Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

USA under andra världskriget

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "USA under andra världskriget"— Presentationens avskrift:

1 USA under andra världskriget

2 Den 7 december 1941 anföll Japan USA:s flottbas på Pearl Harbor, Hawaii, med bombning från 390 flygplan i olika modeller

3 Anledningen var att Japan ville fortsätta skapa ett eget imperium i sydöstra Asien (som de började med 1932), och då skulle inte USA:s flotta stå i vägen.

4 Anfallet kom helt oväntat, dock hade några i den amerikanska kustbevakningen uppmärksammat några plan, men man trodde man att dessa var en grupp amerikanska plan som väntades samma dag, så inga åtgärder vidtogs.

5 Totalt dog 2403 amerikanska soldater och civila under anfallet

6 Dagen efter höll USA:s dåvarande president, Franklin D Roosevelt ett tal inför kongressen där han avslutade med att göra en begäran till kongressen skulle förklara krig mellan USA och Japan. Och så blev det.

7 Det sägs att Churchill ringde upp Roosevelt på morgonen den dagen, eftersom han hade hört om attacken på radio. Han frågade om detta stämde, och Roosevelt sa att det gjorde det. ”Vad bra” sa Churchill, ”då sitter vi i samma båt”, sen gick han lugnt och lade sig ingen, eftersom han visste att USA inte längre kunde hålla sig utanför kriget.

8 Roosevelt hade innan kriget varit omstridd i USA, men nu enades nationen bakom honom. Och precis som Churchill hade förutspått, så gick USA in på de allierades sida, och skickade mängder med soldater över Atlanten, samtidigt som de för krig i Stilla Havet mot Japan.

9 Den 12 april 1945 dog Roosevelt i polio, hans efterträdare blev hans vicepresident, Harry Truman.

10 Truman beordrar att man ska använda det nya vapnet, atombomben, över japan för att få ett slut på kriget, som redan tagit slut i Europa (d-day) Bomberna ”Little Boy” och ”Fat Man” släpps över städerna Hiroshima och Nagasaki 6, respektive 9 augusti 1945

11 Japan kapitulerar, kriget är slut, och USA står på de segrandes sida.

12 Martin, Alice och Jonathan
Gjord av: Martin, Alice och Jonathan C92 Hösten -09


Ladda ner ppt "USA under andra världskriget"

Liknande presentationer


Google-annonser