Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

JÄRNRIDÅN FALLER ANDRA VÄRLDSKRIGET

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "JÄRNRIDÅN FALLER ANDRA VÄRLDSKRIGET"— Presentationens avskrift:

1 JÄRNRIDÅN FALLER ANDRA VÄRLDSKRIGET
När ett kallt krig ersätter ett varmt FALLER

2 TYSKLAND DELAS Efter kriget drogs gränserna upp för det nya Tyskland och stora delar av landets östra delar gavs till Polen och Sovjetunionen. De nya gränserna ledde till att tiotals miljoner polacker och tyskar tvingades lämna sina hem och flytta. Det nya Tyskland delades in i fyra ockupationszoner, tre till västmakterna och en till Sovjetunionen. Berlin delades på samma sätt in i fyra zoner och spänningen mellan västmakterna och Sovjetunionen växte.

3 NAZISTJAKT Efter kriget påbörjades jakten efter krigsförbrytare i Tysklands alla zoner. Personer som varit ledande i nazistpartiet och personer som tjänstgjort inom SS var av särskilt intresse. Mellan 1945 och 1949 hålls de så kallade Nürnbergrättegångarna där många krigsförbrytare ställdes till svars. I den första rättegången, Nürnbergprocessen ställdes 24 ledande nazister inför rätta, 12 fick dödsdom och 3 livstids fängelse. Jakten på nazistiska krigsförbrytare fortsatte långt efter kriget, till exempel ställdes Adolf Eichmann inför rätta i Israel 1961.

4 JÄRNRIDÅN FALLER Snart efter krigsslutet blev spänningarna mellan västmakterna och Sovjetunionen märkbara och Stalin blev alltmer självsäker. Stalin hade under krigets slutskede förstått att Europa skulle komma att ritas om efter kriget och beordrade röda armén att ockupera länderna i Östeuropa innan de marscherade mot Berlin. På grund av denna ”tävling” delades Europa i en västlig demokratisk del och en östlig kommunistisk del som till stor del styrdes från Moskva. I ett känt tal av Storbritanniens premiärminister Winston Churchill från 1946 hette det att ”en järnridå har fallit genom Europa”. 1949 gick länderna i väst ihop och skapade en försvarspakt, NATO. 1955 gjorde länderna i öst samma sak och bildade Warszawapakten. Det kalla kriget var ett faktum.

5 BERLINMUREN Halva Berlin var ockuperat av västmakterna även fast staden låg i det Sovjetockuperade östra Tyskland. Västmakterna började snart efter krigsslutet att förbereda en ny Västtysk stat utan att prata med Stalin om saken. Stalin svarade genom att 1948 blockera all trafik till Västberlin i hopp om att västmakterna skulle ge sina bitar av staden till Sovjetunionen. Västmakterna skapade då en luftbro från Västtyskland och varor levererades till Berlins västra delar med flygplan som flög fram och tillbaka dygnet runt, ibland med bara tre minuters mellanrum, ett år senare gav Stalin upp. Tyskar i stora mängder flyttade från öst till väst vilket oroade Sovjetunionen. 1961 byggdes Berlinmuren genom Berlin och runt Västberlin för att förhindra att människor tog sig över från den kommunistiska sidan. Muren stod tills 1989.

6 DET KALLA KRIGET

7 SLUTSATSER Vad menade Winston Churchill med uttrycket ”järnridån” och hur kom denna ridå att påverka människors liv i femtio år? Berlinmuren var länge en symbol för delningen av Europa och för kommunistiskt förtryck. Finns det några liknande murar idag?


Ladda ner ppt "JÄRNRIDÅN FALLER ANDRA VÄRLDSKRIGET"

Liknande presentationer


Google-annonser