Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Finska vinterkriget Av Jesper.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Finska vinterkriget Av Jesper."— Presentationens avskrift:

1 Finska vinterkriget Av Jesper

2 Finland Finland var det land i Norden som blev mest drabbat av andra världskriget, det gällde både människoliv, härjningar och förlust av landområden. Sverige var det enda nordiska landet som kunde hålla sig utanför kriget.

3 Sovjet anfaller Det var den 30 november 1939 som Sovjet bombarderade Helsingfors. Sovjet hade krav på att ta över landområden som man ville ha för att kunna skydda den stora staden Leningrad. När Finland sa nej till Sovjets krav så upphörde alla finsk-ryska förhandlingar. Alla väntade på att Sovjet skulle få en snabb seger, men den finska armén gav inte upp.

4 Finskarna slår tillbaka
De lyckades att stå emot hela vintern Finska soldaterna var mycket färre än Sovjetsoldaterna men Finland hade lite bättre, för dom finska soldaterna kunde gömma sig och vänta på att Sovjet skulle komma, Sovjet var därför dom som behövde anfalla. Många av dom personer som kämpade för Finland var frivilliga.

5 Efter vintern Efter vintern så kom våren och det var då Finland behövde begära fredsförhandlingar med Sovjet. När dom har fred så tvingas Finland lämna ifrån sig stora områden i öster, för att kunna behålla freden. Det bodde 11 procent av Finlands befolkning i dom områden som dom behövde ge bort. De som bodde där lämnade sina hem och bosatte sig på andra platser i Finland. Men Finland hade ändå lyckats bevara sin självständighet. SLUT


Ladda ner ppt "Finska vinterkriget Av Jesper."

Liknande presentationer


Google-annonser