C.Fjellström Fisk som föda i Sverige Kön-ålder-klass •Tidsperioder •Regioner •Värderingar och status
C.Fjellström Fisk blir till mat på tallriken •Konservering •Tillagning •Måltider
C.Fjellström Making the most of Nature!? •Havet gav stenåldernsmänniskan basfödan, dvs innan jordbruket Nordborna åt bl a följande: Ål, gädda, mört, lax, storspigg, sarv,färne,harr, torsk, säl, delfin, svärfisk, stör, tonfisk.
C.Fjellström Jorbrukarens mat •Jordbrukets införande minskade fiskkonsumtionen Visas genom mätningar av zink och¹³C
C.Fjellström Den vita fastematen •Den katolska lärans införande under medeltiden ökade fiskkonsumtionen
C.Fjellström Mot köpemat och urbanisering •Sillen blir arbetarens basföda •Fiskkonserverna ökar i betydelse •Färsk fisk och torkad fisk minskar – fryst ökar
C.Fjellström Fiskkonsumtionen över tid
C.Fjellström Fet fisk i kosten under olika tidsperioder Beräkningarna bygger på arkeologiska data, arkivmaterial och intervjuer
C.Fjellström Kustband kontra inland- exempel •Bohuslän, Blekinge •Kalix •Västerbotten •Stockholm, Norrköping •Stocka
C.Fjellström Konservering, tillagning, måltider •Torkad, saltad, fermenterad, rökt, konserverad, fryst •Kokt-stekt •Fiskmåltider – grammatik
C.Fjellström Fisk – fattigmansmat eller statusmat? •Sociala miljöer – fiskare – borgare •Manligt – kvinnligt •Barn-äldre