En ekonomisk politik för nästa mandatperiod Almedalen den 5 juli 2010 Magnus Henrekson.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Varför växer inte vissa företag? Visby 6 juli 2011Lars Jagrén, Företagarna.
Advertisements

Jan Ahlström •f 1950, •civilekonom SSE 1973 •Idag: Affärsängel, Återfallsentreprenör & Styrelseledamot •Driver och äger idag ett privat riskkapitalbolag;
Nödvändiga perspektivskiften
Samhällsekonomi 2.
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Behöver Sverige en ny skattereform? Kommentarer på Peter Birch Sorensens rapport Ann-Sofie Kolm, Stockholm University.
Aktier och aktiesparande
Magnus Henrekson Mikael Stenkula
De sysselsättningspolitiska reformerna •Vårt uppdrag: har de angivna målen om att öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar uppnåtts?
Behovet av en ny skattereform
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Finanskrisen Var kommer vi från och hur tar vi oss ur den? Lars Heikensten.
Internationell Ekonomi
Få ut mer av ditt sparande
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Entreprenören och skatterna – Kan Sverige bli mer entreprenöriellt genom förändringar i skattesystemet? ESTRAD-föreläsning 16 april 2012 Magnus Henrekson.
Samhällets ekonomi.
Privat pensionssparande
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Ekonomiska kretsloppet
Klas Eklund 8 december Dåligt fungerande bostadsmarknad Bostadsbrist Stor brist på hyresrätter Svårt komma in på marknaden Blockerade flyttkedjor.
Mikrofonder – ett exempel från Sverige
De sysselsättningspolitiska reformerna Vårt uppdrag: har de angivna målen om att öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar uppnåtts?
Svensk finanspolitik 2008 Finanspolitiska rådets rapport till regeringen.
Företagsklimatet i Vaggeryd Elisabeth Nilsson Regionchef Svenskt Näringsliv.
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Aktier och aktiesparande
BNP (BruttoNationalProdukt):
Europa 2020 Sabine Mayer. Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande.
Samhällekonomi.
Magnus Henrekson & Ulf Jakobsson Juni 2006
Kraftsamling/nätverk – regionalt och nationellt Konkreta förslag och behovsanalyser Internationella jämförelser Innovation för tillväxt
Kommentar till Budgetpropositionen 2010, Nationalekonomiska Föreningen 22 september 2009 Magnus Henrekson.
Allmän pension. För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION En femtedel av livet – men vad ska man.
Företagsklimat Företagares och politikers syn på skatter, regler och kostnader Skillnader i synen på företagsklimatet 2010 Dalarnas län.
Hinder och möjligheter för lägre arbetslöshet på sikt Seminarium KOMMEK 17-18/
Framtiden för den svenska modellen Socialdemokraternas ekonomiska seminarium Almedalen, 6 juli 2010 Magnus Henrekson.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Skattepolitik för entreprenörskap Föredrag vid TCOs seminarium Därför behöver Sverige en ny skattereform Magnus Henrekson 10 november 2015.
Förändringar i samhällsekonomin. Den offentliga ekonomin Offentliga sektorn ansvarar för de gemensamma uppgifterna i samhället. Ge exempel! För att klara.
Globaliseringen och den svenska ägarmodellen Magnus Henrekson & Ulf Jakobsson 8 september 2008 Bygger på förf:s expertrapport till Globaliseringsrådet.
Hur är företagsklimatet i Sölvesborg?. Lokalt företagsklimat Handlar om förutsättningar för företagande Vi definierar företagsklimatet som summan av de.
Förmögenhetskoncentrationen i Sverige, Jesper Roine, SITE, Handelshögskolan Daniel Waldenström, IFN IFN frukostseminarium ”De rika drar ifrån”,
Ett ramverk för innovationspolitiken – hur göra Sverige mer entreprenöriellt? Pontus Braunerhjelm Klas Eklund Magnus Henrekson Presentation 21 augusti.
Kostnadsfri rådgivning Verksamheten i 200 kommuner 2011: personer startade företag NyföretagarCentrum.
Ekonomi & Handel Genomgångar.
29 november 2016 Annika Creutzer
Tillsammans skapar vi en Inkluderande arbetsmarknad
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Kronobergs län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Kalmar län
Nya svenska storföretag En kommentar
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Blekinge
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Upplands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Gotlands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Södermanlands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Skåne län
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Jönköpings län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Örebro län
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
Ha koll på din finansiering Eget Företag Mässan
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Ha koll på din finansiering Eget Företag Mässan
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

En ekonomisk politik för nästa mandatperiod Almedalen den 5 juli 2010 Magnus Henrekson

Institutionella ramverket avgör Ändamålsenliga institutioner växer inte automatiskt fram i en rationell process. Länder och system kan fastna i icke ändamålsenliga institutionella ramverk. Ofta obalans mellan områden och marknader (arbetsmarknaden vs. finansmarknaden etc.) Även åtgärder som inte görs av näringspolitiska skäl, t.ex. ändrad fastighetsbeskattning, har i regel också effekt på företagsklimatet.

Bättre företagsklimat genom att på så många marginaler som möjligt: Uppmuntra till att rätt företag startas av rätt personer och att dessa har incitament att växa enligt sin potential Göra det mer lönsamt för den enskilde att eftersträva förvärvsinkomster framför bidragsinkomster Göra så att tryggheten maximeras för den enskilde när denne förkovrar sig löpande och söker sig till de mest kompetenta organisationerna

Forts. Snabbväxande företag kräver många kompletterande kompetenser som samverkar till en helhet: kvalificerad arbetskraft, entreprenörer, innovatörer, uppfinnare, industrialister, företagsänglar, venture kapitalister, private equity– aktörer, kreditgivare, investerare på andrahandsmarknaden och kompetenta kunder som ställer krav. Åtgärderna måste vara enkla att förstå och administrera om de ska ge önskad effekt (här blir det ofta fel).

Många kompetenser i samverkan Företagsbyggande och industrialisering Venturekapitalister (affärsänglar och fonder) Yrkeskunnig arbetskraft Framtagande av kommersialiserbar idé Kommersialisering Kompetenta kunder Industrialister Entreprenörer Uppfinnare Entreprenörer

Inte bra näringspolitik att i varje läge uppmuntra människor att starta eget företag; det finns och startas tillräckligt många företag i Sverige. att alltid minska tryggheten för människor, däremot bör den göras portabel och robust för förändringar för den enskilde och för förändringar i närings- och företagsstrukturen. Vad göra?

Arbetsmarknaden Lönsammare att jobba för alla A-kassan obligatorisk och integrerad del av socialförsäkringarna –Definierad på timbasis –Ska alltid finnas incitament att hoppa in och jobba Portabel trygghet –Incitament att söka sig till de mest kompetenta organisationerna Åtgärder för lägre trösklar –Generellt lärlingssystem (ej åldersbaserat) –RUT även vid direktanställning –Ingångslöner, ob-tillägg etc (avtalsfrågor)

Bostadsmarknaden Ej flyttskatt som idag –Missgynnar inflyttningsområden och därmed framväxten av modernt tjänstesamhälle Avreglera andrahandsuthyrningen och gör den skattefri Avreglera hyresmarknaden så inte alla tvingas äga sitt boende i inflyttningsorter

Entreprenörskap och företagsägande Ökad neutralitet lån och eget kapital 20 % skatt rimlig princip för –Utdelningar –Reavinster (på långa innehav) –Optioner knutna till anställning –Tag bort 3:12, men BEK-modell: avkastning på kapital ska ej incitament att tömma företaget och låna tillbaka som dagens lönesummeregel ger Rätt att investera viss del av P-tillgångar i onoterade aktier

Hushållens sparande Starka balansräkningar hos hushållen långsiktigt viktigt Sänk avdragsrätt/kapitalskatt til 20 % Sluta gynna kapitalpensionssparande Minska incitamenten till inlåst pensionssparande relativt annat sparande Positiv bieffekt: minskar trycket mot den ökade institutionaliseringen av sparandet

Urbaniseringen är nyckeln Kan bära differentierad tjänstesektor Är det mest ekologiskt hållbara Lokal regional/infrastruktur (bör i hög grad upphandlas utomlands). Avskaffa kommunal inkomstutjämning (subventioner till avfolkningsbygder bör vara direkta och synliga i statens budget). Fungerande bostads- och hyresmarknad viktigast här

Välfärdstjänsterna Börja experimentera mera –Entreprenörskap och nya lösningar –Undvik att ”Lundsbergsmodellen” sprider sig, redan nu sjukvårdsförsäkringar (jfr USA och vad som hände under andra världskriget) –Offentligt basåtagande lika för alla, men möjlighet till tilläggstjänster –Bör göras inkrementellt

Utvecklingsfaser 1965–1985 mot tjänstesamhälle via offentlig expansion ( jobb i OS) Krisår runt –2008 Exportledd tillväxt (enorma BB överskott) 2010– Tillväxt driven av inhemsk efterfrågan på differentierade tjänster?! Möjligt? Önskvärt? Starka välfärdsmässiga och ekologiska skäl talar för det.