Tips när du planerar måltider

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Släng inte mat! Ta hand om den!
Betyg och bedömning.
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
Ät rätt För att träna lätt.
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Mat och hälsa åk 8.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Näring och individuella behov åk 8
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Mat och klimat.
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
matsmältningssystemet
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Mat.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Exempel på elevsvar uppgift 1
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Lektion 1 Mål med lektionen:
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Marknadsundersökning - LIVE
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Varför du ska dricka kranvatten...
Tallriksmodellen består av tre delar:
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Tallriksmodellen består av tre delar:
Träff 3 Välkommen!.
Presentationens avskrift:

Tips när du planerar måltider

Använd tallriksmodellen

Använd matcirkeln

Livsmedelsverkets fem kostråd Ät mycket frukt och grönt – gärna 500 gram per dag! Väl i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris! Välj gärna nyckelhålsmärkt Ät fisk – gärna 2-3 gånger i veckan! Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat.

Klimatsmart mat I AFFÄREN Köp närproducerad mat Köp ekologiskt Sidan 94-96 I AFFÄREN Köp närproducerad mat Köp ekologiskt Köp mat efter säsong Köp mat långt ner i näringskedjan. Ät mer baljväxter och spannmål och mindre kött. Köp miljömärkt fisk Köp färska livsmedel utan onödiga förpackningar.

I KÖKET Planera så att du inte köper mer mat än vad som går åt Tillaga maten energisnålt – använd eftervärmen Laga gärna fler rätter när ugnen är varm Använd vattenkokare Koka livsmedel med lock. Det drar fem gånger så mycket energi att koka utan lock. Drick vanligt kranvatten. Flaskvatten transporteras med lastbilar som släpper ut koldioxid. Ät upp maten! Vi slänger en nästan en femtedel av all mat vi köper. Använd resterna till nya maträtter.

s.18