Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1949 bildades de två tyska staterna Bundesrepublik Deutschland BDR eller Västtyskland i folkmun och Deutsche Demokratische Republik DDR, Östtyskland i.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1949 bildades de två tyska staterna Bundesrepublik Deutschland BDR eller Västtyskland i folkmun och Deutsche Demokratische Republik DDR, Östtyskland i."— Presentationens avskrift:

1 1949 bildades de två tyska staterna Bundesrepublik Deutschland BDR eller Västtyskland i folkmun och Deutsche Demokratische Republik DDR, Östtyskland i folkmun. Berlin förblev en delad stad, som styrdes av vinnarmakterna i kriget. Sovjetisk trupp hade alltså rätt att under vissa omständigheter vistas i Västberlin. Berlin blev huvudstad i DDR. Bonn blev huvudstad i BRD. 1955 blev Västtyskland medlem i NATO.

2 Vad fick Berlinupproret för konsekvenser?
Ulbricht och de andra stalinisterna visar sitt sanna ansikte. De blir livrädda och flyr till det sovjetiska huvudkontoret i Karlshorst. De bosätter sig i Wandlitz, innanför 2 meter höga murar. STASI-chefen får skulden och ersätts med Mielke som kommer att sitta tills 1989. I Östtyskland stannar den Stalinistiska delen kvar vid makten. Paradgatan i Västberlin döps om till 17 Juni gatan, och heter så än i dag. Berlinupproret 17 juni 1953. Arbetare som byggde den nya fina paradgatan Stalinallee strejkade, detta spreds sig och demonstranter slogs mot sovjetiska T-34or på Berlins gator.

3 Propagandabild från Östtyska regeringskvarteret.

4

5

6 Berlinmuren byggs ut efterhand.
Gränsen stängs natten mellan den 12 och 13 augusti 1961.

7 Samma gata idag.

8

9

10

11

12

13

14 STASI = den hemliga polisen i Östtyskland.
Bilder från STASI:s häkte Hohenschönhausen. Livet i Östtyskland

15 Insidan av Hohenschönhausen.

16 STASI:s huvudkvarter, hade 40 000 anställda, stort som ett bostadsområde.
Palats der Republik

17 Spionutrustning använd av STASI
agenter.

18 Vardagsrum från DDR museet.
Allt var så klart inte skit i DDR. Folk blev kära, arga, glada, ledsna, kåta, fulla, smutsiga, solbrända och gasiga i magen även i Öst. Det är trams att tro att alla gick runt och led i en grå kostym i ett grått bostadsområde.


Ladda ner ppt "1949 bildades de två tyska staterna Bundesrepublik Deutschland BDR eller Västtyskland i folkmun och Deutsche Demokratische Republik DDR, Östtyskland i."

Liknande presentationer


Google-annonser