Hur når vi våra gemensamma mål? Hållbara Måltider Hur når vi våra gemensamma mål?
Agenda för dagen Presentation av alla deltagare Syfte för dagen Presentation av recept Jämföra råvaror med varandra ur klimatperspektiv Rester. Vad kan man göra? Indelning av grupper Matlagning Lunch Städning Återkoppling och summering
AcadeMedia Måltid Syfte med dagen Minska vår klimatpåverkan Val av råvara Resthantering Vego VS animalier Hur beräknar man klimatavtryck?
Hur beräknar man klimatavtryck? kyckling 1 kg nötkött 1 kg fläskkött 1 kg fisk 1 kg balj 1 kg pasta 1 kg Kg co2/kg råvara 3,2 27 3,44 10,1 1 0,65 Hur långt kan jag köra? 22 km 187 km 24 km 53 km 7 km 4 km
Ungersk fläskgulasch på karré 500 g grytbitar av fläskkarré 2 msk smör gärna klarifierat salt svartpeppar 6 dl vatten 2 st gula lökar 2 st vitlöksklyftor 3 st röda paprikor 3 msk olivolja 1 st hönsbuljongtärningar 2 msk paprikapulver 1 tsk hela spiskumminfrön 3 msk tomatpuré salt svartpeppar nymald 1 kruka bladpersilja
Krämig Mifupastapanna 2 pkt Mifu strimlor 5 dl Vispgrädde 1,5 L Vatten 2 st gula lökar 1 krm - 1 tsk Liquid smoke 1 krm Grovmalen svartpeppar 2 msk Grönsaksbuljong 2 näve Ruccola 4 st Urkärnade strimlade tomater 50 g Hårdost parmesan 2 msk Maizena
Timjan- och rödlöksfocaccia 2 bröd Grundrecept focaccia 25 g färsk jäst, 1/2 pkt 3 dl ljummet vatten 0,5 dl olivolja 2 msk honung 1 msk flingsalt 5 dl vetemjöl special 2 dl grahamsmjöl Olivolja och flingsalt till plåten Finstrimlad rödlök Färsk eller torkad timjan
Butternutspread med pumpakärnor 200 g butternutpumpa, cirka 1/2 pumpa 1 tsk olja 0,5 tsk citronsaft En nypa chiliflakes Salt och peppar 0,5 tsk äppelcidervinäger 1 dl pumpakärnor 1 klyfta vitlök 2 msk Imat fraiche
Klimatsmarta pannbiffar med linser, rotfrukter och bönor 800 g blandfärs 1 burk kidneybönor á 200g (eller helst blötlagda och kokta) 1 dl kokta röda linser 1 dl kokt korngryn 2 st kokta pressade potatisar 2 små kokta morötter 1 kokt palsternacka 2 hackade rödlökar 1,5 tsk salt 4 krm malen svartpeppar 1 dl vatten eller havredryck 1-2 msk potatismjöl 2 msk smör eller margarin att steka i
Grönärtsfalafel med veganchiliaioli 6 port 200 g torkade kikärtor och 300 g torra gröna ärtor 1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök 3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt) 4 vitlöksklyftor 1,5 tsk salt 2 tsk spiskummin 1 tsk korianderpulver 1 tsk svartpeppar 2 tsk bikarbonat 2 tsk bakpulver Vegetabilisk olja till fritering
Vegansk chiliaioli 1 dl kikärtsspad (aquafaba) 4 tsk äppelcidervinäger 0,5 dl senap 4 dl neutral olja, t ex rapsolja 3 vitlöksklyftor 1 tsk salt 4 krm vitpeppar
Ugnsrostad kyckling med rotfrukter i chimichurry 1,5 kg kycklinglårfilé 5 st morot 5 st palsternacka(or) 25 st potatis(ar) 5 st gul lök(ar) 2,5 st squash 10 msk olivolja 5 msk chimichurry 20 st kvisttomat(er), små 250 gram fetaost, tärnad svartpeppar Chimichurry 2 dl finhackad persilja (2 dl motsvarar 2 krukor) 1 dl olivolja 1/2 dl citronjuice 3 msk finhackad schalottenlök 1 tsk finhackad vitlök 1 tsk chiliflakes (t ex red hot chilipepper) 1 1/2 krm salt
Sojafärsmoussaka med rödbetstzatziki 3 st aubergine medelstora 2 tsk salt Köttfärssås: 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 400 g sojafärs 1 st burk krossade tomater 0.5 dl vin torrt vitt 1 msk persilja finhackad 1 msk timjan eller 1 tsk torkad 2 krm kanel mald 0.75 tsk salt Ostsås: 5 dl mjölk 2.5 msk mjöl 2 msk smör eller margarin 1 st ägg 2 dl riven ost salt peppar Ugn: 175°
Rödbetstzatziki 2 färska rödbetor 3 dl turkisk yoghurt Eller avrunnen naturell 2 klyftor vitlök, pressas 0,5 citron, pressas 2 msk flytande honung (eller efter eget tycke och smak) Lite olivolja, extra virgin Salt och peppar efter eget tycke och smak
Clam Showder med asiatisk touch 10 pers 1 kg blåmusslor, 1-2 msk neutral olja, typ raps 3-4 salladslökar, fint hackade 2 klyftor vitlök, fint hackade 1 koriander (spara lite till dekoration) 1 stjälk citrongräs 4 tärnade potatisar 1/2-1 röd chili, beroende på styrka 4 dl kokosmjölk 1 dl vatten 1 msk fisksås 1 lime
Layouten Rubrik och innehåll med diagram
Layouten Två innehåll med tabell Första punkten här Andra punkten här Tredje punkten här Grupp A Grupp B Klass 1 82 95 Klass 2 76 88 Klass 3 84 90
Layouten Två innehåll med SmartArt Första punkten här Andra punkten här Tredje punkten här Steg 1 Rubrik Steg 2 Rubrik Steg 3 Rubrik Steg 4 Rubrik Steg 5 Rubrik