Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett viktigt val för din ungdom

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett viktigt val för din ungdom"— Presentationens avskrift:

1 Ett viktigt val för din ungdom
Gymnasievalet Ett viktigt val för din ungdom

2 Program Högskoleförberedandeprogram 6st
För de elever som planerar att läsa vidare på högskola och universitet. Man är inte utbildad till något yrke efter studenten. Yrkesprogram 12st Efter studenten måste man vara lärling 1-2 år och sedan är man utbildad i ett yrke. Totalt 18 st program att välja bland. Förutom detta så finns det dessutom inriktningar på varje program som ska väljas oftast till år 2 på gymnasiet.

3 Behörighet För att bli behörig till gymnasiet krävs följande:
Yrkesprogram: Betyget E i sv, ma, eng samt fem valfria ämnen till. Sammanlagt åtta ämnen med betyget E. Högskoleförberedande program: Samhällsvetenskapligt, ekonomiskt och humanistiskt program: Betyget E i sv, ma, eng, ge, hi, re, sh samt fem valfria ämnen till. Sammanlagt 12 ämnen med betyget E. Naturvetenskapligt och tekniskt program: Betyget E i sv, ma, eng, fy, ke, bi samt sex valfria ämnen till. Sammanlagt 12 ämnen med betyget E. Estetiska program: Betyget E i sv, ma, eng samt nio valfria ämnen till. Sammanlagt 12 ämnen med betyget E. Det kan förekomma färdighetsprov.

4 Meritpoäng Eleven lägger ihop alla sina 16 eller 17 ämnen till en totalsumma. Har man 17 ämnen och alla A så är summan 340p. Har man 17 ämnen och alla C så är summan 255p. Har man 17 ämnen och alla E är summan 170p. A=20p B=17,5p C=15p D=12,5p E=10p ______________________ F=0p

5 Film om alla gymnasieprogram i 30 minuter

6 Förutom dessa 18 program finns…
Lärlingsutbildning Idrottsutbildning RIG NIU IB= International Baccalaureate Spetsutbildning

7 Lärlingsutbildning Eleven gör halva sin gymnasietid på en arbetsplats.
Fördelar: Arbetslivserfarenhet Samma teoretiska utbildning som ett vanligt yrkesprogram 1000kr mer i lärlingsbidrag från CSN, som man själv måste söka. Nackdelar: På arbetsplatsen arbetar man själv med vuxna. Inga jämnåriga. 40 timmars arbetsvecka kan leda till dålig kontakt med gamla kompisar som går i skolan.

8 Idrottsutbildning RIG= Riksidrottsgymnasier
De är riksrekryterande, det vill säga elever från hela landet kan söka till dem. Västerås närmaste är Ridsportgymnasiet Strömsholm. NIU= Nationell idrottsutbildning De nationellt godkända idrottsutbildningarna är lokala/regionala. Ex. i Västerås är Widénska gymnasiet. Dessa skolor erbjuder inte alla program. Det gäller att kolla upp om det program man är intresserad av finns på dessa skolor.

9 International Baccalaureate
International Baccalaureate Diploma Programme är ett studieförberedande program med en internationellt erkänd examen som funnits i över 30 år. Den är egentligen två år. I Sverige lägger man till ett förberedande år då gymnasieutbildningen i Sverige måste vara tre år. All undervisning sker på engelska. I Västerås finns det på Carlforsska och de kan erbjuda naturvetenskap och ekonomi.

10 Spetsutbildningar Här kan eleven bredda och fördjupa sina kunskaper i teoretiska ämnen som matematik, samhällsvetenskap, ekonomi eller humaniora (språk, historia och filosofi). Spetsutbildning finns också inom det estetiska programmet. Under utbildningen kommer eleven att ha kontakt med universitet och högskolor och kunna läsa kurser på universitetsnivå vid sidan om gymnasiestudierna. Spetsutbildningarna är riksrekryterande. Det betyder att alla i hela landet kan söka till dem.

11 Två speciella program i Västerås
Flygteknikprogrammet Flygteknikutbildningen är en riksrekryterande yrkesutbildning inom gymnasieskolan med egna examensmål. Innehållet i och utformningen av utbildningen styrs till stor del av internationella överenskommelser. Efter examen från utbildningen ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta som tekniker för flygplan.

12 Tågteknikprogrammet Utbildningen förbereder dig inför jobb som tågmekaniker. Vi har egna spår i en tågdepå i Tillberga där vi arbetar i skarp miljö nära andra aktörer i branschen. Utbildningen kommer att ge dig kunskap om bland annat felsökning och service av tågfordon. Du kommer att läsa kurser som programmering och mätteknik.

13 Om man inte blir behörig…
Det finns fem introduktionsprogram: Preparandutbildning Du läser högst ett år för att bli behörig. Gäller både yrkesprogram och högskoleförberedandeprogram. Arenan hjälper till. Programinriktat individuellt val Är inriktat på ett speciellt yrkesprogram för att bli behörig. Är sökbart direkt från hemsidan (IMPRO). Behörighetskrav är sv, ma eller eng + 4 ämnen eller sv, eng, ma + 3 ämnen. Målet är at komma in på det riktiga yrkes- programmet så fort som möjligt. Yrkesintroduktion Här kan du bli behörig till ett yrkesprogram eller läsa en yrkesutbildning som gör dig anställningsbar men inte ger dig en gymnasieexamen. Kan sökas direkt från hemsidan (IMYRK). Individuellt alternativ Detta är tänkt för dig som har speciella behov och kanske behöver extra mycket hjälp. Målet är att komma in på en yrkesintroduktion, se ovan. Arenan hjälper till. Språkintroduktion

14 Räkna meritpoäng efter gymnasiet
Kurser som har många poäng väger tyngre än en kurs med färre. Betyg som man får i år 1 väger lika tungt som de i år 3. För att beräkna ditt snitt måste du multiplicera varje betyg med antalet poäng kursen du fått betyget i har. Till exempel om du får A i en kurs som är 100 poäng multiplicerar du 20 med 100.  På samma sätt gör du för varje kurs du läst, för att få ut betygsvärdet för varje enskild kurs. Till sist får du en stor summa som du sedan ska dividera på antalet poäng du läst d.v.s. 2500p.

15 Inför högskolan Moderna språk kan ge maximalt 1,5 meritpoäng
Matematik kan ge maximalt 1,5 meritpoäng Engelska 7 ger 1,0 meritpoäng Totalt kan man bara samla på sig högst 2,5 meritpoäng

16 Yrkeshögskolan Efter ett yrkesprogram kan man söka till yrkeshögskolan för att få en ytterligare fördjupning i sitt yrkesområde.

17 Viktiga datum Onsdagen den 5/11 Gymnasiemässa
Föräldrar är välkomna kl Avslutningsbetyget till jul I kuvertet med betyget lägger jag lösenordet till ansökningssidan. Detta ska ni hålla reda på till juli! Ansökan är öppen 8/1-13/2. Sista ansökningsdag är 13/2. Preliminärt antagningsbesked på hemsidan den 10/4. Omvalsperiod 22/4-6/5. Jag måste låsa upp ansökan först. Slutgiltigt antagningsbesked 3/7 på hemsidan. Det skickas också hem per brev. Krävs att ni svarar för att få platsen!


Ladda ner ppt "Ett viktigt val för din ungdom"

Liknande presentationer


Google-annonser