Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1. Förändringar inom jordbruket

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1. Förändringar inom jordbruket"— Presentationens avskrift:

1 1. Förändringar inom jordbruket
1. Man blandade lera i sandjorden Vattnet bands upp i jorden på ett bättre sätt. 2. Kärr dikades ut Mer åkerjord 3. Nya växtslag och djurraser som växte bättre och gav mer mat. 4. Åkermarken samlades så att varje bonde hade sammanhängande åkrar Lättare att testa nya och bättre odlingsmetoder. Se s. 392 5. Bättre redskap. Gjorda av järn istället för trä.

2 2. Hemindustrin 1. Förläggaren lämnar ull till hemmen
2. I hemmen spann man ullen till garn och vävde tyg av garnet 3. Förläggaren hämtade tyget, betalade och lämnade ny ull

3 3. Tre steg i industriella revolutionen
Första steget Förläggarna ville ha bättre kontroll över tillverkningen. Det fick man genom att samla alla arbetare och deras spinnrockar och vävstolar i en lokal. På så sätt kunde man kontrollera hur mycket arbetarna jobbade, och att dom inte slösade med eller stal ull. Andra steget I och med att det uppfanns maskiner som drevs av vattenhjul, blev det nödvändigt att bygga fabriker nära vattendrag. Tredje steget De nya maskinerna gjorde att människornas kunskaper inte längre var lika viktiga. Man gick från ett hantverkssystem (människorna viktigast) till fabrikssystem (maskinerna viktigast)

4 4. Några uppfinningar inom jordbruket och industrin
Järnplogen Flygande skytteln Spinning Jenny Ångmaskinen Välj två uppfinningar och berätta kort om uppfinningen. Du behöver inte välja av uppfinningarna ovan om du kommer på några egna.

5 5. Hur var förhållandena i städerna för industriarbetarna och deras familjer
När människorna inte kunde försörja sig på landsbygden, inom jordbruket, flyttade man in till städerna för att söka jobb in om den växande industrin. Arbetsförhållandena i fabrikerna var usla, och lönerna var väldigt låga. Arbetsdagarna var långa, men man var trots allt ledig halva lördagen och på söndagar. Levnadsförhållandena var hemska för en vanlig arbetare. Om man hade en lägenhet var man tvungen att ha hyresgäster för att ha råd med hyran. Det ledde till att man bodde trångt, och sjukdomar spreds lätt. Det var sällan man hade råd med lagad mat, och i bästa fall kunde man ha råd med lite kött eller bacon på söndagar. Övriga dagar fick man klara sig på bröd och tunna soppor.

6 6. Varför startar industriella revolutionen i Storbritannien?
Storbritannien hade tillgång till de viktiga råvarorna stenkol och järn. Man hade goda hamnar och segelbara floder, som underlättade transporterna. Landet hade tack var sin framgångsrika handel över världshaven, blivit världens rikaste land. Det fanns gott om rika engelsmän som vågade och ville satsa pengar inom industrin. Förändringarna inom jordbruket gjorde att människor tvingades söka arbete inom industrin som behövde stora mängder arbetskraft. Uppfinningar ledde till att man kunde producera varor i större mängder (massproduktion). Det ledde till lägre priser och varorna kunde säljas till fler människor både i landet och i utlandet.


Ladda ner ppt "1. Förändringar inom jordbruket"

Liknande presentationer


Google-annonser