Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Näringsämnen ca:50st (6 huvudgrupper) Kolhydrater Fett Proteiner Ger energi och näring Vitaminer Mineralämnen Vatten Ger inte energi Ger näring
Energi och näring Energirik = mycket energi, många kalorier Näringsrik= många och mycket av näringsämnen Tomma kalorier
Energibehov Vad behövdes energin till i kroppen? Vad menas med behov? Jfr. med bilens tank med bensin. Går bilen snabbare desto mer bensin du har ?
Likadant näringsbehov Protein 1 gram /kg kroppsvikt och dag 18 mg järn 100 mg C-vitamin B-vitaminer Fettsyror omega 3 och omega 6 Minst 30 gram kostfibrer Högt energibehov Ca: 3000 kalorier Lågt energibehov ca: 1500 kalorier Svårt att få med alla näringsämnen man behöver i tillräcklig mängd.
Energibalans Energi in = Energi ut Blodsockret i balans
Vilka olika typer av kolhydrater?
Ur kunskapskraven: Därutöver kan eleven föra resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. Eleven kan föra resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör hållbar utveckling vad gäller hälsa, ekonomi och miljö. H E M
Föra resonemang om vad ? Läs kunskapskraven!
Förslag: Betyg C- A Måltiderna är mycket olika både ur energi och näringssynpunkt. Måltid 1 0ch 2 innehåller inga grönsaker, vilket bör ingå i en måltid ca: 500 gram/ per dag bör vi äta Därför att då får vi bland annat vitaminer och mineralämnen som är bra för många funktioner i kroppen. C-Vitaminet t.ex. är bra för att kroppen lättare ska kunna ta upp järn. Vi får också fibrer av grönsakerna ……. Två av måltiderna kan passa till en person med lågt Energibehov.
Förslag: Betyg F Två av måltiderna är nyttiga för att de innehåller grönsaker Två stycken innehåller inga grönsaker
Resonera och motivera… Varför mjölk är bättre än läsk ur hälsosynpunkt. Utifrån hur dessa drycker påverkar din hälsa (ekonomi o miljö)
För det första mjölk är ett mycket näringsrikt livsmedel innehåller 22 viktiga näringsämnen. Redan 5 dl mjölk täcker en stor del av dagsbehovet av t.ex. B12. Kalcium, B-vitaminer, A-D vitaminer,,, Proteinet som finns i mjölk är av högt biologiskt värde, fullvärdiga proteiner. Några forskare menar att mjölk inte ska drickas av vuxna men jag delar inte den åsikten. Energivärdet för 5 dl mjölk är ca: kalorier beroende på vilken fetthalt av mjölk man väljer. Det tycker jag är mycket näring för lite energi. Läsk innehåller inga näringsämnen förutom vatten och det kan man få billigare på ett annat sätt. Tillför en massa energi/kalorier men ingenting annat. Dricker man light läsk får man inte ens energin. Det enda man får är färgämnen, aromämnen, konserveringsmedel och andra tillsatser till en kostnad av Tillverkningen av läsk är inte speciellt krävande blandningen av dessa ingredienser är inte speciellt svår jämfört med produktionen av mjölk där kossan ska må bra och skötas om dag ut och dag in. Varför kostnaden för läsk är så hög beror på reklamkostnader själva råvaran kostar inget.