Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utter Uttern är Smålands landskapsdjur.."— Presentationens avskrift:

1 Utter Uttern är Smålands landskapsdjur.

2 Utseende Uttern är mörkbrun på nästan hela kroppen men på bröstet är
det en blandning av vit, grå och ljusbrun. Uttern kan bli cm lång och den kan väga upp till 17 kg. Näsborrar, ögon och öron sitter högt uppe på utterns platta huvud. Uttern kan bli ca 20 år gammal. Uttern är på ett visst sätt likt bävern. Uttern har ingen särskild period då den fäller för att pälsen byts ut varje år. Utterns spår ser ut så här.

3 Utbredning Uttern lever i Europa, Nordafrika och i norra Asien.
Uttern började bli vanlig i Sverige i början av 1900 talet. I Sverige håller uttern till vid vattendrag eller helt enkelt vid vattnet. När uttern dyker stänger den igen både öronöppningar och näsborrar.

4 Föda Uttern äter framförallt fisk.
När uttern får chansen så tar den även groddjur, kräftor, gnagare och fåglar. Storleken på den fisk som uttern fångar ligger på 10 och 15 cm, förutom ålar då kan det bli cm. Uttern äter en blandad kost som består av den fisk som är lättast att fånga.

5 Levnadssätt Utter är mest aktiv på natten.
Har den lugn och ro kan den också vara framme på dagen Uttern vilar i en gammal håla som t ex kan ha tillhört ett rävgryt. Varje djur kan ha flera hålor utspridda över sitt revir. Uttern rör sig tungt och ovigt på land på grund av de korta benen. Men nere i vattnet simmar den elegant och obesvärat omkring med hjälp av bakfötterna och genom att böja kroppen och svansen.

6 Fortplantning Uttern kan få ungar året om.
Uttern kan bli 20 år gammal. Normalt lever hanen och honan var för sig, men innan parningen är de tillsammans under en veckas tid. Ungarnas ögon öppnar sig, när de är omkring 2 månader gamla och de kan vid simma på 3 månaders ålder. Ungarna slutar dia när de är 4 månader. De stannar hos modern i ett års tid.


Ladda ner ppt "Utter Uttern är Smålands landskapsdjur.."

Liknande presentationer


Google-annonser