Del 1. Exempel på svar på frågor Del 2. De samhällsekonomiska målen (politisk ekonomi)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mål & medel, Tillväxt, låg- och högkonjunktur
Advertisements

Marknadsekonomi eller planekonomi?
Samhällsekonomi 2.
Det ekonomiska kretsloppet
Samhällsekonomin handlar om:   Vad som ska produceras   Hur det ska gå till   Vem som ska producera   Hur resultatet ska fördelas Ordet ekonomi.
Från teori till praktik
SAMHÄLLSEKONOMI Varför studera ekonomi? Företagsekonomi
Konjunkturer.
SAMHÄLLSEKONOMI.
Samhällsekonomi.
Samhällsekonomi.
och hur den påverkar och påverkas av din privatekonomi
Behövs det pengar? Byteshandel.
Pengar i stat, landsting och kommun
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
De samhällsekonomiska målen
Internationell Ekonomi
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Penning- och finanspolitik i en sluten ekonomi.
V AD ÄR DET FÖR SAKER SOM VÅRA POLITIKER BEHÖVER BRY SIG OM …
Samhällsekonomi Del 1.
Hur mäter man välstånd?.
Riksdagens uppgifter! Riksdagen beslutar om lagar i Sverige
Ekonomiska kretsloppet
Europakurs 4 Oiiiiiii!! Va!!?? Börjar den redan NU?
Välfärd och Ideologier
Samhällsekonomi It´s all about the money!
FINANS- OCH Penningpolitik
Konjunkturer.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Att förklara BNP: Vad bestämmer Finlands BNP på kort sikt?
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
BNP (BruttoNationalProdukt):
KONJUNKTURLÄGET 18 december 2009 Kerstin Hallsten.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Introduktion till makroekonomi.
Inflation och deflation
KONJUNKTURLÄGET 31 MARS 2011 Jesper Hansson. Sammanfattning Tillväxten dämpas från rekordhög nivå Konsumtion och investeringar drar efterfrågan Arbetslösheten.
Föreläsning 3 Varu och penningmarknaderna tillsammans IS-LM modellen
Samhällekonomi.
Samhällets ekonomi.
Samhällsresurser och fördelning
Europakurs 4 Oiiiiiii!! Va!!?? Börjar den redan NU?
Europakurs 4 Oiiiiiii!! Va!!?? Börjar den redan NU?
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
Samhällsekonomi. Ekonomi=hushålla med begränsade resurser T ex vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas.
N ATIONALEKONOMI OCH EKONOMISK TILLVÄXT. B EHOV, PRIS OCH EKONOMISK TILLVÄXT.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Ekonomi. Pengar! Mynt och sedlar Digitala pengar Bankkort Under 18 år: Visa ung Beställ hos din bank!
Förändringar i samhällsekonomin. Den offentliga ekonomin Offentliga sektorn ansvarar för de gemensamma uppgifterna i samhället. Ge exempel! För att klara.
Jesper Hansson KONJUNKTURINSTITUTET 22 juni 2016 Konjunkturläget, juni 2016.
Ekonomisk politik Finanspolitik Penningpolitik Valutapolitik Arbetsmarknadspolitik.
EKONOMI. Hur påverkar din familj samhällets ekonomi? Hur påverkar samhällets ekonomi din familj?
Ekonomi & Handel Genomgångar.
Pengar Byteshandel De första mynten Papperssedlar – Sverige först 1661
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
SAMHÄLLsekonomi.
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
Kap 15 Avvägningen inflation-arbetslöshet
Kap 11 Pengar och inflation
Direktiv till Budget
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
Demokratien Demokratien har nyligen blivit ett eget självständigt land, ni bor i landet och ska nu besluta vilka lagar som gäller i landet. Demokratiens.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Konjunkturer och inflation
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Makro = Omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

Del 1. Exempel på svar på frågor Del 2. De samhällsekonomiska målen (politisk ekonomi)

Exempel på frågor Ekonomiska kretsloppet Beskriv relationen mellan Finanssektorn (banker) och Företag. Beskriv relationen mellan den offentliga sektorn och hushållen

Ekonomiska kretsloppet Beskriv relationen mellan Finanssektorn (banker) och Företag. Elevsvar: Finanssektorn lånar ut pengar till både företag och hushåll (1 p) Företagen lånar pengar från banken för att investera i t.ex. nya maskiner eller lokaler (2 p)

Ekonomiska kretsloppet Beskriv relationen mellan den offentliga sektorn och hushållen Elevsvar: Offentliga sektorn ger bidrag och tjänster till hushållen. (1 p) Offentliga sektorn ger bidrag och tjänster till hushållen. T.ex. sjukvård, säkerhet, pension, skola, socialbidrag osv. Detta betalar den offentliga sektorn med den skatt de får från hushållen och företagen. (2 p)

1 A) Vad menas med samhällsekonomiska mål? Svar: Det är politiska mål som bestäms för att människor i Sverige ska få det bättre ekonomiskt.

B) Ge exempel på några sådana mål som alla svenska riksdagspartier står bakom. Ekonomisk tillväxt; vår produktion av varor och tjänster ökar varje år Samhällsekonomisk balans; Försöka ha en stabil ekonomi där det inte är snabba övergångar mellan hög och låg konjunktur Minska inkomstklyftorna i samhället

Vilka ”ekonomiska verktyg” har politikerna? Tillväxtpolitik Stabiliseringspolitik Fördelningspolitik

3 A) Vad är syftet med tillväxtpolitik? B) Ge ett par exempel på vad sådan politik kan innehålla. A) Syftet är att skapa förutsättningar för en bra ekonomisk utveckling i landets framtid. B) Det kan göras genom att t.ex. satsa på den svenska skolan. Genom friskvårdsbidrag. Ökat bredbandsnät. Förbättrade vägar till glesbygden. Mer datorer i skolan.

4. Redogör för hur Sveriges finanspolitik bestäms. Stödord: finansminister, statsbudget, riksdagsomröstning, regeringen. Sveriges finansminister lägger fram ett förslag på en statsbudget som regeringen kommit fram till. Den här budgeten bestämmer till vilka samhällsekonomiska mål de svenska skattepengarna ska gå. Riksdagen får sedan rösta Ja eller nej till förslaget på budgeten. Det är sedan regeringens ansvar att föra en finanspolitik efter den budget man satt.

5. Vilken fara finns med allt för snabba svängningar i konjunkturen? (E-nivå)Det uppkommer problem med arbetslöshet och inflation. (A-nivå)Det uppkommer problem med arbetslöshet och inflation. T.ex. Vid en högkonjunktur är efterfrågan hög och många har arbete. Blir det snabbt en lågkonjunktur minskar efterfrågan och människor får sparken. Går det istället snabbt från en lågkonjunktur till högkonjunktur får många arbete och mer pengar finns vilket ökar priserna och vi får en hög inflation.

6 A. Förklara vad riksbanken kan göra för att stimulera ekonomin i en lågkonjunktur Riksbanken kan sänka räntan. Det gör att det blir billigare att ta lån och folk har pengar att använda för konsumtion. 6B. Kyla ner ekonomin vid en högkonjunktur Höja räntan. Blir dyrare att låna pengar. Mindre pengar i folks plånböcker och hos företagen och priserna slutar stiga.

7. Förklara sambandet mellan välfärdssamhälle och transfereringar Välfärdssamhälle: Alla i samhället ska ha det bra ekonomiskt. Tak över huvudet, mat på bordet och ha kläder. Transferering: I Sverige vill vi inte ha för stora klyftor mellan rika och fattiga. Därför ger vi ekonomiskt stöd till: arbetslösa, sjuka och äldre. Detta ekonomiska stöd kallas för transferering.

Bör man öka privatiseringen av den offentliga sektorn eller behålla den som den är? +-