Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
METABOLISM KOLHYDRATER (GLUKOS).
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Energigivande näringsämnen
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Varför är kolatomer så viktiga ?
Maten.
Repetition inför NP i biologi
Hej! Välkomna till NO!.
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Fotosyntesen.
Sammanfattning mat och hälsa
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Socker och stärkelse Mat, myter och molekyler Lars Nilsson
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Kost för idrottare.
Sockerarter Socker används som energi (mat, bränsle)
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Biologi Livets former.
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
Träningslära ÅK8.
Organisk Kemi.
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Man kan använda legobitar för att visa hur atomer sitter ihop
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Repetition av näringslära
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
Kolhydrater.
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
FOTOSYNTESEN Upphovsman benavid_2co0 Bildkälla - Licens:  CC0 Public Domain.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Fotosyntes och Cellandning
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
1.
Kolhydrater.
Socker bildas (druvsocker) Fotosyntesen sker i växtens gröna delar
Presentationens avskrift:

Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter Stärkelse Cellulosa Alla kolhydrater är uppbyggda av kol, väte och syre. Bildas av koldioxid + vatten.

Enkla sockerarter Vattenlösliga, söt smak Glukos - druvsocker. Bildas vid fotosyntesen. Finns i godis, sportdrycker. C6H12O6 Fruktos - fruktsocker. Finns i frukt, honung C6H12O6 Det som skiljer glukos och fruktos åt är hur atomerna sitter ihop - alltså deras struktur - deras strukturformel

Sammansatta sockerarter Sackaros (rörsocker/strösocker) Laktos (mjölksocker) Stärkelse ( potatismjöl) Cellulosa (trä )

Sackaros Det vi i dagligt tal kallar socker, alltså strösocker och florsocker. Sockerbetor och sockerrör innehåller extra mycket sackaros och passar därför bra till sockertillverkning. Laktos Finns i mjölkprodukter. Laktosintoleras beror på att man saknar det enzym  som bryter ner laktos i tunntarmen

Stärkelse och cellulosa Ex potatis, pasta, ris, grönsaker Växternas energilager som behövs för att de ska kunna gro efter vintern. Vår kropp kan använda stärkelse som energikälla, men då måste först stärkelsen brytas ner till glukos. (Hur går det till?) (tips)

Cellulosa Ex. trä , papper , bomull Byggnadsmaterial i växternas cellväggar. Växternas skelett. Vår kropp kan inte bryta ner cellulosa till glukos. Det är bara bakterier och vissa svampar som kan bryta ner cellulosa. Vi mår ändå bra av att äta cellulosa (cellulosafiber) som vi kallar kostfiber.(tex i morötter) Kostfiber är bra för tarmarna: - skyndar på födan genom tarmarna - ger mättnadskänsla - sänker kolesterolhalten i blodet - verkar ge ett skydd mot tjocktarmscancer