Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8."— Presentationens avskrift:

1 Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
För att erhålla omdömet E skall du klara följande: Kunna redogöra för hur olika magnetpoler reagerar på varandra. Hur magnetisering fungerar Kunna rita upp fältlinjerna kring en stavmagnet. Kunna redogöra för hur en elektromagnet är konstruerad och fungerar. Förklara skillnaden mellan lik-, växelström Förklara vad en transformator har för funktion. Kunna göra enkla beräkningar på kostnaden för en el-apparat utgående från kilowatt- pris och apparatens effekt. Känna till begreppen  spänning, strömstyrka, resistans, energi och effekt

2 För att erhålla omdömet C skall du klara följande:
Det ovanstående Kunna redogöra för jordens magnetfält  Kunna redogöra för hur magnetfältet kring en ledare ser ut och är riktat. Förklara hur induktion uppkommer Kunna bestämma magnetpolerna på en spole. Kunna göra enkla beräkningar på elektrisk effekt och elektrisk energi.

3 För att erhålla omdömet A skall du klara följande:
För att erhålla omdömet A skall du klara följande: Förklara hur el-motor fungerar. Kunna redogöra för hur en transformator fungerar och göra noggranna beräkningar på den. Kunna göra mer fördjupade beräkningar på el-energi och effekt och vara väl förtrogen med Ohms lag. Kunna redogöra för hur den elektriska energin framställs i ett kraftverk och dess väg till brukaren.

4 De fyra grundläggande krafterna i universum
Gravitationen Elektromagnetiska kraften Starka kärnkraften Svaga svaga kärnkraften

5

6

7

8 Magnetism orsakas av elektriska laddningar i rörelse
Magnetism orsakas av elektriska laddningar i rörelse. Detta gäller inte endast elektriska maskiner och liknande. Magnetismen i t.ex. permanentmagneter orsakas av elektronernas rörelse kring atomkärnan och av deras egen "rotationsrörelse", spinn, som kan jämföras med en cirkulerande ström. Jordens magnetfält anses uppkomma genom strömningar i jordens inre.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 Effekt (P) För att beskriva hur kraftfull t.ex. en glödlampa eller ett elektriskt element är används begreppet effekt. För att få fram effekten, som mäts i watt och förkortas W tar man spänningen gånger strömmen.

20 Elektrisk anges Ws eller vanligast kWh
Elektrisk energi Energi = effekt x tid Elektrisk anges Ws eller vanligast kWh

21 Spänning-Ström-Resistans

22

23

24 Elektrisk resistans betyder motstånd mot ström
Ämnen som leder ström bra har liten resistans Ledare Isolator

25


Ladda ner ppt "Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8."

Liknande presentationer


Google-annonser