Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel"— Presentationens avskrift:

1 Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel
Fortplantning Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel

2 Det kvinnliga könsorganet - yttre

3 Det kvinnliga könsorganet - inre

4 Det manliga könsorganet

5 Puberteten När vi kommer i tonåren börjar kroppen utvecklas. En flickas kropp börjar förändras ungefär vid 12 års ålder och en killes några år senare. Puberteten varar ofta under 5-6 år. Produktionen av könshormonerna ökar, östrogen & testosteron. Hormonerna gör att kroppen förändras på många sätt, både mentalt och fysiskt.

6 Flickor: Pojkar: Humöret blir ojämnare och man börjar växa snabbt.
Kroppsbehåring (under armarna, kring könsorganet) Brösten börjar växa och blir ömma Första mensen Ökad sexlust Könsorganet börjar växa Utvecklar fetare hy som gör att man ofta får finnar och pormaskar Humöret blir ojämnare och man börjar växa snabbt. Kroppsbehåring (under armarna, kring könsorganet, skäggväxt) Rösten blir mörkare Under tiden hamnar man i målbrottet Ökad sexlust Könsorganet börjar växa Utvecklar fetare hy som gör att man ofta får finnar och pormaskar

7 Menstruationen

8 Befruktning Den manliga könscellen, spermien.
Den kvinnliga könscellen, ägget. Under det ca 1 dygn som kvinnan har ägglossning och ägget vandrar ner genom äggledaren kan ägget bli befruktat av spermien. Spermier kan leva flera dagar i slidan.

9 Ägget blir befruktat

10 Graviditet Från det att ägget har blivit befruktat tar det 9 månader för fostret att utvecklas. Första tecknet brukar vara att menstruationen slutar. Barnet ligger i foster- vattnet. Får syre & näring från mamman genom blodet i moderkakan och navelsträngen.

11 Preventivmedel Det finns ett antal olika preventivmedel, alla har sina olika fördelar. Det gäller att hitta ett som passar DIG! P-ring: Mjuk plastring som förs in i slidan av dig själv en gång i månaden, låg och jämn hormonnivå. Förhindrar ägglossning bl.a.

12 P-stav: Sätts in under huden av sjukvårdspersonal vart tredje eller femte år, kan göras på ungdoms-mottagning. Kan minska blödningen vid mens. Går inte att ”glömma”! Förhindrar ägglossning bl.a. Kan ge ärr och skador, viktigt att man rådfrågar med kunnig personal!

13 P-piller: Finns ett antal olika sorters p-piller
P-piller: Finns ett antal olika sorters p-piller. Man tar det oftast 3 veckor i månaden och sockerpiller 1 vecka (den veckan man får mens) 1 tablett om dagen. Du har ett graviditetsskydd hela månaden. Kan minska blödningen vid mens. Var noggrann med att inte glömma pillret!

14 Spiral: Det finns 2 olika sorters spiraler, Kopparspiral och Hormonspiral. Förs in i slidan av sjukvårdspersonal var 5 år. Kan göra ont att sätta in den men håller länge!

15 Kondom: Det enda preventivmedlet som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar!!! Används vid varje tillfälle du har sex. Träs på penis innan samlag i erigerat tillstånd. Kondomen måste vara på under hela samlaget och var noga med att den inte går sönder. De kan bli gamla så titta på utgångsdatumet om du är osäker, de torkar i så fall.

16

17 Frågor att träna på inför provet
Varför kan man aldrig vara säker på om man har en sjukdom om man inte testar sig? Hur kommer det sig att kondom skyddar mot spridning av sjukdomar medan p-piller inte gör det? Varför är det så många biverkningar av p-piller? Varför kan man inte veta om man har drabbats av klamydia eller gonorré om man inte testar sig? Vad är det för skillnad mellan HIV och aids? Varför är inte HIV en dödsdom längre? Att avbryta ett samlag innan mannen får utlösning är ingen säker preventivmetod, motivera varför. Kondom och femidom skyddar inte mot t.ex. flatlöss. Motivera Trots att det finns preventivmedel ökar bland annat klamydia och gonorré bland ungdomar. Varför tror du det är så?


Ladda ner ppt "Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel"

Liknande presentationer


Google-annonser