Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Glödlampa Av: Johanna Wermlund och Sanna Stenberg.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Glödlampa Av: Johanna Wermlund och Sanna Stenberg."— Presentationens avskrift:

1 Glödlampa Av: Johanna Wermlund och Sanna Stenberg

2 Inledning Vi har valt att jobba med glödlampan för det är en intressant teknisk pryl som hjälpt människan mycket genom tiderna. Vi har använt oss av information från internet och egna erfarenheter.

3 Thomas Alva Edison, född 11 februari 1847 i Milan, Ohio, död 18 oktober 1931 i West Orange, New Jersey, var en amerikansk uppfinnare och industrialist. Hans uppfinningar förändrade människors liv påtagligt under slutet av och början av 1900-talet. Till hans uppfinningar hör fonografen och den första användbara glödlampan.

4 Volframlampa. 1. Glaskolv, 2. Gas, 3. Glödtråd, 4, 5. Kontakttråd till yttre spänningsanslutning, 6. Stödtrådar, 7. Glashållare, 8. Anslutningspunkt till sockel, 9. Gänga, 10. Isolering, 11. Spänningsanslutningspunkt Ljuskällan i en glödlampa är en glödtråd omsluten av gas inuti en glaskolv. Glödtråden fungerar som ett elektriskt motstånd, och då ström leds genom den blir den het och fungerar därmed som en svartkroppsstrålare som avger ljus och värme. Glödtråden måste tåla hög temperatur och tillverkas av osmium, tantal, kol eller volfram. Ju högre temperatur tråden tål, desto större del av den utstrålade effekten är inom det synliga området. I kupan finns antingen ett vakuum eller någon slags inert gas (ofta en ädelgas som argon), vars syfte är att minska tillgången på ämnen som glödtråden kan reagera med. I närvaro av exempelvis syrgas skulle glödtråden fatta eld och förbrännas på ett ögonblick.

5 Hur har glödlampan påverkat vårt samhälle?
Utan glödlampan skulle vi fortfarande vara tvungna att använda eld som ljuskälla. Vi skulle inte kunna köra bil på natten, eftersom vi inte skulle kunna se något alls när det är mörkt. Under 1800-talet började många saker hända. Man började dra elledningar i husen, industriella revolutionen fick sin start, trafiken ökade, kommunikationen ökade med hjälp av telefonen och radion blev ett redskap att sprida nyheter med. Vi människor har blivit väldigt bekväma p.g.a. glödlampan. Vi förväntar oss att det ska börja lysa när vi trycker på en knapp, och blir alldeles upprörda om strömmen gått. Och inte blir naturen bättre av att vi tar energi från den och att det blir föroreningar, såsom glassplitter och energiavfall.

6 Jämförelse Vi jämför med elden. Elden är en mildare ljuskälla som vi bara använder träden till. Men den är farligare för den bränner upp allt och håller inte lika länge. Elden är mer miljövänlig och är bättre för naturen. Men det kan också bli riktigt farlig om vi inte har kontroll över den.


Ladda ner ppt "Glödlampa Av: Johanna Wermlund och Sanna Stenberg."

Liknande presentationer


Google-annonser