Energigivarna?  HUR? Powerpoint  Instuderingsfrågor, test på internet  talen.se/naumlrin.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Typiska kännetecken för instruktioner
Hur når vi våra gemensamma mål?
Presentationens avskrift:

Hem- och konsumentkunskap Lektion 3 Recept och instruktioner. Köksteknik? Köksglosor/termer Hem- och konsumentkunskap Lektion 3

Vi gör detta idag! Genomgång läxan Genomgång kökstermer som även blir läxa Genomgång arbetsblad 3 Titta på sid 10 i smarta val. Utvärdering? Kom ihåg HEM Ansvarsområden? När? Vad gör man först? Planering? Diska? Kom ihåg tiden, titta på time timern ibland. Diskning och ansvarsområden ska hinnas med. Vi gör detta idag!

Kökstermer Ansa= Bryna = Fräsa = Sjuda = Al dentè = Rensa bort t.ex. skadade delar på frukt och grönt eller grova stjälkar och blast på grönsaker Att steka en råvara i t.ex. smör tills den får stekyta med fin gyllenbrun färg. Steka ett livsmedel på svag värme utan att det får färg. Koka sakta på svag värme vid en temperatur som ska hållas strax under kokpunkten. Vätskan rör sig sakta och små bubblor syns vid ytan. 98-99 grader Livsmedlet ska ha tuggmotstånd Kökstermer

PANNKAKOR Ingredienser: Vetemjöl 2 ½ dl Salt 2 krm Mjölk 4 dl Ägg 2 st. Margarin 2 ½ msk Gör så här: 1. Blanda 2,5 dl vetemjöl och 2 krm salt i en stor bunke. 2. Tillsätt 4 dl mjölk i smeten och vispa till en jämn smet 3. Knäck 2 ägg och vispa ner det i smeten. 4. Tag fram en stekpanna och sätt den på en lämplig platta och sätt på 4:an. Lägg i lite margarin ev. det margarin som du skall ha i smeten. 5. Tillsätt 2 ½ msk smält margarin i smeten och rör om. 6. Stek i pannan/laggen först när margarinet har blivit brynt. 7. Man beräknar 1 dl smet till en pannkaka. 8. Häll i smeten och vänd först när smeten har stelnat. Rör om varje gång innan du tar ny smet.

JORDGUBBSSYLT Ingredeinser Frysta jordgubbar 300 g Socker ½ dl Gör så här! 1. Finfördela jordgubbarna. 2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Koka upp på högsta värmen. 3. Smaka av, tillsätt ev. mer socker om det är surt. 4. När det kokar sänk värmen och låt koka i 10 minuter under omrörning. 5. Häll upp sylten i en skål

Ansvarsområden

OBS!!!Innan ni går idag kommer läxa att delas ut läxan består av arbetsblad 3 samt kökstermer. Reflektionsboken är alltid läxa om man inte hinner skriva. LÄXA