Att förklara kriser och krig

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Europa kring 1900.
Amerikanska revolutionen
Första världskriget - Bakomliggande konflikter och viktiga aktörer
Nationalism.
NAPOLEON Föddes på Korsika Blev general vid 25 års ålder
Mellankrigstiden.
Första världskriget.
TYSKLANDS ENANDE & Otto von Bismarck.
Första världskriget
Uppgifterna 1-5 Sidorna Den enväldiga kungen Uppgifterna 1-5 Sidorna
Första världskriget
Varför läser vi om första världskriget?
Första världskriget Ett krig som startar 1914 då ett politiskt mord sker i Europas östra oroliga del. Via allianser sprids kriget snabbt i Europa. Krigsplaner.
Europa 1914 Länderna i Norden var neutrala. Ententen: Storbritannien
Allianser innan kriget
Nationalismen och de nya nationerna
Diskutera: Varför blir det krig?
Första världskriget
Industriella revolutionen del 2
Första världskriget
Fakta om andravärdskriget
Första världskriget
Nationalism.
Första världskriget
ANDRA VÄRLDSKRIGET VÄGEN Om hur Hitlers plan blir verklighet TILL KRIG.
TEMA: Nationalism Nationalismens framfart i Europa under 1800-talet
Några orsaker till kriget
Första världskriget
Ord och begrepp för moment
En värld i lågor Andra Världskriget.
Andra Världskriget
Första världskriget.
Bakgrund och inledning
Ryska Revolutionen. Ståndsamhället Adel äger all jord – liten del av folket Präster stor makt – liten del av folket Bönder – 90% av folket äger ingenting,
1800.
Andra Världskriget
Kalla kriget! Vad hände sedan?
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Carl-Henrik Larsson, John Bauergymnasiet, Karlshamn, Karlshamn –
Varför kallas det världskrig?
Bakgrundsorsaker till första världskriget
Franska revolutionen Levande historia 8: s
Orsaker, Viktiga händelser & konsekvenser
Del 2: revolutionens följder
Första världskriget.
Första världskriget. Varför blev det krig? Första världskriget började som en sammandrabbning mellan några stormakter i Europa. Fram till dess hade stormakterna.
Första världskriget När Österrike-Ungens ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sofie blev skjutna av den serbiska nationalisten Gavrilo.
Vad gör att bomben går av och det blir krig?
Första världskriget Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget.
Västfronten Augusti 1914 Tyskland – Belgien (neutralt)Pressar sig ner mot Frankrike. Målet var att omringa fransmän och engelsmän. (Schlieffenplanen)
1900 La Belle Epoque – Den sköna tiden En tro på den ljusa framtiden.
Bakgrunden till första världskriget Mot krig: Allmän levnadsstandardökning i Europa Förbättrade kommunikationer knöt nya band mellan länderna Släktband.
En värld i lågor Lars Hindrum, Prästängsskolan, Eksjö –
Skyttegrav = Gropar som soldater försvarar sig i Öst och västfronten = ”öst och väst om Tyskland” Trippelentanten = Frankrike, Ryssland, Storbritannien.
Första Världskriget.
ORSAKER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Mellankrigstiden.
Första världskriget
Internationella relationer
RYSKA REVOLUTIONEN.
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Det andra världskriget
Bakgrunder till första världskriget
En värld i lågor Andra Världskriget.
Första världskriget 1914–1918.
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Varför började Det första världskriget?
Ett möte för att förhindra krig
Ideologier.
Den ryska revolutionen
Presentationens avskrift:

Att förklara kriser och krig För att förklara kriser och krigsutbrott kan man använda sig av tre nivåer: Systemnivån – här tittar man efter hur den internationella politiken ser ut i stort. Vilka stormakter finns det? Är dessa militära eller ekonomiska stormakter, eller kanske både och? Vilka stater är i allians med varandra? Är allianserna stabila eller skiftar de? Hur går det till när stater talar och förhandlar med varandra? Är det ett fredligt klimat eller är det aggressivt? Finns det några speciella idéer som verkar vara moderna för tillfället? Statsnivån – här tittar man på vad som händer inom olika stater. Är de olika stormakterna demokratier eller diktaturer? Verkar de vara inställda på att härska över andra eller är de fredliga? Är staterna stabila eller är det inrikespolitiskt oroligt med uppror och risk för revolutioner? Individnivå – här tittar man på de olika ledarna. Är de demokratiska och fredliga eller aggressiva? Är de skickliga eller inte? Har de sitt folk med sig?

Varför utbröt första världskriget? Systemnivån Tyskland enades 1870-71 genom att bl.a. besegra Frankrike i ett krig där de tog området Elsass-Lothringen. Tysklands makt växte och de började utmana Storbritannien och Frankrike om kolonier i världen. Efter Napoleons krig över hela Europa hade alltfler i Europa börjat tänka i nationalistiska termer. Varje ”folk” ville ha en egen stat. Det var länge sedan det hade varit ett stort krig i Europa och folk hade svårt att föreställa sig det vidriga i det som skulle komma. Den tekniska utvecklingen gjorde bl.a. att trupper kunde transporteras mycket snabbare på järnväg, vapnen hade utvecklats (kulsprutan, gasen) och konservburken fick faktiskt betydelse för matförsörjningen till trupperna.

Statsnivån Den tyska politiken var aggressiv utåt. Inom landet var det sociala orättvisor. Ledarna tyckte att det skulle vara bättre med ett krig 1914 än några år senare för de fruktade att ryssarna då skulle ha byggt ut sin järnväg ännu mer. Nationalistiska oroligheter i både Österrike-Ungern och Osmanska riket (Turkiet). Stark serbisk nationalism. Mycket oroligt Ryssland. Väldiga orättvisor gjorde att många ville se förändringar. Frankrike ville gärna ha revansch för nederlaget mot Tyskland 1870-71. Ville ha tillbaka Elsass-Lothringen. Storbritannien oroliga över tyskarnas växande ekonomiska och militära makt, speciellt flottan. Dessutom lite otydliga i allianspolitiken. USA var trots sin ökade ekonomiska makt isolationistiskt och ville inte lägga sig i Europas affärer.

Individnivå Kejsaren i Österrike-Ungern, Franz Josef, var en gammal man och militären hade mycket makt. Den tilltänkte kejsaren, Franz Ferdinand, skulle ha kunnat agera annorlunda. Han var nämligen mer modern och fredligt inriktad I Ryssland regerade Nikolaj II. Han var mest intresserad av att slå ner upprorstendenser och krav på förändringar. Dessutom hade han en hustru som inte var helt stabil och som försökte påverka hans politik på ett märkligt sätt. Kejsar Wilhelm II i Tyskland var klumpig och lyckades ofta reta upp sina grannländer genom sitt agerande.