Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Homeros Odysséen handlar i korthet om krigaren Odysseus som är på väg hem från kriget i Troja. Han ska till sin hemö Ithaka men irrar runt på havet i tjugo.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Homeros Odysséen handlar i korthet om krigaren Odysseus som är på väg hem från kriget i Troja. Han ska till sin hemö Ithaka men irrar runt på havet i tjugo."— Presentationens avskrift:

1 Homeros Odysséen handlar i korthet om krigaren Odysseus som är på väg hem från kriget i Troja. Han ska till sin hemö Ithaka men irrar runt på havet i tjugo år, efter att ha gjort sig osams med havsguden Poseidon. Osams blev han då han skadade cyklopen Polyfemos, Poseidons son. Poseidon Polyfemos Iliaden handlar i korthet om kriget mellan Troja och greker. Grekernas stora ledare är Akilles medan Trojanerna leds av prins Hektor. Till slut är det den listige Odysseus som med hjälp av den trojanska hästen tar sig in i Troja och besegrar trojanerna. Sägs ha skrivit eposen Iliaden och Odysséen Skrivna på versmåttet hexameter Trojanska hästen

2 Det grekiska dramat ”Föddes” i Grekland ca 500 f.Kr Varje år hölls stora festspel där man hyllade vinets och sångens gud Dionysos. Det var vanligt med körsång under dessa fester. Körsången utvecklades och snart hade man en ensam sångare som svarade kören. En enkel handling infördes och så småningom hade man två sångare som sjöng växelvis med kören och de fick allt fler talade repliker.

3 orchestran - spelplatsen skene - omklädningsrum theatron - åskådarplatserna Teatrarna låg utomhus och publiken satt ofta i en sluttning. Från början togs politiska frågor upp i pjäserna, det blev på så vis ett sätt för människor att föra fram sina åsikter.

4 Skådespelarna Bar masker som var målade och ibland försedda med hår och skägg. Maskerna hade stora munnar som var trattformade så att skådespelarna skulle höras. På de tragiska maskerna var mungiporna nedåt, medan de var uppåt på de komiska. Två till tre män spelade alla roller, även om det var kvinnor som gestaltades. Skådespelarna sa sina repliker högt och hade ett tydligt kroppsspråk. Scenkostymerna var praktfulla och tydliga ex. en kung hade krona, vacker mantel, platåskor (för att se stor och mäktig ut). masker platåskor

5 Tragedi och komedi Tragedin var en allvarlig pjäs med ett olyckligt slut. De flesta tragedier bygger på de gamla grekiska myterna och hjältesagorna ex. Illiaden och Odyséen. De kunde även handla om moderna politiska och moraliska frågor. Tragedins mästare hette Sofokles, Aischylos och Euripides. Sofokles

6 ödet katharsis hybris akilleshäl odyssé theatron skene orchestra oidipuskomplexet Hur många av orden kan du ta reda på?


Ladda ner ppt "Homeros Odysséen handlar i korthet om krigaren Odysseus som är på väg hem från kriget i Troja. Han ska till sin hemö Ithaka men irrar runt på havet i tjugo."

Liknande presentationer


Google-annonser