Hur når vi våra gemensamma mål?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syra dina grönsaker
Advertisements

MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Vad ska ni äta för gott idag ?
Under första levnadsåret
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
MENY VÅRTERMINEN 2014 SKOLA
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
MAT – OCH MATKULTUR I SYDAMERIKA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
MATSEDEL HÖSTTERMINEN 2011
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2012 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Kökets val Kycklingköttbullar med makaroner, ketchup Shepards pieLingonpanna.
MENY VÅRTERMINEN 2014 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Röd dag Trettondagen PlaneringsdagKöttbullar med pastaIndiana Jansson (gratäng.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Från frukost till kvällsmål.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Kost för idrottare.
Klyftpotatis. Du behöver: 3-4 stycken potatisar Olja Salt och/eller grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver.
SKOLMATSEDEL HÖSTTERMINEN 2013 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug v aug Köttbullar med makaroner ketchup Sprödbakad fisk med kall.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Sveriges matkultur.
Kryssning med Hilja på onsdagen. Karaoke Vi sjöng utländska låtar. Hilja hade en mängd olika slags musik, så det blev jättemäktigt. Vi sjöng utländska.
Tillred mat av din fisk.
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Repetition av näringslära
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
.. Vi valde ett äpple som ikon därför att det passar till namnet (M L K) och temat. Det ser fräscht ut och representerar klokhet. Äpplet har en fin grön.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Medeltiden historia åk 4 del 2
Rubriklayout Underrubrik.
Linguine San Marzano e Bufala 95 kr
Nina Barresjö Carpe Diem
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
CHILI-CHORIZO-GRYTA MED SPAGHETTI
Rubriklayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Rubrikbildslayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Tillred mat av din fisk.
Rubriklayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Rubriklayout Underrubrik.
Presentationens avskrift:

Hur når vi våra gemensamma mål? Hållbara Måltider Hur når vi våra gemensamma mål?

Agenda för dagen Presentation av alla deltagare Syfte för dagen Presentation av recept Jämföra råvaror med varandra ur klimatperspektiv Rester. Vad kan man göra? Indelning av grupper Matlagning Lunch Städning Återkoppling och summering

AcadeMedia Måltid Syfte med dagen Minska vår klimatpåverkan Val av råvara Resthantering Vego VS animalier Hur beräknar man klimatavtryck?

Hur beräknar man klimatavtryck?   kyckling 1 kg nötkött 1 kg fläskkött 1 kg fisk 1 kg balj 1 kg pasta 1 kg Kg co2/kg råvara 3,2 27 3,44 10,1 1 0,65 Hur långt kan jag köra? 22 km 187 km 24 km 53 km 7 km 4 km

Ungersk fläskgulasch på karré 500 g grytbitar av fläskkarré 2 msk smör gärna klarifierat salt svartpeppar 6 dl vatten 2 st gula lökar 2 st vitlöksklyftor 3 st röda paprikor 3 msk olivolja 1 st hönsbuljongtärningar 2 msk paprikapulver 1 tsk hela spiskumminfrön 3 msk tomatpuré salt svartpeppar nymald 1 kruka bladpersilja

Krämig Mifupastapanna 2 pkt                   Mifu strimlor 5 dl                      Vispgrädde 1,5 L                    Vatten 2 st                      gula lökar 1 krm - 1 tsk  Liquid smoke 1 krm               Grovmalen svartpeppar 2 msk                 Grönsaksbuljong 2 näve                Ruccola 4 st                      Urkärnade strimlade tomater 50 g                    Hårdost parmesan 2 msk                 Maizena

Timjan- och rödlöksfocaccia 2 bröd Grundrecept focaccia 25 g färsk jäst, 1/2 pkt 3 dl ljummet vatten 0,5 dl olivolja 2 msk honung 1 msk flingsalt 5 dl vetemjöl special 2 dl grahamsmjöl Olivolja och flingsalt till plåten Finstrimlad rödlök Färsk eller torkad timjan

Butternutspread med pumpakärnor 200 g butternutpumpa, cirka 1/2 pumpa  1 tsk olja  0,5 tsk citronsaft  En nypa chiliflakes  Salt och peppar 0,5 tsk äppelcidervinäger 1 dl pumpakärnor 1 klyfta vitlök 2 msk Imat fraiche

Klimatsmarta pannbiffar med linser, rotfrukter och bönor 800 g blandfärs 1 burk kidneybönor á 200g (eller helst blötlagda och kokta) 1 dl kokta röda linser 1 dl kokt korngryn 2 st kokta pressade potatisar 2 små kokta morötter 1 kokt palsternacka 2 hackade rödlökar 1,5 tsk salt 4 krm malen svartpeppar 1 dl vatten eller havredryck 1-2 msk potatismjöl 2 msk smör eller margarin att steka i

Grönärtsfalafel med veganchiliaioli 6 port 200 g torkade kikärtor och 300 g torra gröna ärtor 1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök 3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt) 4 vitlöksklyftor 1,5 tsk salt 2 tsk spiskummin 1 tsk korianderpulver 1 tsk svartpeppar 2 tsk bikarbonat 2 tsk bakpulver Vegetabilisk olja till fritering

Vegansk chiliaioli 1 dl kikärtsspad (aquafaba) 4 tsk äppelcidervinäger 0,5 dl senap 4 dl neutral olja, t ex rapsolja 3 vitlöksklyftor 1 tsk salt 4 krm vitpeppar

Ugnsrostad kyckling med rotfrukter i chimichurry 1,5 kg kycklinglårfilé 5 st morot 5 st palsternacka(or) 25 st potatis(ar) 5 st gul lök(ar) 2,5 st squash 10 msk olivolja 5 msk chimichurry 20 st kvisttomat(er), små 250 gram fetaost, tärnad svartpeppar Chimichurry 2 dl finhackad persilja (2 dl motsvarar 2 krukor) 1 dl olivolja 1/2 dl citronjuice 3 msk finhackad schalottenlök 1 tsk finhackad vitlök 1 tsk chiliflakes (t ex red hot chilipepper) 1 1/2 krm salt

Sojafärsmoussaka med rödbetstzatziki 3 st aubergine medelstora 2 tsk salt Köttfärssås: 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 400 g sojafärs 1 st burk krossade tomater 0.5 dl vin torrt vitt 1 msk persilja finhackad 1 msk timjan eller 1 tsk torkad 2 krm kanel mald 0.75 tsk salt Ostsås: 5 dl mjölk 2.5 msk mjöl 2 msk smör eller margarin 1 st ägg 2 dl riven ost salt peppar Ugn: 175°

Rödbetstzatziki 2 färska rödbetor 3 dl turkisk yoghurt Eller avrunnen naturell 2 klyftor vitlök, pressas 0,5 citron, pressas 2 msk flytande honung (eller efter eget tycke och smak) Lite olivolja, extra virgin Salt och peppar efter eget tycke och smak

Clam Showder med asiatisk touch 10 pers 1 kg blåmusslor, 1-2 msk neutral olja, typ raps 3-4 salladslökar, fint hackade 2 klyftor vitlök, fint hackade 1 koriander (spara lite till dekoration) 1 stjälk citrongräs 4 tärnade potatisar 1/2-1 röd chili, beroende på styrka 4 dl kokosmjölk 1 dl vatten 1 msk fisksås 1 lime

Layouten Rubrik och innehåll med diagram

Layouten Två innehåll med tabell Första punkten här Andra punkten här Tredje punkten här Grupp A Grupp B Klass 1 82 95 Klass 2 76 88 Klass 3 84 90

Layouten Två innehåll med SmartArt Första punkten här Andra punkten här Tredje punkten här Steg 1 Rubrik Steg 2 Rubrik Steg 3 Rubrik Steg 4 Rubrik Steg 5 Rubrik