Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ANDRA VÄRLDSKRIGET JAPAN Om Japans krigsframgångar MARSCHERAR.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ANDRA VÄRLDSKRIGET JAPAN Om Japans krigsframgångar MARSCHERAR."— Presentationens avskrift:

1 ANDRA VÄRLDSKRIGET JAPAN Om Japans krigsframgångar MARSCHERAR

2 MANCHURIET Japan har sedan slutet av 1800-talet utvecklats till att bli en stark militärmakt. Man har vunnit krig både mot Ryssland och Kina. Japan saknar nästan helt de naturresurser som behövs för att fortsätta ha en så stor krigsmaskin. 1931 invaderar Japan Manchuriet, en nordlig provins i Kina och skapar där en stat som man kallar Manchukuo. Som regent placerar man den siste kejsaren av Kina men det är Japan som styr Manchuriet. Kina protesterar men kan ingenting göra då de militärt är underlägsna Japan.

3 INVASIONEN AV KINA 1937 invaderar Japan Kina. Kriget blir väldigt blodigt. De japanska arméerna drivs till stor del av en ideologi där man ser ner på kineserna vilket leder till att soldater ofta förnedrar civila kineser. Kina har mycket svårt att försvara sig mot den japanska krigsmaskinen och stora områden ockuperas av Japan.

4 VÅLDTÄKTEN AV NANKING När Japan intog Shanghai gjorde kineserna motstånd. Japanerna hämnades då de intog den dåvarande kinesiska huvudstaden Nanking. Upp till 200’000 civila män, kvinnor och barn mördas av japansk militär. 20’000 kvinnor våldtas och ofta mördas de efteråt. Det händer att man tvingar män att våldta sina kvinnliga familjemedlemmar eller att man tvingar dem se på när familjens kvinnor utsätts för gruppvåldtäkter. Tusentals kvinnor kidnappas och tvingas bli sexslavar åt den japanska armén. Japanska officerare tävlade med varandra om vem som först kunde hugga huvudet av 100 kineser. Det rapporterades om ”ställningen” i japanska tidningar.

5 SYDOSTASIEN Japans krig i Kina leder till att USA och andra västmakter bojkottar Japan, att de vägrar handla med dem. Japan kan inte fortsätta kriget utan olja en råvara som finns i Sydostasien, framförallt Indonesien som då var en holländsk koloni. 1941 invaderar Japan Sydostasien och intar Malaysia, Singapore, Indonesien och Filipinerna. Man attackerar också den amerikanska flottbasen i Pearl Harbor.

6 STILLA HAVET Under sommaren 1942 var det japanska imperiet som störst.
Attacken mot Malaysia, Filipinerna och Hawaii ledde till att många av de allierade länderna förklarade krig mot Japan, bland annat USA och Storbritannien. För att bättre kunna försvara det oljerika Indonesien intog Japan många av de ögrupper som ligger i Stilla havet. Japan fortsatte att begå ett flertal krigsbrott, exempelvis dödsmarschen från Bataan då man tvingade amerikanska och filipinska krigsfångar marschera 10 mil under hemska förhållanden.

7 SLUTSATSER Vilka skäl hade Japan till att ockupera så stora delar av Asien och Oceanien? Japans krigsförbrytelser är fortfarande idag ett ämne som gör det spänt mellan Japan och de länder man ockuperade. Vad tycker du att Japan borde göra idag?


Ladda ner ppt "ANDRA VÄRLDSKRIGET JAPAN Om Japans krigsframgångar MARSCHERAR."

Liknande presentationer


Google-annonser