Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Teorigenomgång Teori – ca. 30 minuter. Vilka är vi? Vad är puls?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Teorigenomgång Teori – ca. 30 minuter. Vilka är vi? Vad är puls?"— Presentationens avskrift:

1 Teorigenomgång Teori – ca. 30 minuter. Vilka är vi? Vad är puls?
Hur och var mäter vi pulsen? Vilka olika pulser finns det? Vad kan påverka pulsen? Pulsträning – konditionsträning Puls hos äldre/yngre

2 Vad är puls? Puls är ett mått på hur många hjärtslag hjärtat slår varje minut. Automatisk och bör inte förväxlas med hjärtslagen. Vid träning kan det vara bra att testa sin puls, mått på kondition. Vid hälsokontroller, om du har svimmat, om du ska opereras, om du har försämrad blodcirkulation eller om du har problem med hjärtat. Samarbetar med det para- och sympatiska nervsystemet. - Vad är skillnaden på dessa nervsystem?

3 Hur tar vi pulsen? Registrering av artärpulsens styrka och karaktär kan ge värdefull information. Genom att känna efter pulsen på flera ställen på kroppen kan man avslöja skillnader i blodcirkulationen. Pulsen kan vara svag eller inte kännas alls om artärväggarna är stel pga. åderförkalkning.

4 Var och hur tar vi pulsen? – Testa!
Pulsen kan man enkelt mäta genom att känna med två fingrar. Varför inte med tummen? Över halsartären Över den ytliga tinning artären Nedanför ljumskbandet I knävecket I armbågsregionen - armvecket Bakom den mediala fotknölen – tibialis posterior

5

6 Vilka olika pulser finns det?
Vilopuls är den puls brukar man ha när man vaknar och när man har vilat länge. Vilopulsen är ett mått på hur god kondition man har. Arbetspuls är den puls man har vid vardaglig kroppsansträngning. Maxpulsen är den puls som kan uppnås vid ansträngning vilken kan skiljas åt beroende på ansträngninsgrad.

7 Fortsättning… Vilopuls: En vuxen person som vilar har vanligtvis en puls på cirka 60 till 70 slag per minut. En vältränad person har däremot lägre puls, den kan då vara 45 till 55 slag per minut i vila eller till och med ännu lite lägre. Gunde Svan hade en vilopuls på 30 slag/minut, men det är väldigt ovanligt. Arbetspuls: Arbetspuls är den puls man har vid vardaglig kroppsansträngning. Den ligger någonstans emellan vilopuls och maxpuls, vanligen mellan 60 och 100 slag per minut. Maxpuls: 220-ålder (kan variera beroende på genetiska förutsättningar och ålder). Detta tal är inte definitivt, men ger oss i alla fall en uppskattning.

8 Vad kan påverka pulsen? Pulsen kan variera mycket i olika situationer.
När man anstränger sig ökar pulsen. Pulsen blir högre om man är stressad eller är rädd. I en sådan situation kan en puls runt 100 slag per minut vara normalt. När man upplever smärta eller har feber blir pulsen oftast högre. Kaffe, nikotin och en del läkemedel kan höja pulsen. Vissa läkemedel har även en pulssänkande effekt. Om man förlorar mycket blod blir pulsen högre. Om man svimmar är pulsen däremot oftast låg.

9 Pulsträning - kondition
Pulsträning innebär att man använder pulsen som referens vid sin konditionsträning. Det kan innebära att man ska hålla sig inom ett visst pulsintervall under en viss tid. För mest effektiv konditionsträning (anaerob träning) ska man hålla sig mellan 85-95% av sin maxpuls. Tränar vi för hårt på en belastning av 80% av vår maxpuls, får vi ofta mjölksyrabildning. Arbetet blir då inte lika långvarigt.

10 Fortsättning… 80% av maxpulsen är också den nivå då mest fett förbränns totalt. Vid 65-70% av maxpulsen så omsätter kroppen mjölksyra mest effektivt, därför brukar den här nivån användas som aktiv vila mellan intervaller när man tränar intervallträning. Exempelvis: 30/10. Spring i 30 sekunder och jogga/gå i 10 sekunder. Hur många intervaller du klarar av är individuellt.

11 Puls hos äldre/yngre Maxpulsen förändras med ålder. Den sjunker generellt med ett pulsslag varje år. Nyfödda kan ha en normal puls på 160, och barn under tio år kan ha en normal puls på 140 utan att det är onormalt. Äldre personer bör rådfråga läkare om de har tankar på att börja konditionsträna.

12 Lektionsupplägg Uppvärmning: Vad kan detta handla om?
Puls 400 – i grupper om 3-4 personer, samla pulsslag. Huvudaktivitet En ”Spökbollstwist”. Bedömning sker utifrån de Centrala innehållen: 1,2,3. Avslutning - Reflektion och återkoppling i ”smågrupperna”.


Ladda ner ppt "Teorigenomgång Teori – ca. 30 minuter. Vilka är vi? Vad är puls?"

Liknande presentationer


Google-annonser