Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

I Finland och Sovjetunionen. När inbördeskriget tog slut fanns det ca 80 000 fångar utspritt i Finland. Det allra största fånglägret fanns i Tavastehus.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "I Finland och Sovjetunionen. När inbördeskriget tog slut fanns det ca 80 000 fångar utspritt i Finland. Det allra största fånglägret fanns i Tavastehus."— Presentationens avskrift:

1 I Finland och Sovjetunionen

2 När inbördeskriget tog slut fanns det ca 80 000 fångar utspritt i Finland. Det allra största fånglägret fanns i Tavastehus 1918 där det fanns ca. 11 000- 12 000 fångar. I Viborg fanns det ca. 10 000 fångar. I H:fors fanns det ca. 9000 fångar. Hygienen blev också rätt så dålig och det här ledde till att sjukdomar började och blomstra. Fångarna användes från första början för byggnings projekt samt också till att sy kläder. Vid lägren använde man fångarna mest för att begrava döda samt också för olika transport jobb. Vissa fångar kom ändå ut ur lägren för att jobba antingen på kommunens eller på statens byggen.

3 De hade för lite sysselsättning och när inbördeskriget gled mot sitt slut beslöt sig myndigheterna för att ge fångarna mental hjälp genom att ge till exempel läromaterial för studier. Vissa läger hade till och med bibliotek som fångarna skötte om. På fånglägren fanns det också präster som höll gudstjänster, samtidigt fungerade de också som lärare som så klart undervisade fångarna. Vissa fångläger hade mera friheter än andra.

4 Gulag = "Huvudstyrelsen för korrektions- och arbetsläger". Är benämningen på det sovjetiska system av arbets- och interneringsläger, som påbörjats av Lenin och som sedan av Stalin byggdes ut i en mycket stor omfattning. Det fanns åtminstone 476 separata fånglägren Man trodde länge att hårt arbete var lösningen till att bli en god sovjetmedborgare. Det var ett slags ”uppfostringsläger”. Lägren hade dåliga sanitära förhållanden och sjukdomar spred sid. Många fångar blev sjuka och därför orkade inte arbeta. Sådana fångar avrättades. Fånglägren byggdes av själva fångar och lägrets direktör kunde vara före detta fånge. Februari 1992 stängdes sista fånglägret.

5

6


Ladda ner ppt "I Finland och Sovjetunionen. När inbördeskriget tog slut fanns det ca 80 000 fångar utspritt i Finland. Det allra största fånglägret fanns i Tavastehus."

Liknande presentationer


Google-annonser