av kött på klimatförändringarna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
Geografi Henrik Carlsson.
Människorna i världen Var bor det flest människor?
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Är världen på rätt spår? Situationen idag: Enligt EFA Global Monitoring Report 2002 Presentation vid mötet En jämställd skola för alla? Sida, 4 april 2003.
Jaktens värde och rovdjuren
Tips när du planerar måltider
1 IPCC R K Pachauri Ordförande, IPCC Generaldirektör, TERI Översatt till svenska av Jonas Norberg, Björn Isberg & Per-Anders Jande Global Varning! Effekten.
Hastighetens påverkan på koldioxidutsläppen
Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
För drygt 30 år sedan - i mitten av 70-talet - kostade sjukvården i USA och Sverige mest i världen som andel av BNP - ca 9 %.
Kort om miljön och vår konsumtion
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Skogsgödsling En översikt Folke Pettersson.
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Landsbygdsutveckling med radikalt nya förutsättningar.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Fossilbränslefri region
Överbefolkning.
Bastugatan 2. Box S Stockholm. Blad 1 Läsarundersökning Maskinentreprenören 2004.
Klimatpåverkan från livsmedel
Company/Dept, Author Nyheter om N och P i foder till grisar! Kerstin Sigfridson Lantmännen Lantbruk Produktutveckling Piggfor Kerstin.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Entreprenörskaps- barometern 2012 Entreprenörskapsbarometern 2012 Sveriges största attitydundersökning.
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Klimatapartheid... vem har ansvaret i en delad värld?
Ekologiska Fotavtryck
1 Alarik Sandrup Energipolitisk expert Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Drivkrafter inom den internationella klimat- och energipolitiken.
Mat och klimat.
1 Figur 1.1 Utveckling av Sveriges BNP per invånare under perioden 1990–2010 jämfört med OECD och ett genomsnitt för de sex närmaste konkurrentländerna.
Växthus-effekten The Greenhouse Effect.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Sveriges första anläggning för flytande biogas
Kväve Almedalen 2013 Johanna Sandahl, vice ordförande.
Lantmännen – först ut med klimatdeklarerade livsmedel
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Klimatförändringarna
Mat.
Så här mycket mark behövs för att tillgodose Sveriges import  Bomull1 600 km 2  Soja1 600 km 2  Kaffe1 300 km 2  Brasilianskt nötkött1 100 km 2  Etanol.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Hakuna Mat Framtidens mat är på väg!. Vad ska jag berätta?  Kort om oss  Köttproduktionens inverkan på miljön  Den oväntade lösningen  Smakprov och.
Forma ett nytt internationellt avtal EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimatförändringarna.
Nyttan med den svenska livsmedelsprodutionen
IEA och IPCC hävdar att de fossila bränslenas användning kommer att öka.
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Både livsnödvändig och kan leda till global katastrof
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
Miljövän naturligtvis
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Skogen och klimatet Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Frågor och svar till Livsloppet Vilka är grundorsakerna till hunger? 1. Dåliga skördar X. Fattigdom och brist på demokrati och rättvisa 2. Brist.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Minska matavfall i skolorna
Skolmat Namn på föreläsare.
Geografi Henrik Carlsson.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Klimat och miljö.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

av kött på klimatförändringarna Global Varning! Effekten av produktion och konsumtion av kött på klimatförändringarna R K Pachauri Ordförande, IPCC Generaldirektör, TERI Översatt till svenska av Jonas Norberg, Björn Isberg & Per-Anders Jande 1 1

Utmaningar för jordbruket Tillväxten av det totala intaget av kalorier i världen: Har inte löst problemen med svält och undernäring i fattiga länder (svälten ökar i många länder)‏ Har lett till ökad negativ påverkan på vår miljö Production of food and fibre has more than kept pace with the sharp increase in demand in a more populated world. The global average daily availability of calories per capita has increased (Gilland, 2002), with some notable regional exceptions. This growth, however, has been at the expense of increased pressure on the environment, and depletion of natural resources (Tilman et al., 2001; Rees, 2003), while it has not resolved the problems of food security and child malnutrition suffered in poor countries. During the last four decades, agricultural land gained almost 500 Mha from other land uses, a change driven largely by increasing demands for food from a growing population. Every year during this period, an average 6 Mha of forestland and 7 Mha of other land were converted to agriculture, a change occurring largely in the developing world (Table 8.1). This trend is projected to continue into the future (Huang et al., 2002; Trewavas, 2002; Fedoroff and Cohen, 1999; Green et al., 2005), and Rosegrant et al., (2001) project that an additional 500 Mha will be converted to agriculture during 1997- 2020, mostly in Latin America and Sub-Saharan Africa. WG3 Chap8 Under de senaste 40 åren har jordbruksland tagit nästan 5 Miljoner kvadratkilometer (500 Mha) från skogen osv. Ytterligare lika mycket mark planeras att omvandlas till jordbruksmark under åren 1997-2020, mestadels i Latin- Amerika och Afrika söder om Sahara (dvs nästan dubbla takten!)‏ 5 5

Utsläpp av växthusgaser från djuruppfödning Utgör 80 % av utsläppen från jordbruket Utgör 18 % av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser: 9% av koldioxidutsläppen 37% av metanutsläppen, som har 23 gånger starkare växthuseffekt jämfört med koldioxid under 100 år. 65% av lustgasutsläppen, som har 296 gånger starkare växthuseffekt jämfört med koldioxid under 100 år For agriculture alone, which account for 22% of global emissions, livestock constitute over nearly 80% of all emissions. Livestock production is responsible for 18% of greenhouse-gas emissions as measured in carbon dioxide equivalent. Altogether, that's more than the emissions caused by transportation. The livestock sector accounts for: -         9% of CO2 deriving from human-related activities, but produces a much larger share of even more harmful greenhouse gases. -         37% of all human-induced methane (23 times as warming as CO2), which is largely produced by the digestive system of ruminants. -         65% of human-related nitrous oxide, which has 296 times the Global Warming Potential (GWP) of CO2. Most of this comes from manure. Food and Agriculture Organisation – Livestock, Environment and Development Initiative, Livestock’s Long Shadow –Environmental Issues and Options, 2006: http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.htm Källa: FAO, 2006 6 6

Fördelning av utsläpp av växthusgaser från olika delar av djurindustrin McMichael A.J., Powles J., Butler C. and Uauy R., 2007. Food, livestock production, energy, climate change, and health. The Lancet 370: 9594, pp 1253 - 1263 Källa: The Lancet, 2007 7 7

Ytterligare växthusgaserkällor från köttindustrin Kött kräver kylning under transport och förvaring Animaliska produkter kräver normalt mycket mer förpackningar jämfört med annan mat Kött kräver tillagning vid hög temperatur under lång tid En stor del av köttet blir sopor (ben, fett, utgångna datum), som ofta används till landutfyllnad och avfallsförbränning 9 9

Djurindustrins påverkan på marken Djurindustrin är den utan jämförelse största användaren av mark av alla mänskliga aktiviteter Djurindustrin använder 70 % av all jordbruksmark och 30 % av jordens totala landyta 70% av den tidigare regnskogsmarken i Amazonas används som betesmark och en stor del av den resterande marken används för odling av djurfoder Livestock is responsible for 64% of ammonia emissions, which contributes significantly to acid rain. Livestock accounts for over 8% of global human water use, mostly for the irrigation of feedcrops. It is probably the largest sectoral source of water pollution, contributing to eutrophication, dead zones in coastal areas, degradation of coral reefs, human health problems, emergence of antibiotic resistance and many others. The livestock sector may well be the leading player in the reduction of biodiversity, since it is the major driver of deforestation, as well as one of the leading drivers of land degradation, pollution, climate change, overfishing, sedimentation of coastal areas and facilitation of invasions of alien species.Some 306 of the 825 terrestrial ecoregions identified by the WWF reported livestock as one of the current threats. FAO Livestock’s long shadow Producing one kilogram of beef: -         leads to the emission of greenhouse gases with a warming potential equivalent to 36.4 kg of CO2, -         releases fertilising compounds equivalent to 340 g. of sulphur dioxide and 59 g. of phosphate, -         consumes 169 megajoules of energy. In other words, a kilogram of beef is responsible for the equivalent of the amount of CO2 emitted by the average European car every 250 kilometres, and burns enough energy to light a 100-watt bulb for nearly 20 days. Over two-thirds of the energy goes towards producing and transporting the animals' feed. The industry causes more water pollution than all other sources combined[2]. In the US, the industry produces 5 tons of manure every year for every person[3]. The manure, combined with runoff of pesticides, fertilizers, antibiotics, and other chemicals, regularly overflows into streams and rivers. This water pollution causes miscarriages, exposure to carcinogens, and outbreaks of bacteriological diseases such as pfisteria, giardia, and cryptosporidium. Animal agriculture is the leading cause of ammonia and nitrous oxide emissions, increasing acid rain and global warming, and killing aquatic life. [1] B. Parmentier Nourrir l’Humanité – les grands problèmes de l’agriculture mondiale au XXIe siècle, la decouverte Paris 2007. [2] EPA, 1999: http://www.massanimalrights.org/enviroflier.html [3] US Senate Agriculture Committee, 1997: http://www.massanimalrights.org/enviroflier.html Entre 30000 et 60000 litres d’eau sont nécessaires pour produire 1 kg de viande de boeuf contre seulement 800 litres pour 1 kg de blé. La production de viande utilise ainsi 60 % des réserves d’eau mondiale. Le bétail des pays riches mange autant de céréales que les indiens et les chinois réunis (2,5 milliards d’êtres humains. Près de 50 % de toutes les récoltes alimentaires dans le monde servent à nourrir le bétail et 64 % des terres cultivables servent à la production de viande (pâturages et fourrage). http://www.notre-planete.info/actualites/lireactus.php?id=1698 20% av jordens betesmark har förstörts genom överbetning, sammanpressning av jorden och erosion Källa: FAO, 2006; Goodland R. et al,1999 11 11

Andra miljökonsekvenser av djuruppfödning Mängd vatten som behövs för att producera 1 kg: Majs………….. 900 l Ris……………. 3 000 l Kyckling……….3 900 l Fläsk…………. 4 900 l Biff…………. 15 500 l From Joyce: Not sure if Dr Pachauri will know much about silage as it’s widely used here and in Europe and N America . Basically grass is cut and stored under plastic and rots down to be used for animal feed, especially in winter. It produces a horrid polluting liquid which can seep out. Silage can be 200 times more polluting than untreated sewage.[1] [1] Environment Agency. Norris B, press release, Farmers urged to take care making silage, 25th May 1999, in Compassion in World Farming Trust, 1999. Factory Farming and the Environment. Available from www.ciwf.org.uk/globalwarning Boskapsuppfödningen svarar för 64 % av ammoniakutsläppen, som bidrar till surt regn. Boskapssektorn är bland de största källorna till mark- och vattenförorening med nitrat- och fosforutsläpp från flytgödsel och ensilageavrinning samt genom användningen av kvävegödselmedel. Källa FAO, 2006; A.K. Chapagain and A.Y. Hoekstra 2004 12

Djuruppfödningens inverkan på tillgången till mat 1/3 av världens spannmålsskörd och över 90% av all soja används som djurfoder, trots att det är ineffektivt : Det krävs över 10 kg foder för att producera 1 kg nötkött Det krävs 4 till 5,5 kg spannmål för 1 kg griskött Det krävs 2,1 till 3 kg spannmål för 1 kg kycklingkött Animals kept in industrial type farms eat mostly cereal and soya-based rations. In fact around a third of the world’s cereal harvest and over 90% of soya is used for animal feed.[i] This land could be used to grow crops for human food. In addition, feeding cereals to animals is an inefficient way to feed people. The 2008 IAASTD Report says that it takes for example 4.5 plant-derived calories to produce one calorie of egg or milk and 9 plant-derived calories to produce one calorie of beef or lamb meat.9 [i] Steinfeld H et al. (2006).Chapter 2. Livestock in geographic transition. In Livestock’s Long Shadow: environmental issues and options. Food and Agriculture Organisation of the United Nations. Rome http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.htm Each kilo of meat represents several kilos of grain, either corn or wheat, that could be consumed directly by humans. It takes 7 kilograms of grain to produce one kilogram of beef: the conversion is 4 to 1 for pork and 2 to 1 for chicken. Brown University, World Hunger Program, 1992: http://www.massanimalrights.org/enviroflier.html Theoretically, a knowledgeable farmer having excellent seeds, a favourable climate, sufficient water, fertilizers and pesticides can feed up to 30 persons throughout the year on one hectare with vegetables, fruits, cereals and vegetable fats. If the same area is used for the production of eggs, milk or meat, the number of persons fed varies from 5 to 10. B. Parmentier Nourrir l’Humanité – les grands problèmes de l’agriculture mondiale au XXIe siècle, la decouverte Paris 2007 En jordbrukare kan föda 30 personer under ett år på 1 hektar med grönsaker, frukt, bär, spannmål och vegetabiliska fetter Om samma område används för produktion av ägg, mjölk eller kött, är antalet som kan födas mellan 5 och 10 personer Källa: FAO, 2006; CAST 1999; B. Parmentier, 2007 13

Behovet av förändringar i konsumtionsmönster En minskning av boskapsindustrin genom minskad konsumtion är det mest effektiva sättet att minska växthusgasutsläppen från animalieproduktionen En person som lever 70 år som vegan släpper ut 100 ton CO2-ekvivalenter mindre Under this new food paradigm, people will need to reconsider the place of meat in their diets. Raising animals outdoors on grass will necessarily mean that there are fewer of them to eat, and higher prices for sustainably and humanely raised meat will mean shifting this from the center of each meal. WWI SOW 2008 A person consuming a mixed diet with the mean American caloric content and composition causes the emissions of 1,485 kg CO2-equivalent above the emissions associated with consuming the same number of calories, but from plant sources. Far from trivial, nationally this difference amounts to over 6% of the total U.S. GHG emissions. A person who lives 70 years as a vegan will prevent over 100 tons of GHG emissions. University of Chicago, Gidon Eshel and Pamela Martin, Diet, Energy and Global Warming: http://www.massanimalrights.org/enviroflier.html Brittiska och amerikanska hushåll slänger c:a 1/3 av den mat de köper En förändring av konsumtionsmönstren krävs för att uppnå ett hållbart samhälle med låga CO2 -utsläpp Källa: Eshel & Martin, 2006; Waste & Resources Action Programme, 2008 19

Kraften hos de brittiska konsumenterna Det genomsnittliga hushållet skulle minska CO2-utsläppen mer om de halverade sin köttkonsumtion än om de halverade sin bilanvändning (1,80 ton CO2 per år mot 1,56 ton CO2 per år)‏ En familj på fyra som äter en 250-grams nötköttsburgare var släpper ut lika många CO2-ekvivalenter som en bilist som kör från London till Cambridge (16 kg CO2)‏   Average annual mileage per car = 8770, so 14 114km Average car produces 186g CO2 per km, so 2.6t CO2 per year   Average number of cars per household = 1.2   So, average CO2 per household with average car = 2.6 x 1.2 = 3.12t CO2 per year   3.12 / 2 = 1.56   So, halving car usage would save on average 1.56t CO2 per household per year   Cutting all meat out of diet saves 1.5t CO2 per person per year   So, halving meat consumption saves 0.75t CO2 per person per year   Average number of people per household = 2.4   2.4 x 0.75 = 1.8   So, halving meat consumption would save on average 1.8t CO2 per household per year   1.8 is bigger than 1.56!   So, the average household would reduce CO2 emissions by more if they halved their meat consumption than if they halved their car usage.   (CIWF, figures from the van Beukering et al paper). Producing one kilogram of beef leads to the emission of greenhouse gases with a warming potential equivalent to 36.4 kg of CO2. In other words, a kilogram of beef is responsible for the equivalent of the amount of CO2 emitted by the average European car every 250 kilometres, and burns enough energy to light a 100-watt bulb for nearly 20 days. So 2.2 pounds of beef is equivalent to 155 miles. So eating a quarter pounder beef burger is equivalent to driving 17.6 miles. So if a family of 4 eat a quarter pounder each it's equivalent to driving 70 miles. A family of four eating a quarter pounder beef burger each is responsible for the CO2 equivalent of driving from London to Cambridge. Sources: - Ogino et al, 2007, Animal Science Journal, Evaluating environmental impacts of the Japanese beef cow–calf system by the life cycle assessment method, 2007; (The calculations, which are based on standard industrial methods of meat production in Japan, did not include the impact of managing farm infrastructure and transporting the meat, so the total environmental load is higher than the study suggests.)‏ Compassion in World farming (for figures adaptation). If everyone in the UK abstained from eating meat for one day a week, this would save 13 Mtons CO2 of greenhouse gas emissions. This would result in greater carbon savings than taking 5 million cars off the road in the UK (10.4 Mt CO2). This would be almost equivalent to replacing one billion light bulbs with low-energy ones. - Pieter van Beukering, Kim van der Leeuw, Desirée Immerzeel and Harry Aiking (2008) Meat the Truth. The contribution of meat consumption in the UK to climate change. Institute for Environmental Studies (IVM), VU University, Amsterdam, the Netherlands. - HM Government (2006) Climate Change, the UK programme 2006. Om alla i Storbritannien avstod från att äta kött en dag i veckan, skulle detta spara 13 miljoner ton CO2-ekvivalenter Detta skulle minska koldioxidutsläppen mer än att ta bort 5 miljoner bilar från vägarna i Storbritannien (10,4 milj. ton CO2)‏ Detta skulle motsvara att nästan en 1 miljard glödlampor ersätts av lågenergilampor. Källa: Compassion in World Farming, Ogino et al, 2007, Pieter van Beukering et al, 2008 20

Hur kan förändringar ske? Genom kraften hos konsumenter och medborgare: Minska köttkonsumtionen Välj ekologiska produkter Verka för ökad medvetenhet Genom makthavares beslut: Främja en livsmedelspolitik som är friskare, mer hållbar och mer mänsklig. 21

Jag menar att en överdriven konsumtion av kött tillhör denna kategori. Några av de allvarligaste hoten mot mänsklighetens långsiktiga överlevnad ignoreras fortfarande. Jag menar att en överdriven konsumtion av kött tillhör denna kategori. Jonathon Porritt, Ordförande, UK Sustainable Development Commission, Director, Forum for the Future 22

Var själv den förändring du vill se i värden 23