Livsmedelsverkets fleråriga provtagningsplan för kemiska faror utöver kontrollprogram Petra Bergkvist, Petra Fohgelberg Avdelning Styrning och uppföljning pebe@slv.se; pefo@slv.se Provtagning som kontrollmetod behövs som komplement till övrig kontroll på anläggningsnivå för att verifiera att verksamheten fungerar. PAH IAs 3-MCPD Cd DON Nitrat
Bakgrund Sverige provtar inte för kemiska faror i kontrollen i tillräcklig utsträckning emligt HFAA- (Fd FVO) Livsmedelsverket samordnar kontrollprojekt med olika inriktning, vissa med fokus på provtagning Kontrollmyndigheterna behöver stöd i att bygga upp sin kompetens i provtagning och att inkludera provtagning i den ordinarie kontrollen Provtagning som kontrollmetod behövs som komplement till övrig kontroll på anläggningsnivå för att verifiera att verksamheten fungerar. Under flera år var provtagning nerprioriterad, men nu sker en kraftsamling för ökad provtagning Genom kontrollprojekt som Livsmedelsverket samordnar försöker vi sprida kunskapen om hur man kontrollerar vissa faror. Att analysera för kemiska ämnen är oftast mycket dyrare än biologiska agens och det kräver kompetens att tolka analysresultaten. Utökad kemisk provtagning vid kontrollmyndigheterna med stöd från livsmedelsverket
Livsmedelsverkets övervakningsprogram Vegetabilier, barnmat Bekämpningsmedel Mykotoxiner Tungmetaller Nitrat Akrylamid PAH Animaliska livsmedel Veterinärmedicinska preparat Tungmetaller, mögeltoxiner Musseltoxiner Salmonella Dioxin och dl PCB
Livsmedelsverkets övervakningsprogram för vegetabilier och barnmat 2017 Metaller Vällingpulver, grötpulver till barn Pb, Cd, IAs, (Mn): 30 prov Provtagningsplats: Butik Provtagningsperiod: januari till första veckan i juni Lab: SLV 3670 kr/prov (joakim.engman@slv.se) Fullkornsris (IAs) - 20 prov, Provtagningsplats: Butik Provtagningsperiod: mars-maj. Lab: SLV 2390 kr/prov (joakim.engman@slv.se)
Livsmedelsverkets övervakningsprogram för vegetabilier och barnmat 2017 Mykotoxiner Ris: 50 prov (25 prov basmat, 25 prov fullkorn) Provtagningsplats: Butik Spannmål 40 prov (vete, råg, havregryn, vetemjöl, rågmjöl) Provtagningsplats: Butik och kvarn Provtagningsperiod: hälften mars-maj + hälften under hösten. Lab: SVA och SLV (anna-maria.thim@slv.se) Analyskostnad: 4000-6000 kr per prov
Livsmedelsverkets risktermometer Ex dioxiner Ex oorganiska arsenik Vid livsmedelsverket utvecklas sedan 2015 risktermometern- ett verktyg för att kunna jämföra olika långsiktiga kemiska risker som kommer från intag av ”vanlig mat” . I mat finns många hälsoskadliga ämnen, men det är inte alla hälsoskadliga ämnen vi får i oss så mycket av att det kan utgöra en hälsofara. För att beräkna om intaget av ett oönskat ämne är så högt att det kan utgöra en hälsorisk använder man sig av intagsdata, vika hälsoeffekter som ämnena har, och en säkerhetsmarginal till hälsofaran. För ämnen som kan ge upphov till cancer är marginalerna mycket större än för ämnen som kan ge t ex klåda. Risklassificeringen presenteras på tre nivåer. Utifrån hur mycket av ämnet man får i sig genom vanlig mat vilka effekter de olika ämnena har kan man väga olika ämnen mot varandra. Ett jättebra hjälpmedel när man får frågan om vi generellt får i oss skadligt höga nivåer av olika ämnen, till exempel bekämpningsmedel, metaller, eller dioxiner. Här ser vi hur de olika faronivåerna definieras. Detta beräkningsinstrument används av oss som ska utarbeta fleråriga provtagningsprogram som ska inkludera alla de hälsoskadliga ämnen som anges i förordning (EU) 1881/2006. Ex organiska fosforföreningar
Fleråriga provtagningsprogram, målsättning Flera ämnen i förordning 1881/2006 in i fleråriga provtagningsprogram Kontrollmyndigheterna, kommunerna, länsstyrelserna, SLVs kontrollavdelningar deltar i programmen Kompetens i riskbaserad provtagning och i krav på laboratorier – Livsmedelsverket utbildar Kontrollmyndigheterna tar i sin budget höjd för att bekosta analyser Flerårigt projekt att genomföra, men Livsmedelsverket kommer att arbeta för att de flesta av de kemiska ämnena som anges i förordning 1881/2006 ingår i nationellt samordnade kontrollprogram
Önskade effekter Mer riskbaserad kontroll och verifiering av företagarnas rutiner Ökad frekvens av provtagning utöver Livsmedelsverkets kontrollprogram Företagarna i högre grad bekostar sin egen livsmedelskontroll Säkrare livsmedel för konsumenterna Mer likvärdig konkurrenssituation mellan företagare
Scenario för provtagningarna mellan åren, exempel 2017 2018 2019 2020 Bekämpnings-medel X Nitrat Bly, kadmium Akrylamid Glyko-alkaloider
Vad sker under 2017? Snabbstart- SILK genomför ev provtagning och analys av gröt- och vällingpulver för spädbarn och småbarn för analys av Pb, Cd, IAs och Mn Fleråriga provtagningsprogrammet för kemiska ämnen med gränsvärden utvecklas och presenteras Operativa målen kommuniceras -Ökad information till kontrollmyndigheterna om provtagningsmetodik, krav på laboratorier, tolkning av analysresultat och hantering av överskridanden
Kommunikation om operativa mål 21 november : Nyhet Livstecknet- presentation av målen 7 december ? ≤ 16 december Kontrollmetoder Lagstöd Stödjande material på wiki, vägledningar, k-handböcker Uppföljning Förslag till fördelning av kontroller; andel av relevanta anläggningar per län eller kommun