Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom"— Presentationens avskrift:

1 Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom
Världsreligionerna Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom

2 Religionerna i världen

3 Buddhism Ca 324 (500 ?) miljoner anhängare.
Den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Gudar är inte så viktiga i buddhismen. Målet är att uppnå nirvana då du inte återföds. Viktigt att vara nöjd med det man har och tänka mer på andra än på sig själv. Gudstjänstlokalen kallas tempel. Buddhismens heliga skrifter kallas Tripitaka (de tre korgarna). Grundare är Siddharta Gautama.

4 Buddha Buddha = en person som har blivit upplyst, nått fullständig kunskap. Han har förstått sanningen och befriats från lidandet. Nirvana – man återföds inte längre. Den förste Buddha är Siddharta Gautama.

5 Siddharta Gautama Föddes i Indien (foten av Himalaya, nuvarande Nepal) 500- eller 400-talet f.Kr. Växte upp i en rik familj där fadern ville stoppa honom från att bli en helig man i ensamhet och fattigdom – låste in honom. Gifte sig när han var 16 år med Rahula. Lämnar palatset: - möter en gammal man. - möter en sjuk man. - död man. - möter en munk. Siddharta förstår att munken har funnit ro i sig själv och beslutar sig för att själv bli munk 29 år gammal.

6 Siddharta Gautama Siddharta vandrar omkring, fastande och späker sig och är nära att dö. I byn Budh Gaya mediterar han för att förstå lidandets mening. Får svar på sina frågor och förstår livets mening och blir en Buddha, upplyst. Predikar i 45 år innan han dör. Sangha = församlingen. Följde Buddha och levde som munkar och nunnor. Dör 80 år gammal. De fyra ädla sanningarna: Sanningen om lidandet. Sanningen om lidandets uppkomst. Sanningen om befrielsen från lidandet. Sanningen om den åttafaldiga vägen som leder till att lidandet upphör.

7 Buddhas lära – olika i olika länder
Buddhismen sprids i Indien, till Sri Lanka och Sydostasien. 900-talet trängs buddhismen bort av hinduismen – sprids då till Tibet, Kina och Japan. Tempel och heliga platser är olika. Hur man ber och mediterar ser olika ut i olika länder. Gemensamt: - målet att nå upplysning!! - det finns ingen gud – allt kommer inifrån människan själv.

8 Buddhas lära – olika i olika länder
Kina och Japan Siddharta Gautama förste buddhan. Bodishattva = en helig person som valt att leva kvar som människa för att hjälpa andra nå upplysning. Dalai Lama – en bodishattva som är världskänd idag. Tibet Lama – Den andlige ledaren i Tibet. När en lama dött söker man efter en ny i ett barn som ska ha återfötts som den nye laman. Thailand och Burma Templen och munkarna viktiga. Templen mediterar man i eller läser heliga texter. Munkarna kan ge undervisning.

9 Munkar och nunnor Undervisar om de heliga skrifterna, de ädla sanningarna och den åttafaldiga vägen. Mediterar för att koncentrera sig och få sinnesfrid. Regler: Får inte äta efter middagstid, ägna sig åt musik, ha smycken eller värdesaker. Får äga två klädesplagg, en nål och ett bälte av tyg, en tiggarskål, en rakkniv och en vattensil.

10 Att leva som buddhist Gudar kan hjälpa människan med praktiska saker.
Nirvana kan endast människan själv uppnå genom att: - meditera - lära sig att leva rätt - försöka förstå Buddhas tankar Hjälpmedel: - de fyra sanningarna - den åttafaldiga vägen. De flesta buddister ber inte till Buddha utan offrar istället något, t ex en blomma. Döden viktig – den är inte slutet utan övergången till ett annat liv.

11 Den åttafaldiga vägen Rätt insikt eller förståelse. Rätt beslut
Rätt tal Rätt handlande Rätt levnadssätt Rätt strävan Rätt uppmärksamhet. Rätt koncentration eller meditation 1 -2 Visdom 3 – 5 Moral 6 – 8 Meditation

12 Högtider och riter När ett barn föds – går till ett tempel där en munk läser upp heliga texter och stänker vatten på barnet (ej som vårt dop). Munk på prov – i tonåren provar många flickor och pojkar på att leva i kloster där de får undervisning. Bröllopet – ingen religiös handling men man kan gå till templet för att få välsignelse. Begravning - läser heliga texter och lyssnar på buddhistisk musik. Ofta ett bord med en buddhastaty, blommor och rökelse.

13 Högtider Skiljer sig mellan olika länderna.
Gemensamt – besöker ofta tempel och kloster och tar med sig presenter och offergåvor till munkar och nunnor. De viktigaste festerna firas till minne av Buddha, hans födelse, när han blev upplyst. Ex, Vesakfesten, Buddhadagen, Dharmadagen.


Ladda ner ppt "Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom"

Liknande presentationer


Google-annonser