Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syfte Utveckla förmåga att
Advertisements

Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Ellära och magnetism.
Vad menas med statisk elektricitet?
10.3 Magnetism.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Elektricitet och magnetism 2
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
Ellära och magnetism.
El- och elektronik.
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Ellära.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Magnetism Hur fungerar det då?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Elektricitet och magnetism
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
FÄLTLINJER RUNT JORDEN På samma sätt finns fält kring laddningar. + + För att få reda på hur fältetlinjerna ska ritas så tittar.
ELLÄRA.
Ellära och magnetism.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA För att förstå elektriska fenomen behöver vi veta vad en atom består av. Alla atomer består av en kärna. Kärnan består av två slags partiklar –
Hur har användningen av ….förändrat människors sätt att leva? Positivt/negativt.
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
Sähköstatiikka = Elektrostatik Vokabulär Selvitä ja taivuta sanat ja käsitteet ruotsiksi atomi elektroni protoni neutroni ydin energia sähkö säteily radioaktiivisuus.
Grundkurs i Energi För att förklara teorin inom olika ämnen använder vi oss av olika begrepp. Energi är ett ord som används mycket i olika sammanhang,
Elektricitet Ordet elektricitet härstammar från grekiska ordet elektron som betyder bärnsten. När man gnider bärnsten så kan den dra(attrahera) till sig.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
Elsäkerhetsmiljö Del 6 Kai Nordström VT2014. Den elektriska energi som man kan ta ut från ett vanligt vägguttag är avsevärd. Med den kan du driva motorer,
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
Induktion Vad är induktionsström? Vad påverkar hur stor strömmen blir?
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Elektrolys Elektrokemi 2 Höstens sista kemiföreläsning.
Magnetism. Magneter har två poler Den röda sidan kallar nordpol och den vita kallas sydpol.
Mekanik och elektronik. Mekanik Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Isac Newton Newtons lagar.
Välkommen till ESD utbildning Syfte med utbildningen Genom kunskap öka medvetenheten om ESD och därmed minska riskerna i verksamheten.
Magnetism och elektricitet
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektriska kretsars i boken Motstånd-resistans s
El lära pass 2 Kjell Lusth.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Mekanik och elektronik
Datorkomponenter Mukhlis Yunis.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Magnetism.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Medieteknik 4 Radio/TV och satelliter
Elektricitet ELEKTRICITET.
Mekanik och elektronik
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Ellära och magnetism.
Magnetism Återigen elektronerna som har huvudrollen.
Elkunskap 2000 kap 8 Ledare och isolatorer
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
ELLÄRA.
Elektrokemi Elektroner i rörelse.
Salter och metalloxider Kap 5
Presentationens avskrift:

Benjamin Franklin Han upptäckte att åska är elektricitet.

Elektriska krafter De olika slagen av laddning kallas positiv laddning och negativ laddning De olika slagen av laddning kallas positiv laddning och negativ laddning Laddningar av samma slag stöts bort från varandra. Laddningar av samma slag stöts bort från varandra. Laddningar av motsatt slag dras mot varandra. Laddningar av motsatt slag dras mot varandra.

Ledare och isolatorer Ledare: ett ämne som leder elektrisk ström, metaller är bra ledare. Ledare: ett ämne som leder elektrisk ström, metaller är bra ledare. Isolator: ett ämne som inte leder elektrisk ström, exempel är plast och glas. Isolator: ett ämne som inte leder elektrisk ström, exempel är plast och glas.

Elektrisk ström Hur många sladdar behöver för att snurra motor ?

Strömmens riktning Det finns två olika sorters ström. Ström som går åt samma håll hela tiden kallas likström. Ström som går åt samma håll hela tiden kallas likström. I elnätet växlar däremot strömmen riktning i snabb takt. Det kallas växelström. I elnätet växlar däremot strömmen riktning i snabb takt. Det kallas växelström.

Kopplingsschema Ett kopplingsschema är en bild av elektrisk krets som ritas på ett enklare sätt. Ett kopplingsschema är en bild av elektrisk krets som ritas på ett enklare sätt.

Att mäta ström Vi mäter ström med instrument som heter amperemeter. Vi mäter ström med instrument som heter amperemeter. Det berodde på en fransk fysiker som hette Ampére.

Seriekoppling När man skruvar ur en lampa bryts strömkretsen och alla lamporna slocknar samtidigt. När man skruvar ur en lampa bryts strömkretsen och alla lamporna slocknar samtidigt. Lamporna lyser starkt men batterierna räcker inte så länge. Lamporna lyser starkt men batterierna räcker inte så länge.

parallellkoppling Om vi skruvar ut en av dem så lyser de andra. Om vi skruvar ut en av dem så lyser de andra. En lampa kommer att lysa länge men svagt. En lampa kommer att lysa länge men svagt.

Elektrisk spänning När vi vill mäta spänning, då använder vi en voltmeter. När vi vill mäta spänning, då använder vi en voltmeter. Enheten för spänning är volt. Namnet kommer från italiensk fysiker som hette Volta. Enheten för spänning är volt. Namnet kommer från italiensk fysiker som hette Volta.

resistans Enheten för resistans är Ohm(Ω). Namnet kommer från en tysk fysiker som hette Georg Ohm. Enheten för resistans är Ohm(Ω). Namnet kommer från en tysk fysiker som hette Georg Ohm. Ju högre spänning, desto starkare ström. Ju högre spänning, desto starkare ström. Ju större resistans, desto svagare ström. Ju större resistans, desto svagare ström.

Magnetism Två lika ändar stöter bort varandra. Två lika ändar stöter bort varandra. Två olika ändar dras till varandra Två olika ändar dras till varandra

kompassen Nålen i en kompass pekar alltid åt norr. Det beror på att jorden är som en stor magnet. Nålen i en kompass pekar alltid åt norr. Det beror på att jorden är som en stor magnet.

magnetfält Runt en magnet finns ett magnetfält. Runt en magnet finns ett magnetfält. Detta fält påverkar järnföremål och andra magneter i omgivningen. Detta fält påverkar järnföremål och andra magneter i omgivningen.

Elektromagneter Järn inuti spolen gör att magneten blir ännu starkare Järn inuti spolen gör att magneten blir ännu starkare Ju fler varv det är i spolen, desto starkare blir magneten. Ju fler varv det är i spolen, desto starkare blir magneten.

Hur uppstår elektrisk ström?Hur uppstår elektrisk ström? elektrisk ström?

Vad är effekten? Vad är effekten? Hur man kan mäta effekten? Hur man kan mäta effekten? T.ex. Att mäta effekten: T.ex. Att mäta effekten: effekten

Vad är EL? Vad är EL? T.ex. Att mäta EL: T.ex. Att mäta EL: EL

Transform Vad är Transformatorn? Vad är Transformatorn?

Hållbar utveckling Vad är hållbar Vad är hållbarutveckling?

Vad kostar elen? Elen

Tack för er uppmärksamhet !!! Frågor ???