Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Soldater i trettioåriga kriget

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Soldater i trettioåriga kriget"— Presentationens avskrift:

1 Soldater i trettioåriga kriget
Svenska bönder tvingades att bli soldater Andra soldater värvade man för pengar Krigsfångar stoppade man in i den egna armén. Soldater i trettioåriga kriget

2 Svenska bönder tvingades att bli soldater
De flesta av de svenska soldaterna togs ut bland bönderna. Staten bestämde t ex att 1 av 10 vapenföra män skulle tas ut till soldat. I varje by bestämde några personer, bl a prästen, vilka som skulle tas ut. Det var inte många som kom levande tillbaka. Därför sågs det nästan som en dödsdom att bli utskriven som soldat

3 Andra soldater värvade man för pengar
Antingen gjorde man avtal med befälhavare och hyrde in färdiga förband med flera soldater, eller också anlitades värvare som reste runt och värvade enskilda soldater. Den värvade fick först en värvningspeng som kallades för ”lega”. Därför kallas också dessa soldater för ”legoknektar” - soldater som slåss för pengar.

4 Sold Soldatens lön kallades för ”sold”. Solden betalades inte ut så ofta eftersom det alltid var ont om kontanter. Det var istället genom plundring en legoknekt kunde bli rik. De värvade soldaterna i den svenska armén kom från många olika länder men de flesta kom från Tyskland. S

5 Straff Det kunde vara ett straff att bli uttagen till soldat. Vanliga brottslingar togs ut, men också ”försvarslösa”, arbetslösa eller studenter som misskötte sig.

6 Infanteri Soldater som strider till fots kallas för infanteri. Alla soldater bar värja. Det fanns två olika typer av fotsoldater: pikenerare och musketerare. Pikenerarna använde långa pikar som vapen. En pik var meter lång. Musketerarna använde musköter (gevär).

7 Krigsfångar stoppade man in i den egna armén.
Soldaterna under trettioåriga kriget slogs inte av lojalitet mot sitt land eller sin religion, utan framför allt för pengar. Segrarna på slagfältet övertog ofta fiendens soldater som sedan fick strida för deras armé.

8 Kavalleri Soldater som strider till häst kallar man för kavalleri. Det fanns två olika typer av kavalleri under trettioåriga kriget, lätt och tungt. Det lätta kavalleriet bar endast en liten rustning bestående av bröstplåt, ryggplåt och en hjälm. Det tunga kavalleriet bar en rustning som nästan täckte hela kroppen. Rustningen var mycket tung, den kunde väga kilo.


Ladda ner ppt "Soldater i trettioåriga kriget"

Liknande presentationer


Google-annonser