FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är liv?.
Advertisements

En presentation om test utifrån ett projektledarperspektiv
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
i Skuggan Carsten Rose Professor Projektledare RCC Syd
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling.
Nya råd om amning och tillvänjning Diskussion med Nationella amningskommittén 8 oktober 2010 Lena Björck Livsmedelsverket.
kunskap och inspiration
Näring och individuella behov åk 8
Per Wikholm, NNR hearing 7/5 -08 Författare, f d omvärldsanalytiker och molekylärbiolog Två alternativ för NNR-processen Kort om kolhydrater, insulin och.
Mat och klimat.
Näringsämnen i kroppen
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Kolhydrater.
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
För dig som har typ 2-diabetes
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
En liten pp om vårt energisystem
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
matsmältningssystemet
FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI Apotekarprogrammet (MAPTY/F2APO) Farmakologi, sjukdomslära och läkemedelskemi; FSL 561 Delkurs 4: Endokrinologi.
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Mozhgan( Mona) Zeiae Mehr Programhantering JBKompetens
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Repetition.
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Träningslära ÅK8.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Barnfetma: Hur kan vi påverka? Betydelsen av - matvanor - fysisk aktivitet Claude Marcus Rikscentrum för Barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset 2005.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Äta för att behålla en god hälsa
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Matspjälkningen.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vitaminer.
Träff 3 Välkommen!.
Bra matvanor för den nyblivna mamman
Tipspromenad.
Faktautbildning obesitaskirurgi/ metabol kirurgi September 2019
Presentationens avskrift:

FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI Apotekarprogrammet (MAPTY/F2APO) Farmakologi, sjukdomslära och läkemedelskemi; FSL 561 Delkurs 4: Endokrinologi och gastrointestinal farmakologi Kost och hälsa Dick Delbro Vt-14

….My advice 2U

Vad skall vi prata om? 1. Undernäring. 2. Övervikt. 3. Metabola syndromet. 4. Kosten och hjärt-kärlsjukdomar. 5. Osteoporos. 6. Födoämnesöverkänslighet. 7. Ätstörningar. 8. Kosten och cancer. 9. Särskilda livsmedel. 10. Vitamintillskott i Sverige – bluff eller behov?

1. Undernäring

Järnbrist - ¼ av världens befolkning (fr.a. fertila kvinnor). Järninnehållet är begränsat i kosten. I. Höginkomstländer: ”Tomma kalorier” ger energi men inget järn. II. Låginkomstländer: För lite mat totalt samt förluster vid kronisk tarminfektion (hakmask).

Förebyggande av järnbrist Ökat järnintag. Ökat järnupptag (askorbinsyra som ökar järnets tillgänglighet; minskad förekomst av komplexbindare, t.ex. fibrer). Maskbehandling.

Vitamin A-brist Främsta orsaken till blindhet. Tillskott till barn < 5 år minskar dödlighet i mässling och diarré. A-vitamin finns i animalier (mjölkprodukter, ägg, lever) samt i gröna bladväxter.

Vitamin D-brist Barn som inte vistas i solen. Konsekvens av D-vitaminbrist? Rakit/osteomalaci. Förebyggande?

Brist på vattenlösliga vitaminer Tiaminbrist (beriberi – bristfällig energiproduktion i citronsyracykeln), niacinbrist (pellagra – diarré, hud-förändringar): Bristfällig kost i t.ex. flyktingläger. B12-folsyrabrist. C-vitaminbrist (skörbjugg).

Är jodbrist en realitet i Sverige?

2. Övervikt - fetma

Övervikt - (forts.) Hur mäter man detta på bästa sätt? BMI: kg / m2. Detta avspeglar ej bukfetma. Midjeomfånget avspeglar bättre bukfetman. Bäst är sagittalt bukmått (=bukhöjden då man ligger på rygg).

Övervikt – fetma (forts.)

3. Metabola syndromet

Metabola syndromet (forts.)

Metabola syndromet (forts.)

3. Kosten och hjärt-kärlsjukdomar

Nya Nordiska NäringsRekommendationer (NNR) En nyhet är att nya NNR mycket tydligare lyfter fram helheten i kosten. Sedan år 2000 har det kommit många studier om hur olika matvanor, eller kostmönster, påverkar hälsan.   – Resultatet är samstämmigt – risken för olika sjukdomar och viktuppgång minskar med en kost som består av mycket grönsaker, frukt, fisk, oljor, fullkorn och magra mejeriprodukter. Medan läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör innebär ökad risk, säger Irene Mattisson. Nya NNR betonar mer vilken typ av fett och kolhydrater man bör äta än mängden. – Bra fetter är till exempel raps- och olivolja och mjuka matfetter. Bra kolhydrater är fullkorn och fibrer, inte socker och vitt mjöl, säger Irene Mattisson.

Men… …är det absolut sant att fett utgör en kardiovaskulär risk, och är det självklart att statinernas gynnsamma effekt som sekundärprevention vid IHD är via fettsänkning?

Om det nu inte… …är fettet som är orsaken till IHD, vad är det då?

LT 2010

5. Osteoporos

6. Födoämnesöverkänslighet

7. Ätstörningar

8. Kosten och cancer.

Cancerframkallande kostfaktorer- myt eller sanning? För det första: Kunskapen om vilka kostfaktorer som är av betydelse är ofullständig. För det andra: Biomarkörer saknas.

Cancerframkallande kostfaktorer (forts.) Kosten kan innehålla karcinoger som: - Aflatoxin (från olika mögelsvampar av arten aspergillus; i t.ex. mjölk från kor som ätit kontaminerat foder). Nitrater (t.ex. processade köttvaror). Nitrosaminer (bildas t.ex. vid hårdstekning). Dioxiner (miljöförorening, bildas vid klor-förbränning; i fet fisk).

The only strong carcinogen found in the smoked food is 3: 4 benzpyrene, of which 2 1 ug. was found in smoked trout. As such smoked trout is daily food in some localized regions for the greater part of the year, it might explain the frequency of gastric carcinoma in these regions.

Ämnen som tycks skydda mot cancer Karotenoider (i morötter). Vissa vitaminer. Resveratrol (i rött vin – antioxidant). Grönt te. Curcumin (i gurkmeja). Diallyldisulfid (i vitlök). Capsaicin (i chillipeppar).

Curcumin Hör till ingefära-släktet. Stammen kokas, torkas, mals.

Kolo-rektal cancer The hypothesis that a diet high in fibre reduces colorectal cancer risk has been corroborated in the EPIC study. Our findings were published in parallel with the results from the PLCO cohort of the NIH-NCI. In that study, a similar protective effect of fibre on colorectal cancer polyps was observed. Together, these results indicate that fibre is protective both for the development of adenomatous polyps and for their malignant transformation. The hypotheses that consumption of red and processed meat increases colorectal cancer risk while intake of fish decreases risk is strongly supported by the EPIC results. The combination of these four dietary factors (i.e. fibre, fish, red and processed meats) plays a major role in colorectal cancer etiology in addition to alcohol intake, obesity and low physical activity.

Folat och risk för kolo-rektal cancer Har en viktig roll för DNA-syntesen. För mycket leder till blockad av DNA-reparation. ”För mycket och för lite skämmer allt!”

9. Särskilda livsmedel

10. Vitamintillskott i Sverige – bluff eller behov?