Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Http://www.youtube.com/watch?v=AxrSBDDgZ6I.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Http://www.youtube.com/watch?v=AxrSBDDgZ6I."— Presentationens avskrift:

1

2 Medeltiden

3 Medeltiden i Sverige Sverige blir kristet Emund den gamle blir kung
eller

4 Ståndsamhället Som alltid finns olika grupper i samhället och vissa har mer makt än andra…

5 De fyra stånden -fyra olika samhällsgrupper
Adel Präster Borgare Bönder Högst upp var konungen, sedan kom adeln, bönderna var längst ner. Men utanför ståndssamhället fanns: trälarna…

6 Bönderna De flesta i samhället var bönder.
De bodde i bondbyar med några gårdar i varje. Varje familj hade sin gård men alla ägde tillsammans skogen runtom. De var fria men betalade skatt till adel och tionde till kyrkan eller så hyrde de jorden av adel, kyrka eller kung. Kvinnorna slet som vanligt hårdast! 90% var bönder. Vanlig bonde, skog eller fiske. Skattebonde (fri) eller hyrbonde.

7 Borgarna De bodde i städerna och var bl. a. köpmän, hantverkare och andra stadsbundna yrkesgrupper. Var fria, men hade inte mycket att säga till om. De fick betala mycket i skatt till kungen och hans fogde (skattmas). Detta blev kungen mycket rik på. Därför såg han till att skydda borgarna med murar (tullgräns). Hade viss rösträtt i stadens råd. Kvinna om mannen dog. Fick verka i staden om tjänsterna behövdes.

8 Prästerna Kallades för Fader. (Bara män var präster…)
Prästens viktigaste uppgift var att hålla gudstjänst på söndagarna. Alla som gick till samma kyrka hörde till samma församling, så är det än idag. Prästen följde sin församling från ”vaggan till graven”: dop, bröllop och begravning. Prästen levde på tionde från medlemmarna i sin församling. Hörde till gruppen Frälse, då det var fria från skatt.

9 Adeln Adelsmännen hade stor makt under medeltiden. En adelsman var en person som ställde upp med vapen, rustning och en stridsduglig häst till rikets försvar. Den som hade råd med detta belönades av kungen med skattefrihet. Adeln kallades under medeltiden för frälse, eftersom de var befriade från skatt. Oftast var de rika storbönder. De levde bl. a. på att ta skatt från bönder och hade oftast flera soldater i sitt stall. Någon procent av befolkningen. 20 familjer rikast satt i riksrådet.

10 I samhällets toppen fanns Konungen
Han levde riktigt flott med slott och hov. Tjänade pengar på bönderna. Valdes av de rikaste adelsmännen (riksrådet). Kungen hade ansvar för landets försvar, byggde borgar och betalade soldaterna. Han var också den högste domaren, stiftade lagar och utsåg lagmän (obs! Ensam)

11 Går det att jämföra med dagens samhälle?

12 Lite fantastisk fakta om kyrkan
Kyrkan var väldigt rik, mäktig och sträng Fick pengar och mark av adel och kung Tionde av bönder Den som inte följde kyrkans regler kallades för kättare. Denne dömdes av kyrkans domstol och lämnades till kungen för straff Små regelbrott: skamstraff

13 Lite fantastisk fakta om städerna
Handel pågick för fullt! Marknader med t ex vin från Frankrike, bomull från Indien och salt från Tyskland. Detta var helt nytt för svensken! Stockholm Sveriges största stad – 4000 invånare Torgdagen en livlig dag! Smutsigt som sjutton Husen låg väldigt tätt – brandrisk Bödeln och rackaren Brandmärken i Gamla stan. Nattvakt. Bödeln – ex kriminell, rackaren hans medhjälpare – tömde dassen etc. ”Följ med på dass”

14 Sjukdomar -snarare dödsdomar…
Lepra (spetälska) – stora sår, kroppsdelar som ramlar av. Väldigt smittsam Pest – Sprids väldigt snabbt. Hög feber och snabb död Digerdöden – härjade på 1300 – talet. ¼ av Europas befolkning dog på tre år! Digerdöden kom med skepp till Norge och spred sig snabbt till övriga Norden. Spreds för att folk levde så tätt. Många flydde därför städerna.

15 Men säg det dåliga som inte för något bra med sig!
Gissa!

16 Uppfinningar från medeltiden
Tegelstenen – lera som bakas i ugn Den mekaniska klockan – bara timvisare Glasögon - munkarna Kvarnar – kom till oss från Persien Medicin – klostren lärde av Asien

17 Varför vet vi det här? Jo, för att under medeltiden var det många fler som lärde sig att läsa och skriva. Därför finns mycket information bevarat i form av böcker, anteckningar och brev. Dessutom finns en massa byggnader som skvallrar för oss. T ex borgar, hus och kyrkor. Exempel på det är Visby, Heliga Birgittas kloster i Vadstena och Gripsholm slott Gripsholm slott Visby Vadstena kloster


Ladda ner ppt "Http://www.youtube.com/watch?v=AxrSBDDgZ6I."

Liknande presentationer


Google-annonser