Elevhälsan - nyckeln till goda resultat

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gemenskap Vi har lyckats när: Eleverna tar spontana kontakter över klass/åldersgräns Detta uppnår vi genom att: Har regelbundna aktiviteter tillsammans.
Advertisements

Den nya skollagen.
Arbetsterapi i skolan.
Välkommen till högstadiet på Sävar skola!
VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
Välkommen till Edboskolan
Välkomna till Östra skolan hösten 2010
Tyresö förskola och skola
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
SET Social Emotionell Träning
Hur bra är vår skola? Föräldrar Vårterminen 2013.
Kärnvärden.
Välkomna till Färila skola läsåret 14/15
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Föräldrainflytande. 1. Anser du att det finns ett fungerande samarbete mellan förskola och hem på ditt/dina barns avdelning?
Nya samlade läroplaner
Hur arbetar vi och vad har vi gjort hittills?
Hälsa, lärande och trygghet
F-6 och fritidshem/fritidsklubb 2013/14
Askersunds kommun
Sofielundsskolans Ordningsregler
Ljusdal.se Arbete med Plan mot kränkande behandling för Enkät genomfördes i december Svarsfrekvensen var 53% av eleverna. Av hela Slottegymnasiets.
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
Hur bra är vår skola? Elever Vårterminen 2013.
Sammanställning Enkät HT-2012 Antal svarande: 360/443 (81,6% svarsfrekvens)
ARBETSRO I SKOLAN S:t Pers skola, december 2010
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Elevsociala team.
Elevenkät Volgsjö skola År Höstterminen 2008.
Elevhälsan - utveckling för hela skolan!
Resultat för utvalda frågor från LIV OCH HÄLSA UNG 2013 Uppsala län.
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Likabehandlingsplan Enebybergs resultatenhet
Övergången mellan sidorna sker automatiskt med 20 sek. intervaller. Ni kan även använda rullningslist för att komma till nästkommande sida.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Välkomna till Edboskolan
Tyresö förskola och skola
Välkommen till föräldramöte
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till, och leva sig in andra människors situation samt viljan att hjälpa andra.”
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Nämndplan 2015.
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
VIKSKOLANS VÄRDEGRUND
Barn och elever i behov av stöd Barn- och utbildningsnämnden
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Kunskap i kombination med Trygghet, Delaktighet & Ansvar Grimstaskolan, Grymsta skolan.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Hjärtligt välkomna till oss på Hörningsnässkolan Föräldramöte september 2016.
Länghemskolan F-6 schyssta kompisplanen
Länghemskolan F-6 schyssta kompisplanen
Eleverna i klass 1-6 har svarat på enkäten
Kunskap genom engagemang och kompetens
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Valfråga: Skolan.
Nyheter i skollagen från och med
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Personen från Skolverket
Elevhälsa Vilka behov ser vi? Hur kan vi förebygga? Marie Aspfors
Rösjöskolan Elever åk 3, 6 och svar, 92%
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Elevhälsan - nyckeln till goda resultat Johan Hallberg, rektor, Kolsva skolområde

Malmaskolan Odensvi skola KOLSVA – Köpings kommun Malmaskolan är en ganska stor skola, med nästan 500 elever från fskl till år 9. Odensvi skola är en riktig landsbygdsskola, med 31 elever får fskl till år 4. Jag har varit rektor i skolområdet sedan år 2004, och hade tidigare arbetat i skolområdet som lärare sedan 1998. ~ trygghet ~ trivsel ~ goda resultat

Organisation 510 elever 95 personal Åtta lärararbetslag Ledningsgrupp Särskilda undervisningsgrupper Fritidshem Ungdomsgård 140 barn i fritidshemmet, Ungdomsgård för tonåringar upp till sista året i gymnasiet. Förhållandevis låg utbildningsnivå NU BÖRJA PRATA OM 90%-skola. Man har varit nöjd med en behörighet till gymnasiet på 85-90% Nästan naturlag, inget att göra något åt. ”Man får inte se det som ett misslyckande”.

Elevvårdsteam Skolhälsovård Rektor

Från dubbla spår… Elevvårdsteam Skolhälsovård Rektor

…eller hur många spår var det? Elevvårdsteam Skolhälsovård Rektor

…till ELEVHÄLSA elev föräldrar UTVÄRDERING vid varje terminsslut Ssk-organisation

Elevhälsans helhetsperspektiv Elevhälsan utgår från goda relationer; inga centrala lösningar! Bred kompetens i gott samarbete. En väg in. Rätt stöd i rätt tid – vänta inte! ”Det handlar om möten mellan människor! Där skapas kvalitet! ”

Vår värdegrund Respekt Ansvar Trygghet Lika värde Hänsyn Ärlighet Arbetsglädje För vår del tog förändringsarbetet avstamp i det värdegrundsarbete som hade påbörjats i början av 2000-talet, när nästan alla skolor arbetade med värdegrundsarbete. Vi valde de här orden tillsammans med de elever som gick på skolan då. Orden är universella och liknande finns på nästan alla skolor

Det ska kännas bra att gå till skolan! Ett aktivt värdegrundsarbete i alla årskurser. Kamratstödjare i mellan- och högstadiet. Utbildning kring bemötande och om att arbeta mot mobbning och kränkningar till all personal. Riddarskola i mellanstadiet och Schyst-kompis- utbildning till alla på i högstadiet. Fritidspersonal i skolan i alla årskurser. Sex- och samlevnadsdagar Kill- och tjejgrupper Vuxna som bryr sig om – någon att vända sig till. Likabehandlingsplanen i bruk , varje dag! Resan i Förintelsens spår. att gå till skolan! ”Om inte värdegrundsarbetet märks i vardagen, har vi ingen värdegrund!” Så här infogar du den här bilden i en egen presentation   Spara den här mallen som en presentation (PPT-fil) på datorn. Öppna den presentation i vilken du vill infoga bilden. Klicka på fliken Bilder och placera insättningspunkten efter den bild som den nya bilden ska visas efter. (Det är viktigt att du inte markerar någon bild. Insättningspunkten ska vara mellan bilderna.) Öppna Infoga-menyn och klicka på Bilder från fil. Klicka på fliken Sök presentation i dialogrutan Bildsökaren. Klicka på Bläddra, leta upp och markera presentationen som innehåller den bild som du vill infoga och klicka på Öppna. Markera bilden i dialogrutan Bilder från fil. Markera kryssrutan Behåll källformatering. Om du inte markerar den här kryssrutan används automatiskt samma design för den kopierade bilden som den i föregående bild i presentationen. Klicka på Infoga. Klicka på Stäng.

Resultat Behörighet till gymnasiet: 95-97% Samlat meritvärde: 190-218p Betyg i alla ämnen: 85-93% Som en jämförelse kan nämnas Skinnskattedrg, vår grannkommun, två orter som på många sätt kan jämföras med varandra vad gäller socio-ekonomiska förutsättningar. Där var 75% av eleverna behöriga till gymnasiseskolan. Det är elevhälsan som är nyckeln till de här resultaten, för det genom arbetet med Elevhälsan vi kan ge oss på de 10%en som inte klarar skolan.

Särskilt stöd i klassrummet All personal som arbetar med en elev känner till sina elevers behov och ska anpassa sin undervisning därefter. Elevhälsan finns som ett kvalificerat samtalsstöd och bollplank. - kompensatoriska hjälpmedel - förenklade texter - muntliga prov - tidsupplägg

Särskilt stöd hos specialläraren - Lästräning - Matematik - So/No - Minnesträning Enskilt, eller i mycket liten grupp.

Särskilda undervisningsgrupper 7-12 elever Kompetent, behörig personal; socionom, lärare, assistenter. Tät kontakt med hem och nätverk, socialtjänst, BUP. Kortsiktig eller långsiktig lösning. Stor eller liten del av skoldagen. Program för återgång till skola för ”hemmasittare”. Hemundervisning Många elever från andra skolområden. Jag kan, jag vill, jag duger!

Lärstilar – vi lär på olika sätt! Grupparbete Med datorer, projektorer och interaktiva skrivtavlor. Laborationer HÖRA, LYSSNA KÄNNA Svenska genom skönlitteratur Utomhuspedagogik Vardags-matematik

Plan för Elevhälsan Inventering och systematisering: Vad gör vi idag? Hur då? Vad fungerar bra? Vilka resultat får vi? Tänk om, tänk nytt! Förankra!

Elevhälsan - nyckeln till goda resultat johan.hallberg@koping.se www.koping.se/malmaskolan www.facebook.se/malmaskolan