Tips när du planerar måltider
Använd tallriksmodellen
Använd matcirkeln
Livsmedelsverkets fem kostråd Ät mycket frukt och grönt – gärna 500 gram per dag! Väl i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris! Välj gärna nyckelhålsmärkt Ät fisk – gärna 2-3 gånger i veckan! Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat.
Klimatsmart mat I AFFÄREN Köp närproducerad mat Köp ekologiskt Sidan 94-96 I AFFÄREN Köp närproducerad mat Köp ekologiskt Köp mat efter säsong Köp mat långt ner i näringskedjan. Ät mer baljväxter och spannmål och mindre kött. Köp miljömärkt fisk Köp färska livsmedel utan onödiga förpackningar.
I KÖKET Planera så att du inte köper mer mat än vad som går åt Tillaga maten energisnålt – använd eftervärmen Laga gärna fler rätter när ugnen är varm Använd vattenkokare Koka livsmedel med lock. Det drar fem gånger så mycket energi att koka utan lock. Drick vanligt kranvatten. Flaskvatten transporteras med lastbilar som släpper ut koldioxid. Ät upp maten! Vi slänger en nästan en femtedel av all mat vi köper. Använd resterna till nya maträtter.
s.18