Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sammanfattning av sid. 21-26 Puls teknik. Du ska få lära dig: att olika material har olika egenskaper hur olika byggnadssätt kan påverka hållfastheten.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sammanfattning av sid. 21-26 Puls teknik. Du ska få lära dig: att olika material har olika egenskaper hur olika byggnadssätt kan påverka hållfastheten."— Presentationens avskrift:

1 Sammanfattning av sid. 21-26 Puls teknik

2 Du ska få lära dig: att olika material har olika egenskaper hur olika byggnadssätt kan påverka hållfastheten Hållfasthet= Hur mycket ett material tål innan det går sönder

3 Om du ska bygga en husvägg av legobitar, hur ska du då göra för att få det hållfast och stabilt? För att väggen ska hålla bättre så lägger man de nya klossarna tvärs över skarvarna i lagret under. När man bygger - Ett hus, en bro eller en lyftkran - är det viktigt att man tänker på att det ska bli starkt och hålla när den används.

4 Det gäller att använda lämplig form och lämpliga material. Man måste först ta reda på vilka olika krafter som påverkar och kan skada dem.

5 Man måste tänka på ett ämnes hårdhet t.ex. hammarhuvudet måste vara hårt för att det inte ska bli gropar i det varje gång han slår en spik Både hårdhet och tryckhållfasthet handlar om att klara av tryckkrafter. Ett föremål med låg tryckhållfasthet kan krossas när det utsätts för tryck.

6 När ett föremål utsätts för en kraft, ändrar det alltid form. Ibland kan det få tillbaka sin vanliga form när kraften försvinner. Den egenskapen kallas för elasticitet. Ett föremål eller ett material som har hög elasticitet kan förändras mycket av kraften men ändå gå tillbaka till sin vanliga form. Det kan en gummiboll och gummiband göra.

7 Ett elastiskt byggmaterial är tätningslister runt fönstren. Alla byggmaterial måste vara ganska elastiska. Tänk bara när husväggarna utsätts för stark blåst - då måste de ha förmågan att gå tillbaka till sin vanliga form.

8 Husgrunder i ett höghus utsätts för mycket tryckkrafter. Om den inte har god tryckhållfasthet kan den tryckas sönder när hela husets tyngd vilar på den. Linorna till hissen i samma höghus måste hålla för starka dragkrafter när de drar upp hissen. Därför måste de ha god draghållfasthet.

9 En balk är en stång som håller upp t.ex. golven i ett hus eller vägbanan på en bro. Den kan vara av olika materiel, som stål, trä eller betong. Den ska böjas så lite som möjligt och det finns olika knep för att lösa det.

10 För att få stålet styvt (så att det inte böjs lätt) formar man det som en balk. Det finns olika balkprofiler: I-balk, U-balk, H- balk, C-balk, L- balk osv. Namnet beskriver formen. I-balk

11 Betong är ett väldigt viktigt byggnadsmaterial, ett slags konstgjort sten. Den har god hållfasthet, men tål inte särskilt höga dragkrafter. Till delar av ett hus som utsätts för stora dragkrafter, till exempel golvet mellan två våningar, använder den som bygger huset 2 olika material.

12 Man gjuter in ett nätverk av järnstänger i betongen och då får golvet både tryckhållfasthet och draghållfasthet. Man säger att betongen är armerad och järnstängerna kallas armeringsjärn.

13 Armeringsjärn är räfflade stålstänger som gjuts in i betongen. Betongen griper tag i räfflorna och stålet håller emot vid drag så att inte betongen spricker. Armeringsjärn rostar ganska lätt ute i luften. När det gjuts in i betong så skyddas de däremot av betongen. Då rostar de inte alls.

14 Genom att bygga med både stål och betong kan man bygga ganska otroliga byggnader! Milleniumbron i Newcastle, England.

15 Ett skrivpapper kan du lätt böja eller rulla ihop till en rulle. Om du veckar pappret som ett dragspel blir pappret svårare att böja tvärs över vecken. Det här är något man använder i olika material för att det ska bli starkt och lätt.

16 Till tak av olika slag använder man ofta korrugerad plåt eller plast. Det gör taket hållbart. Om du tänker på t.ex en engångsmugg i plast eller en hink så har de vikta kanter. Genom att vika kanterna i konstruktionen kan du öka hållfastheten.

17 En viktig metod för att bygga konstruktioner som är starka men ändå lätta är att utnyttja så kallat fackverk. Fackverk=ihopsatt material av trianglar Triangeln är en viktig form när man vill bygga någonting stadigt.

18 Eiffeltornet är ett bra exempel på en fackverkskonstruktion. Balkarna är hopsatta till ett mönster av trianglar som tillsammans blir stabilt men ändå lätt.

19 Genom att använda flera balkar kan man bygga bra så att stålet inte böjs. Triangelformen gör att det alltid är någon balk som utsätts för drag (istället för tryck) och håller ihop konstruktionen.


Ladda ner ppt "Sammanfattning av sid. 21-26 Puls teknik. Du ska få lära dig: att olika material har olika egenskaper hur olika byggnadssätt kan påverka hållfastheten."

Liknande presentationer


Google-annonser