Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sex och samlevnad Vad är sex och varför är det viktigt?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sex och samlevnad Vad är sex och varför är det viktigt?"— Presentationens avskrift:

1 Sex och samlevnad Vad är sex och varför är det viktigt?
Sex är biologiskt nödvändigt för att människoarten kan fortplanta sig. Sex är förälskelse och kärlek. Närhet och ömhet. Sex och samvaro berikar våra liv. Alla människor har rätt till sexuellt samliv oavsett ålder, kön, sexuell läggning eller funktionshinder.

2 Att vara tillsammans Vad är det man faller för? Vem tar initiativet?
Hur gör man?

3 Sexuella läggningar Homosexualitet – Att vara kär i någon med samma kön. Heterosexualitet – Att vara kär i någon av motsat kön. Bisexualitet - Att vara kär i personer av båda kön. En transsexuell person är någon som upplever sig tillhöra det motsatta könet och önskar oftast korrigera den felaktiga kropp han/hon har genom hormonbehandling och kirurgi. Detta är ingen sexuell läggning. En transvestit känner ett starkt behov och mår bra av att klä sig i ett annat köns kläder och attribut, i detta ligger i en önskan att få uttrycka en del av sin personlighet som inte enbart kan rymmas inom det biologiska könets ramar. Detta är inte heller en sexuell läggning.

4 Att vara tillsammans 2 Att vara kär i någon innebär en del ansvar:
Att man bryr sig om varandra Att man respekterar varandra Att man är trogen Att skydda sig mot oönskade graviditet Att skydda sig mot könssjukdomar

5 Samlag – att ha sex Samlag kan betyda olika saker. Biologiskt betyder samlag en fortplantning mellan en man och en kvinna. Man kan ha sex på många olika sätt utan samlag. Att kyssas, smekas, och kramas är vanligt och kallas för att hångla. Man kan ha sex vid olika tillfällen och på olika platser. Vad man gör och hur man gör kan vara olika från en gång till nästa. Man kan också ha sex med sig själv genom att till exempel onanera.

6 Pubertet Puberteten är övergången mellan barndom och att vara vuxen. Vid puberteten blir barnet könsmogen, får kvinnligt eller manligt utseende och kan få barn. Pubertetsutveckling varierar hos olika individer mellan år. Det som sätter igång pubertetsutveckling är könshormoner. Hos killar är det främst testosteron och hos tjejer östrogen.

7 Vad händer i kroppen vid puberteten?
Puberteten hos tjejer Ökad produktion av östrogen i äggstockarna. Östrogen påverkar fettvävnaderna i kroppen och brösten blir större och sedan bildas mjölkkörtelsvävnad. Bredare höft. Hårväxt under armar och runt könsorgan. Inre och yttre könsorgan blir större. Menstruation kommer igång och sedan sker första ägglossning. Ökad intresse för sex Kan få finnar/acne

8 Vad händer i kroppen vid puberteten?
Puberteten hos killar Testiklar växer och blir större Ökad produktion av testosteron som ytterligare ökar storleken av testiklarna och penis. Spermieproduktion kommer igång, killar kan få sädesutlösning på natten när de sover. Hårväxt under armar, runt könsorgan, resten av kroppen och sedan även får skägg. Kraftigare muskler. Kommer in i målbrottet och rösten blir mörkare, vilket beror på att struphuvudet och stämbandet växer och bli större. Ökad intresse för sex Kan får finnar

9 Kvinnans yttre könsorgan
Kvinnans yttre könsorgan består av inre och yttre blygdläppar och klitoris. Klitoris är mycket känslig för sexuell stimulering. Blygdläpparna och klitoris har svällkroppar precis som penis och ollon hos män. I slidan och blygdläppar finns körtlar som utsöndra vätska som minskar friktionen och skyddar slemhinnorna vid sex. När kvinnan känner sexuell lust fylls svällkropparna med blod och slidan blir fuktig. Urinröret finns mellan klitoris och och slidöppningen.

10 Kvinnans inre könsorgan
Till kvinnans könsorgan hör: Livmodern Äggstockarna Äggledarna Klitoris Slidan Blygdläpparna

11 I livmodern växer fostret Livmoderns väggar består av glatt muskulatur, som är klädda med en slemhinna vars tjocklek varierar kraftigt under menstruationscykeln. Den nedre delen, livmodermunnen, övergår i slidan. Livmoderns viktigaste uppgift är att fungera som tillväxtplats för fostret. Fostret behöver få både näringsämnen och syre, och skyddas så att det inte skadas under utvecklingen. Slidan Slidan är åtta till tio centimeter lång och i slidans väggar sitter det en mängd muskler. Väggen är kraftigt veckad och kan därför tänjas ut vid samlag eller förlossning. Slidans öppning kallas för slidkrans och kan ha en oregelbunden form med flikiga kanter. Tidigare användes begreppet mödomshinna, men det är felaktigt eftersom det inte finns någon hinna som täcker slidöppningen. Den vätska som normalt finns i slidan är mycket surt för att förhindra angrepp av skadliga bakterier. I samband med ägglossningen förändras sekretet så att spermierna kan passera. Klitoris Klitoris är ungefär lika stor som en ärta och ligger där de inre blygdläpparna möts framför slidmynningen. Den innehåller svällkroppar som är uppbyggda ungefär som en tvättsvamp och som fylls med blod när man är sexuellt upphetsad. Klitoris blir då större. Klitoris har rikligt med känselkroppar och är därför mycket känslig för beröring, vilket oftast leder till lustfyllda känslor.

12 Äggledarna för ägget till livmodern Äggledarna är två trattformiga, centimeter långa rör som går ut från livmoderns övre del, en åt varje sida. Trattarna har fransar runt sina öppningar, och de ligger alldeles intill äggstockarna för att kunna fånga upp ägget vid ägglossningen. Inuti äggledarna finns det gott om flimmerhår. Efter ägglossningen förs ägget vidare till livmodern med hjälp av flimmerhårens rörelser och muskelsammandragningar i äggledarnas väggar. Det tar 3-5 dygn för ägget att nå livmodern. För att en befruktning ska kunna ske måste det finnas spermier i äggledarna när ägget transporteras mot livmodern. Ägget kan bara bli befruktat under högst ett dygn efter ägglossningen. Hormoner bildas i äggstockarna Den tomma äggblåsan omvandlas till något som kallas gulkropp. Gulkroppen bildar kvinnliga könshormoner som förbereder livmoderns slemhinna på att ta emot det befruktade ägget. Om ägget befruktas växer gulkroppen, och hormonerna som bildas gör att slemhinnan växer till och börjar producera ett näringsrikt ämne. Om äggcellen inte befruktas upphör gulkroppens produktion av kvinnliga könshormoner efter dagar, och sedan försvinner den.

13 Mannens könsorgan Mannens könsorgan har till uppgift att bilda spermier och överföra dessa till Kvinnan så att ett ägg kan befruktas. Till mannens könsorgan hör: Testiklar Bitestiklar Penis Prostatakörtel Sädesledarna och sädesblåsorna I testiklarna bildas könsceller I testiklarna bildas spermier som är mannens könsceller. Testiklarna ligger i pungen och är två ovala kulor. Pungens uppgift är att skydda testiklarna. Testiklarna behöver ha lite lägre temperatur (+34 °C) än kroppstemperaturen för att produktionen av spermier ska fungera. Därför är det bra att de ligger i en liten påse utanför själva kroppen. Om det blir för kallt dras muskulaturen i pungen ihop så att testiklarna kommer närmare kroppen, och då ökar temperaturen. När det är varmt slappnar muskulaturen av, pungen förlängs och testiklarna kyls av.

14 Testiklarna innehåller sammanlagt flera hundra meter så kallade sädeskanaler. I kanalernas väggar finns omogna celler, som kan utvecklas till spermier. Mellan sädeskanalerna finns celler som bildar manliga könshormoner. Det viktigaste hormonet är testosteron, som behövs för produktionen av spermier. I puberteten ökar produktionen av testosteron. Det är nödvändigt för utvecklingen av mannens könsorgan. I bitestiklarna mognar spermierna Bitestikeln ligger ovanpå varje testikel. Även bitestiklarna innehåller kanaler, som har kontakt med sädeskanalerna i testiklarna. I bitestiklarna sker den slutliga mognaden av spermierna. Det tar totalt drygt två månader för spermierna att utvecklas från omogna celler i testiklarna till befruktningsdugliga spermier. Sädesledarna och sädesblåsorna Spermierna tar sig sedan från bitestiklarna genom sädesledarna till prostata. Sädesblåsorna är små säckar som mynnar i sädesledarna. Blåsorna innehåller ett segt sekret, sädesvätska, som blandas med spermierna. Vid varje sädesuttömning, ejakulation, töms flera hundra miljoner spermier ut genom urinröret i penis.

15 Prostatakörteln bildar sekret Prostata omger den översta delen av urinröret hos mannen, där urinröret passerar ut från urinblåsan. Körteln bildar ett sekret som ingår i sädesvätskan, som töms i urinröret. I sädesvätskan finns ett ämne som aktiverar spermierna så att de kan simma effektivare. Svällkroppar gör penis större Penis innehåller tre stycken svällkroppar, två på ovansidan och en på undersidan. Svällkropparna är uppbyggda ungefär som en tvättsvamp och fylls med blod när mannen blir sexuellt upphetsad och får erektion. Penis blir då större och reser sig. Urinröret går genom den undre svällkroppen och mynnar på den främre delen av penis, som kallas ollonet och täcks av förhuden. Ollonet är mycket känsligt, och beröring leder oftast till lustfyllda känslor.

16 Menstruationscykeln Tiden mellan två mensblödningar kallas menstruationscykeln. Menstruationen styrs av hormoner från hypofysen och äggstockarna. En menstruationscykel tar i genomsnitt 28 dagar (men den kan blir några dagar kortare eller längre). Det är inte ovanligt att ha oregelbundna menstruationer. Stress, kraftig bantning eller ätstörningar, mycket hård träning kan påverka menstruationen. Dag 1-5 Menstruationscykeln börjar med att slemhinnan i livmodern lossnar, vilket skapar en blödning. Blödningen innehåller blod och rester av slemhinnan från livmodern. Dag 6-13 Slemhinnan i livmodern börjar växa igen. Det tar ungefär 10 dagar för livmodern att förbereda sig för att ta emot ett befruktat ägg. Dag 14 Ett moget ägg lossnar från en av äggstockarna. Tiden för ägglossning är olika för olika kvinnor. Dag 15-28 Ägget fångas upp av äggledaren och förs vidare till livmodern. Om ägget möter spermier i äggledaren, kan ägget bli befruktat. Om en befruktning inte sker, stöts den blodfyllda livmoderslemhinnan ut tillsammans med det obefruktade ägget. Detta blir början på en ny menstruationscykel.


Ladda ner ppt "Sex och samlevnad Vad är sex och varför är det viktigt?"

Liknande presentationer


Google-annonser